Nem történt csoda a rigai jégen

2021. augusztus 28. 2:51

Írta: Edvi László
Az augusztusi őszben két helyen is csodát vártunk a világ legnépszerűbb téli csapatsportjában. Kanadában abban reménykedtünk, hogy a hölgyek bejutnak a világbajnokságon a legjobb nyolc csapat közé. Nem sikerült, a vb-t 9. helyen zárta a társaság, de minden esélye megvan, hogy jövőre ugyanebben a mezőnyben előrébb lépjen. Az urak helyzete egy kicsit más, a közeljövőben ők nem kapják vissza azt az esélyt, ami most elment. Legközelebb a 2026-os téli olimpia selejtezői során javíthatnak.

 

Legyünk őszinték: senki nem gondolta, hogy a francia-lett-olasz csoportot megnyerheti a magyar válogatott. Mert ez kellett volna ahhoz, hogy ott legyen a pekingi téli játékokon. Az olimpián még a vb legmagasabb osztályánál is szűkebb a mezőny. Utóbbin 16 csapat vehet részt, az előbbin csak 12. Piszkosul jó 12! Ráadásul csak három pozícióért lehet harcolni, a többi kilenc már idejekorán elkelt. Persze ne gondolja senki, hogy ezeket a helyeket baráti alapon osztják szét, vagy sorshúzás útján lehet elnyerni.

A legmagasabb szinten hat válogatott teljesít a szocialista tábor széthullása óta. A két tengerentúli (Kanada és az Egyesült Államok), a két nagy skandináv ( Svédország és Finnország), valamint a két keleti óriás (Oroszország és Csehország).

Az ő helyük megkérdőjelezhetetlen a mezőnyben, ez ugyan nincs kőbe vésve, ám ezt ők folyamatosan bizonyítják a világbajnokságokon.A nagyok mögött néhány ország tolong, közülük időnként egyik-másik beékelődik a nagy hatos tagjai közé. Ám csak rövid időre.A '90-es évek elején Svájc bolygatta meg rövid időre a kialakult rendszert, aztán az ezredforduló után Szlovákia még világbajnokságot is nyert. A szovjet utódállamok közül négy (Ukrajna, Kazahsztán, Belorusszia és Lettország) is követte a nagy Oroszországot, de csak tisztes távolságból. Közülük hosszú távon a legjobb hat mögött csak az utóbbi kettő tudta megvetni a lábát. Továbbá ott van még Németország, mely időnként elődöntős egy vb-n, időnként viszont kiesik a legjobbak közül. Három éve viszont olimpiai döntőt vívott, és csak néhány másodperc választotta el az aranyéremtől. A nagyok üldözői mögött pedig ott van a két kis skandináv (Norvégia és Dánia), mely nem képes kizuhanni a legjobb 16 közül. És

vannak a "liftező" csapatok, amelyek ingáznak az első és a második osztály között: Franciaország, Olaszország, Ausztria, Szlovénia, a már említett Kazahsztán, és talán hosszú távon ilyen lehet Nagy-Britannia.

 

A nagy hatos mellé az említettek közül csak kettő került automatikusan az olimpia  mezőnyébe, illetve a házigazda Kína. Vagyis a többiek indultak harcba a kiadó három pozícióért.

Magyarország ezek után van csak az erősorrendben. Ám az előző körben sikerült túllépni Nagy-Britannián, mely Budapestről jutott fel nem is olyan régen a legjobbak közé.

Ez a bravúr adott kellő önbizalmat a rigai négyes tornához. Meg a magyar hoki elmúlt két évtizedben mutatott hatalmas mentális ereje.

Amikor rendre nála jobb, és kedvezőbb körülmények között készülő csapatokat tudott legyőzni.

Ebben a csodában bíztunk ezúttal is.

Jól is kezdődött a hosszú hétvége! Az első meccs első harmadában válogatottunk remekelt Franciaország ellen. Aztán a második harmad már nem sikerült. Vereséggel végződött az első találkozó, így minimálisra csökkent az olimpiára jutás esélye. Majd jött a pénteki tragédia.

Lettországtól nem lehet 9-0-ra kikapni! Sőt, ma már senkitől sem!

A hokit régóta követő ember kutat az agyában, hogy mikor látott ilyen vállalhatatlan 10 percet, mint a lettek elleni végjáték. Talán soha. Amikor utoljára szerepelt válogatottunk az olimpián, 1964-ben, akkor 19-1-re kapott ki a Szovjetuniótól. Az vállalható volt a két ország lehetőségeit tekintve. Amikor 2009-ben az első elit-vb-ről hat vereséggel jött haza az aranygeneráció, akkor 9-0-ra kapott ki Kanadától, de az sem volt szégyenteljes.

A Klotenbe látogató szurkolók ünnepelték a magyar csapatot, a kanadaiak meg a mi játékosainktól kérdezgették: mi történt, ti nyertetek, nem mi?

 

Ilyen 10 perc, mint pénteken Rigában, még nem volt a magyar válogatott történetében! Ehhez hasonlót  utoljára akkor érzett a szurkoló, mikor a legutóbbi olimpia selejtezőjében Hollandia Budapesten ütötte el a mieinket a további küzdelmektől. Akkor néhány bődületes egyéni hiba okozta hokisaink vesztét, de ez most más volt.

Itt az utolsó 10 percben atomjaira hullott a csapat, és ez megengedhetetlen! Sok más sportban láttunk már ilyet magyar válogatottól az elmúlt évtizedekben, de a korongosainktól nem.

A mindenkor, mindenki ellen való küzdelem miatt rajong ezért a válogatottért minden magyar sportot szerető ember.

Amikor legutóbb, 2009-ben ugyanitt, Rigában, ugyanebben a fázisban találkozott  az olimpiai selejtezőben Magyarország és Lettország, akkor szintén a hazaiak nyertek. Ám a mieink reménytelen helyzetben is úgy küzdöttek, hogy Szélig Viktor – ahogy ő mondta a Mandiner eheti lapszámában – „beszippantott” egy korongot. Meg kellene nézni a pénteken ezt a szörnyű 10 percet produkáló csapat tagjainak annak a mérkőzésnek a felvételét! Ám még előtte vasárnap kötelező „meghalni a jégen” Olaszország ellen, az immáron barátságos találkozón. Mert a tét az olimpiai részvételnél már sokkal nagyobb: a közönség szeretetének, rajongásának visszaszerzése.

 

A nyitóképen: az elutazás előtti utolsó edzés Budapesten, amikor még mindenki reménykedett.

Mátrai Dávid felvétele

 

 

 

 

 

 

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Meg kéne végre vizsgálni, hogy mitől felejti el sportját egy magyar csapat (vagy sportoló) most már megjósolható rendszerességgel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés