Ezüst szerda: két ezüstérem a tokiói paralimpia mai versenynapján

2021. szeptember 1. 22:03
Két ezüstérmet szereztek a magyar úszók a tokiói paralimpián szerdán, Pap Bianka 400 gyorson, míg Konkoly Zsófia 200 vegyesen, ezzel a magyar paralimpiai csapat már tizenegy éremnél jár összesen.

Ma is szépen termeltek úszóink a tokiói paralimpián. Először Pap Bianka szerzett ezüstérmet 400 méteres gyorsúszásban az S10-es kategóriában. A 21 éves úszó – akinek gyerekkori síbaleset miatt nem fejlődött ki rendesen az egyik sípcsontja – a harmadik legjobb idővel jutott a döntőbe (4:31.53), ahol így a hármas pályán úszott.

A fináléban jól rajtolt, tartotta a lépést az élbollyal, ám a világcsúcstartó és paralimpiai bajnok kanadai Aurélie Rivard hamar elhúzott a mezőnytől, így a 2017-ben világbajnoki bronzérmes magyar úszó a világbajnok lengyel Oliwia Jablonskával küzdött meg a második helyért, akit Pap Bianka az idei Európa-bajnokságon már legyőzött, s ezzel akkor megnyerte a kontinenstornát.

A magyar úszó száz méternél, 200-nál és 300-nál is második volt, ezután nagyot hajrázva meglépett lengyel ellenfelétől, és

hatalmas előnnyel érkezett másodikként a célba, 4:29.83 perces eredménye pedig egyéni csúcs,

nagyszerű teljesítmény a 4:30 alatti idő, ráadásul megközelítette Aurélie Rivard 2018-ban elért 4:29.27-es eddigi világcsúcsát. A kanadai pedig magabiztosan nyerte meg a versenyt 4:24.08-cal, míg a lengyel 4:33.20 perces idővel harmadik lett.

A Vasas úszója korábban több számban indult a tokiói paralimpián: 100 méter mellen a hetedik helyen zárt, 100 méter gyorson negyedik, a sérültségi besorolás alapján 34 pontos 4x100 méteres női gyorsváltó tagjaként pedig ötödik lett.

A büszke második helyezett Pap Bianka a 400 méteres gyorsúszás S10-es kategóriájának döntője után a tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Pap Biankának a 400 méter gyors az egyik fő száma, azonban nem ebben a legerősebb, hanem 100 háton, amelyen világ-és Európa-bajnok, és csütörtökön nagy esélyekkel és felszabadultan úszhat kedvenc versenyszámában már egy ezüstéremmel a birtokában. Sőt, pénteken még 200 méter vegyesen is elindul, amelyen szintén remekelni szokott.

Pap Bianka után egy másik úszó,

Konkoly Zsófia is ezüstérmet szerzett a tokiói paralimpián,

miután második helyen végzett a 200 méteres vegyes úszás döntőjében az S9-es kategóriában, így megszerezte második ezüstjét és a magyar küldöttség tizenegyedik érmét.

A 19 éves Konkoly Zsófia – akinek nem fejlődött ki rendesen a jobb karja – az előfutamát 2:35.16 perccel megnyerte, így összesítésben a második legjobb idővel került be a fináléba, mindössze a világcsúcstartó új-zélandi Sophie Pascoe úszott gyorsabban nála.

Az elégedett ezüstérmes Konkoly Zsófia a 200 méteres női vegyesúszás S9-es kategóriájának eredményhirdetésén a tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

A pécsi úszó a szám idei Európa-bajnoka, s a tokiói döntőben az ötödik pályán úszott, ahol a pillangó után második helyen volt, majd háton nagyon picit visszacsúszott a spanyol Nuria Marques Soto mögé, aki még 150 méternél is kicsivel előbb fordult. Gyorson azonban Konkoly Zsófia hatalmas hajrával feljött a spanyol ellenfelére, majd lerázta őt, sőt, majdnem utolérte az új-zélandi riválisát is, s végül

másodikként ért célba 2:33.00 perccel mindössze 27 századdal lemaradva az első helyezett Sophie Pascoe-tól (2:32.73).

Míg Nuria Marques Soto lett a bronzérmes 2:35.64-gyel.

Konkoly Zsófia megint csak centiméterekkel maradt le az aranyéremről Tokióban, akárcsak 400 gyorson, ahol szintén második lett a kategóriájában. Azonban nem lehet csalódott

a második ezüstérmével, hiszen egyéni csúcsot úszott 200 vegyesen, több mint egy másodpercet javított eddigi idején,

ráadásul az új-zélandi úszót rendkívül nehéz megverni.

Ezen kívül Konkoly Zsófia ötödik helyezést ért el a 4x100 méteres gyorsváltó tagjaként, hatodik helyezett 100 méteres hátúszásban és kilencedik lett 100 méter gyorson a tokiói paralimpián, ahol szerdán a magyar küldöttség negyedik ezüstérmét szerezte. Csütörtökön még 100 méter pillangón indul, ami szintén az egyik fő száma.

A 200 méteres vegyes úszás másik magyar indulója, a még csak 15 éves Payer Kata az előfutamában hatodikként ért célba, ezzel összesítésben a 16. lett 2:57.29 perccel.

Szerdán asztaliteniszben is érdekeltek voltak a magyar versenyzők Tokióban.

Szvitacs Alexa és Arlóy Zsófia az asztaliteniszezők csapatversenyében az ötödik helyen végzett,

miután az S9-10-es kategória negyeddöntőjében 2:0-ás vereséget szenvedtek a kínai származású játékosokkal felálló ausztráloktól, akik egyesben megnyerték az S9-es, illetve az S10-es kategória versenyét.

Szvitacs Alexa adogat az ausztrál Li Na Lej elleni mérkőzésen a para-asztaliteniszezők S9-es kategóriájának elődöntőjében a tokiói paralimpián a Tokiói Fővárosi Sportcsarnokban 2021. augusztus 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Tehát két paralimpiai bajnok volt az ellenfél, akik közül az egyik, Lei Li Na ellen játszotta Szvitacs Alexa a női egyes elődöntőjét az S9-esek kategóriájában, ahol hatalmas csatában 2:0-ás vezetésről 3:2-re kapott ki a későbbi aranyérmestől. Szvitacs Alexa 2018-ban toxikus sokk szindrómát kapott, emiatt amputálni kellett a bal alkarját és lábujjait, míg Arlóy Zsófia általában S8-as, vagyis komolyabb sérültséget jelző kategóriában versenyez, így a genetikai rendellenességgel született magyar sportolónak feljebb kellett játszania, ami némi hátrányt jelentett a magyar csapatnak.

A párosmeccsel kezdődött az összecsapás, amelyet 3:0-ra vesztett el a magyar kettős, majd a 2019-ben Európa-bajnok, a tokiói paralimpián egyesben bronzérmes Szvitacs Alexa szintén 3:0-ra kapott ki Yang Qiantól, ezzel pedig az ausztrálok győzelmével befejeződött a negyeddöntő, és a magyar csapat az ötödik lett. 

A női páros búcsújával pedig véget ért a magyar asztaliteniszezők tokiói szereplése.

Csütörtöki beharangozó

Folytatódnak az úszás küzdelmei megint magyar érdekeltséggel. Illés Fanni és Száraz Evelin S6 kategóriában indulnak 400 méter gyorson. Az előfutam 9.16-kor, a döntő 10:11-kor kezdődik.

Konkoly Zsófia pedig már két ezüstérmet szerzett, s csütörtökön a másik fő számában, S9 kategóriában 100 méter pillangón indul,

amelyen a riói paralimpián bronzérmes lett, és az idei Európa-bajnokságon győzött. Az előfutam 9.39-kor, a döntő 10.29-kor rajtol. 

Pap Bianka szintén a legerősebb számában, 100 méter háton S10 kategóriában úszik csütörtökön. Tokióban szerdán nyert már egy ezüstérmet 400 méter gyorson, ám

ő a 100 méteres hátúszás világ-és Európa-bajnoka, így komoly esélyekkel indul.

Az előfutam 2.54-kor, a döntő 10.43-kor kezdődik.

Adámi Zsanett pedig S2 kategóriában versenyez 50 méter háton. Az előfutam 3.39-kor, a döntő 12.02-kor esedékes.

Kiss Péter parakajakos a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szolnoki paralimpiai és világbajnoki válogatóversenyén 2021. július 4-én. MTI/Koszticsák Szilárd

A magyar kajak-kenusok is bemutatkoznak a tokiói paralimpián. A világ- és Európa-bajnok Kiss Péter KL1-ben indul, az előfutamok 9.30-kor rajtolnak, a döntőt pénteken rendezik. Ugyanebben a kategóriában szerepel Juhász Tamás is, azonban ő 11.10-kor is versenyez a VL2 előfutamában, amelynek döntőjét szombaton bonyolítják le. Rozbora András 9.50-kor méri össze erejét a KL2 előfutamában, míg Kiss Erik a KL3 előfutamában indul 10.00-kor, a döntőt másnap tartják meg.

A nőknél Pulai Erika KL1-ben szerepel, az előfutam 10:50-kor indul, az Európa-bajnoki ezüstérmes Varga Katalin pedig KL2-ben küzdhet a döntőért a 11.00-kor kezdődő előfutamban. Mindkét kategória döntőjét szombaton rendezik.

Sportlövészetben a tokiói paralimpiai bronzérmes Dávid Krisztina és Gurisatti Gyula számára a vegyes sportpisztoly 25 m, pontlövészet, gyorstüzelés jelenti a következő kihívást Tokióban. Az első selejtező 1.45-kor, a második 5.30-kor, míg a döntő 8.30-kor kezdődik.

 

Nyitókép: A boldog ezüstérmes Pap Bianka a 400 méteres női gyorsúszás S10-es kategóriájának eredményhirdetésén a tokiói paralimpián a Vizes Központban 2021. szeptember 1-jén. MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés