Nem ért véget az 59 szűk esztendő

2021. szeptember 2. 20:05

Írta: Edvi László
Sterling, Kane, Maguire és Rice góljával Anglia magabiztosan nyert Magyarország ellen.

Ha az 1912-es olimpián játszott, hivatalosan  Magyarország-Nagy-Britannia találkozót is ideszámoljuk akkor 24. alkalommal találkoztak legjobbjaink a szigetország válogatottjával. Az örökmérleg keretes szerkezetű: Az első négy találkozót csúnyán elbukták honfitársaink, ezeken 2-26-os gólkülönbséget összehozva. Az első magyar győzelem 1934-ben született, majd 1953-ban remek sorozatot kezdtünk: 6-3, 7-1, 2-0, és az 1962-ben a világbajnokságon 2-1. Ám az azóta lejátszott 13 meccsből legjobbjaink egyet sem nyertek meg, ám elbuktak 11-et.

A következő összeállításban kezdtek a csapatok a Puskás Arénában:

Magyarország: 

Gulácsi – Bolla, Kecskés, Orbán, Szalai A. Fiola –  Kleinheisler, Szoboszlai, Schäfer – Sallai, Szalai Á.

Szövetségi kapitány: Marco Rossi.

Anglia: Pickford – Walker, Stones, Maguire, Shaw – Phillips, Rice – Sterling, Mount, Grealish –Kane.

Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

Hatalmas élőképen a magyar tábor tagjai a 6-3-as eredményt jelenítették meg, mindenki tudja hazánkban mit jelent ez.

Szalai és Kane választása után Szoboszlai végezte el a kezdőrúgást, majd a magyar válogatott vezette az első támadást, de nem végződött góllal, mint a 6-3-nál, amikor Hidegkuti Nándor már az első percben betalált.

Az első negyedórában az angolok többet birtokolták a labdát, a mi játékosaink csak szemmel követték az adogatásaikat. A 75-25 %-os labdabirtoklási arány nyomasztó, de az öt védő és az előttük elhelyezkedő szűrők meggátolják, hogy helyzetet teremtsenek a vendégek.

20. perc: Először az angol kapu közelében válogatottunk, ám Sallai nem tud kapura törni, majd a túlsó oldalon az első kapuralövés: Kane fölé bombáz.

Nehéz félórán van túl a magyar válogatott, a mérkőzés eddigi része a mi 16-osunk előtt zajlott. Az emberben egy júniusi találkozó emléke idéződik: Portugália volt ilyen nyomasztó fölényben válogatottunk ellen az Eb első találkozóján.

38. perc: harmadszor "kirándult" válogatottunk az ellenfél térfelére, a harcos támadás eredménye szabadrúgás 23 méterről. Szoboszlai fölé lőtte.

Ilyen az első félidő, amikor a kontinens élvonalába tartozó válogatott egy középcsapathoz látogat!

Ám helyzetet nem tudott kialakítani Anglia, hősiesen védekeztek Orbanék. Viszont ez a nyomás nem bírható 90 percen keresztül, időnként birtokolni kell a labdát, különben úgy járhatunk, mint Portugália ellen!

Küzdelmes, helyzet nélküli első félidőt vívott a két válogatott. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

50. perc: a találkozó első komoly helyzete: Kane kilép a védők között, de Gulácsi óriási bravúrral véd!

55. perc : Mount a bal oldalon az alapvonalról visszagurít, Sterling az ötösről vezetést szerez Angliának 0-1

Anglia Sterling góljával szerzett vezetést. Fotó: MTI/Illyés Tibor

63. perc: Harry Kane közeli fejesével 0-2!

68. perc: bal oldali szöglet után Maguire fejesével : 0-3!

Az első félidőben jól záró magyar védelem a második félidőre elfárad, a három gólon kívül többször is rávezetik a labdát Gulácsira. 0-3-nál néha már eljutunk a vendégek kapujához, a két cserejátékos, Sallói Dániel és Varga Kevin lendületet visz a támadójátékunkba. Bár az igazság az, hogy az angolok mivel eldöntötték a mérkőzést szintén kiengednek egy kicsit.

87. perc: Grealish keverget a 16-oson belül, majd visszagurít és  Rice 21 méterről megszerzi a negyediket: 0-4!

Rice gólját ünneplik az angolok. Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Nincsenek csodák! Egy olyan válogatott, melynek az a célja, hogy az európai középmezőny elejéhez közelítsen, az ilyen meccseket szokott játszani egy olyannal, mely a világ közvetlen élvonalához tartozik. 45 percen át 5+2-es védőfallal meg lehet gátolni, hogy a jobb gárda gólt szerezzen. 90 percen keresztül nem lehet! Annak ellenére, hogy az angol válogatott soha nem a sziporkázóan szellemes támadójátékáról volt ismert, mostanában meg a rá jellemző ívelés-fejelés kombinációt is hanyagolja. Viszont "darálni" 90 percen keresztül tud, és ezzel előbb-utóbb hibára kényszerít egy magyar válogatott szintjén lévő csapatot. Az nagy kérdés, hogy a vendégcsapat nem engedte ki a kapuja elöl a magyart egy bő órán át, vagy az utóbbi eleve csak a két csatára egy szerencsés megmozdulásában, esetleg egy Szoboszlai-szabadrúgásban bízott. Kétségtelenül ezek egyikével lehet meccset nyerni (vagy legalább pontot szerezni), de nem olyan találkozón, ahol ekkor a különbség a két csapat között. Mert ez a két válogatott jelenleg nincs egy szinten, és ezt ez a találkozó tökéletesen bizonyította!

Garreth Southgate, angol szövetségi kapitány:

"Nehéz mérkőzést tettünk végül könnyűvé. Tudtuk, hogy türelmesnek kell lennünk, mert az ellenfél előbb-utóbb elfárad, és ez be is jött."

Marco Rossi, magyar szövetségi kapitány:

" A szurkolók fantasztikusak voltak, sajnos mi nem tudtuk ezúttal meghálálni a szeretetüket. Az első gól után elveszítettük az addigi ritmusunkat. Óriási a távolság a két csapat között. Nagyon csalódott vagyok, nem lenne szabad ilyen gólokat kapni! Egy ilyen este után nehéz elképzelni, hogy a második helyre odaérjünk."

A világ nem dőlt össze, a sorsolás pillanatában is tudtuk, hogy a magyar válogatott száméra a második hely megszerzése lehet a realitás. Az nem öröm,hogy a kapitány is pesszimista ennek elérésével kapcsolatban, ám talán már holnap másképp' látja a dolgot. Anglia remélhetően nem lesz a mérleg nyelve, jó lenne, ha Varsóban is nyerne.Mert akkor a lengyel és a magyar válogatott vívhatna a második (pótselejtezőt érő) pozícióért. Persze ne feledjük, hogy Lengyelország ponttal távozott Budapestről, és ezért mi sem kaphatunk ki Varsóban. Ám ez még egy távoli cél, a mostani "blokkban" , jövő hét végéig hat pontot kell szerezni, hogy tovább lehessen álmodozni. A mostani mérkőzésből pedig azt a tanulságot kell levonni, hogy a világ élvonalától még nagyon messze vagyunk.

 

A nyitóképen: az angol Harry Maguire, valamint Willi Orbán és Gulácsi Péter kapus (b-j) a labdarúgó világbajnoki selejtezők 4. fordulójában játszott Magyarország - Anglia mérkőzésen a Puskás Arénában 2021. szeptember 2-án. MTI/Szigetváry Zsolt

Összesen 286 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Teddy kék mezben sikoltozik.

Gyorsabbak eddig de ez várható volt.

Szoboszlai eddig erős közepes.

Gulácsi nagyott védett.

Várható volt sajnos.

Hajdú B hangja is szarabb lett.

Ez a kurva realitás.

Sajna sokkal jobbak.

Csányi elvtárs lemondhat.

Szégyen ez a négy és nulla.

Sajnos ez a realitás. Európa legerősebb bajnoksága az övék, ezek a srácok is ott játszanak. A válogatottunkból egy ember játszik arrafelé, ő is eligazolt a másodosztályból.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés