Dr. Borbély Zoltán: A pohárdobálás önmagában még nem rasszizmus!

2021. szeptember 7. 21:31

Írta: Vámos Tamás
A Magyarország – Anglia mérkőzés nemcsak a végeredmény miatt marad emlékezetes, hanem a találkozó hazai és nemzetközi utózöngéi miatt is. Vajon milyen büntetést kaphat az MLSZ egy 100-200 fős csoport randalírozása miatt? A Mandiner Sport dr. Borbély Zoltán ügyvéddel, sportjogásszal elemzi a várható következményeket.

Mivel nem sokkal az Albánia elleni vesztes mérkőzés után beszélgetünk, kíváncsi lennék arra, miként fogadta-e váratlan kudarcot?

Az albánoktól korábban még gólt sem kaptunk, legnagyobb különbségű győzelmünk egy 12:0-s siker volt, és csupán egyszer vesztettünk pontokat, még egy 1948-as barátságos mérkőzésen, pedig abban a magyar válogatottban – többek között – Kubala László, Zakariás József és Illovszky Rudolf is játszott – vág bele az MLSZ korábbi jogi és kommunikációs igazgatója. -  Sajnos a 12:0-tól nagyon messze kerültünk. A közelmúltban dr. Dénes Tamás sporttörténész-újságíró barátommal éppen a nemzetközi kiegyenlítődésről beszélgettünk, arról, hogy ma már szinte bármelyik csapat meg tud verni bárkit, és ki tud kapni bárkitől, egy-egy találkozón simán borulhat a papírforma. A korábbi válogatott Halmai Gáborral is találkoztam e mérkőzés előtt, és ő is azt mondta: „iszonyatosan izzasztó meccs lesz”. E vereség ismeretében felértékelődik a Pintér Attila kapitánykodása alatt lejátszott barátságos mérkőzés, amelyet 1-0-ra nyertünk, ne feledjük azt sem, hogy Erwin Koeman idejében is mennyire nehezen győztük le kétszer is őket. Sajnos a vasárnapi mérkőzésben nem volt benne a siker lehetősége, és azt se feledjük: a jövő évi világbajnokságra mindössze 13 európai válogatott juthat ki, éppen ezért rendkívül fontos, hogy a közelmúltban, a Nemzetek Ligájában milyen jól szerepeltünk, hiszen onnan is van lehetőség kijutni Katarba.

Egyébként iszonytató belegondolni abba, hogy egy 35 éves fiatalember nem látott még magyar válogatottat világbajnokságon játszani,

de mint ahogy a sikeres Európa-bajnokság után sem kellett lakodalmat ülni, e két vereség után sem kell automatikusan temetni. S talán most értékelődik fel igazán Egervári Sándor munkássága is, aki 34 mérkőzésen több mint 62 százalékos teljesítményt ért el, és ezzel az örökranglistán a nyolcadik legeredményesebb kapitányunk.

Térjünk rá az Anglia elleni vb-selejtezőn látottakra. Milyen következményei lehetnek a múlt hét csütörtöki lelátói eseményeknek?

Ha már Egervárit említgettük az előbb: már az ő idejében sem tartoztunk az UEFA és a FIFA kedvencei közé. Talán sokan emlékeznek rá, hogy egy Izrael elleni barátságos mérkőzésen történt megnyilvánulások miatt éppen egy Románia elleni hazai vb-selejtezőt kellett zárt kapuk mögött rendeznünk. Ez volt az a találkozó, amelyen a románok – nem teljesen szabályos körülmények között – a 92. percben egyenlítettek, és nagyrészt e két pont elvesztése miatt nem végeztünk a csoportunk második helyén. E meccset követően Törökországban még döntetlent értünk el, majd nem sokkal ezután következett a hollandiai 1-8, amely Egervári Sándor búcsúját jelentette. Mindezt csak azért elevenítettem fel, hogy érzékeltessem: mekkora jelentősége van egy telt házas selejtezőnek; bár akkoriban csupán 25 ezer néző fért volna el a Puskás Ferenc Stadionban, hiszen a felső karéjt biztonsági okokból le kellett zárni, de biztos vagyok benne, hogy magyar szurkolók előtt nem egyenlített volna Románia.

Ebben az időben a lausanne-i Sportdöntőbíróságnál azt is elértük, hogy az eredeti büntetésünket lefelezték, és törölték a felfüggesztett kizárásunkat,

hiszen az izraeli nagykövettel együtt sikerült meggyőznünk a német választóbírót. Ezt azért fontos megemlíteni, hiszen az Anglia elleni vb-selejtező FIFA-rendezvény volt, s mivel már rég letöltöttük a büntetésünket, az MLSZ a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél büntetlen előéletűnek számít, amelyet a büntetőjog és a sportjog „Clean Record”-ként emleget.

Tehát nem kell attól tartanunk, hogy visszaesőként egy súlyosabb büntetést kapunk?

A FIFA-t nem lehet olyan könnyen befolyásolni, hiába szorgalmazta Boris Johnson brit miniszterelnök a példás büntetést, vagy éppen a walesi Gareth Bale a kizárás lehetőségét. Az első angol gól szerzője, Raheem Sterling egy közelmúltban elhunyt COVID-os barátjának állított emléket a pólójával, ezt sokan nem értették, provokációnak vélték, és – eléggé el nem ítélhető módon – üdítős poharakat dobáltak a játéktérre. De azért a pohárdobálás önmagában még nem rasszizmus, ám

ha a huhogásról videófelvétel is készült, akkor meleg a helyzet.

Nyilván az illetékesek megvizsgálják majd a FARE (Football Against Racism in Europe)-szervezet jelentését is, amelyet éppen a rasszizmus visszaszorítása érdekében hozott létre a FIFA. A kérdésre válaszolva tehát azt mondhatom: mivel tiszta lappal indulunk, nehezen tudom elképzelni, hogy egyből egy súlyosabb büntetést kapnánk, bízom benne, hogy – a pénzbüntetésen kívül – legfeljebb szektorbezárásra számíthatunk, hiszen a FIFA is a fokozatosság elvét alkalmazza. Várhatóan hamar megszületik a döntés, hiszen egy büntetés annál hatékonyabb, minél gyorsabban hatályba lép, ráadásul azonnal végrehajtható, mivel a fellebbezésnek nincsen halasztó hatálya. Azonban mindenképpen enyhítő körülmény, hogy az MLSZ a történtek után egyből nyilvánosságra hozta, hogy kőkeményen fellép a beazonosított rendbontókkal szemben, a pénzbüntetést rájuk terhelik, szakszóval regresszálják, azaz nem csak évekre kitiltják a válogatott mérkőzésekről, hanem az okozott kárt ki is kifizettetik velük, a sportrendezvények látogatásától való eltiltásra egyébként már a BTK is lehetőséget ad.  

Dr. Borbély Zoltán és Csányi Sándor - van mit megbeszélni! Fotó: MTI/Manek Attila

Mennyiben játszhat szerepet a büntetés mértékében, hogy Csányi Sándor MLSZ-elnök egyben a FIFA alelnöke, és Berzi Sándor MLSZ-alelnök a fegyelmi bizottság egyik tagja?   

Nyilván Berzi úr e fegyelmi ügyben nem vehet részt, és e felelősségteljes pozíciók akár még nehezíthetik is a helyzetünket, hiszen az elvárás nyilván komolyabb velünk szemben, és azzal is szembe kell néznünk, hogy – hiába léptünk egyértelműen rengeteget előre - az állandó ügyek miatt az UEFA-nál és a FIFA-nál nem biztos, hogy kedvelnek minket. Hogy is írta Petőfi Sándor a „XIX. század költői” című versében? „Ha majd a jognak asztalánál mind egyaránt foglal helyet, ha majd a szellem napvilága ragyog minden ház ablakán, akkor mondhatjuk, hogy megálljunk, mert itt van már a Kánaán!”  

Nyitókép: Sterling gólja után szabadult el a pokol; fotó: MTI/Ilyés Tibor

Összesen 56 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Manapság a pohárdobálás is lehet rasszista: nem mindegy, hogy kóla vagy narancslé van a pohárban!

Ez a Sterling-provokáció egy csapda volt, amit a "jog asztalának urai" állítottak, bizonyítandó, hogy az EB portugál, francia meccs rasszizmusa, amivel az elfajzott két zsidó, Jósa Bálint és Piara Powar irányította FARE - az UEFA egyik albizottsága - megvádolta HAMISAN, a magyar válogatottat.

MI TÖRTÉNT VALÓJÁBAN, ÉS MIÉRT?

Mi köze van az angol csapatnak George Floydhoz?
Az égvilágon semmi, természetesen.
Ám az elfajzott zsidók irányította ügyrend - uszítva-terelve a feketéket a fehérek ellen, - úgy döntött, legyen már köze, és lőn, köze lett.
Így most nem kell tartaniuk attól, hogy a feketék rárohanjanak a Wall Streetre, mert: a feketék ezerrel a fehéreket erodálják...

Elkövettek azonban egy hatalmas hibát:
Előbb-utóbb a térdelés véget él, mert kontraproduktívvá válik...
Bár, ha megfelelő a kreativitás és G. Soros megkapja a parancsokat:
Álljon ki a megtámadott fütyülő fehér szurkolótábor mellé, akkor lehet esély, hogy még jól is kijöhet ebből a Rothschild and Co.
Ez természetesen irónia volt, de még erre is sor kerülhet.
A R and Co. ugyanis minden és mindennek az ellentéte, csupán egy az ÁLLANDÓ: A FEHÉR KERESZTÉNY CIVILIZÁCIÓ LIKVIDÁLÁSA.

Ugyanis, valóban elfajzott zsidók ikszedik találmánya a térdelés, mint minden, amellyel az emberi létezést mérgezni lehet.
De nem ennyire egyszerű.
1. A Kennedyk, a titkos hatalom megtörésére - nyilvánvalóan elfajzott pénzemberekről van szó, akik között feltűnően sok a zsidó - a feketék felé nyitottak, a polgárjogi mozgalmon keresztül.
2. Erre válaszul a titkos mély állam elhatározta: ezt nem engedi, egy elemi fekete felkelés a teljes FED-es újrabszolga állam USA-t elsöpörheti, a FED-hatalmukkal együtt... Mi tehát a megoldás?
a) A feketéket eltéríteni attól, hogy az igazi, valódi uralom ellen lázadjanak. Ez a hatalom JFK szerint: "titkos alkukkal létrejött, titkos társaságokat és titkos eljárásokat" jelent. "Munkálkodásai REJTETTEK, nem publikusak."
b) Az eltérítés iránya, a bűnbak legyen a FEHÉR, KERESZTÉNY EMBER, rájuk kell uszítani a FEKETÉKET, "óriási emberi és anyagi erőforrásokkal, egy igen hatékony gépezetben, amely katonai, diplomáciai, felderítési, gazdasági, tudományos és politikai műveletekből áll." - Ugyancsak Kennedy.
c) Ma konkrétan: Soros, BLM, Antifa, média-CNN,times,post-ok sokasága, Hollywood, egyetemek, alapítványok, NGO-k, CIA, fegyverlobbi, katonai-ipari komplexum, és aki/amely ezt tervezi-kivitelezi MINDENEK FÖLÖTT: MÉLYÁLLAM, az uralói között feltűnően sok a zsidó. Az elfajzott, hamis zsidó.

Huhogást egy 60 ezer fős stadionban ahol az emberek egymás szavát alig értik a zajban, szinte lehetetlen bizonyítani, bár a szándék megvan. Az angol játékosok és Southgate egyaránt azt mondták, hogy ők nem hallottak semmit. A meccs után a Sky egyik riportere 5 percig beszélt lényegében a semmiről: ő hallani vélt 4 db huhogást, amivel az a probléma, hogy amikor a közönség felé fordította a kamerát, már a saját szövegét sem lehetett érteni,pedig a mikrofonba beszélt, vagyis egyetlen hangot biztosan nem lehetett kivenni, vizuálisan meg egyetlen képet tudtak összehozni egyetlen emberről, aki felhúzza a vállát, és valamit gesztikulál. Állítólag ez valamiféle majom gesztus lenne. Ha ennyi van, ez papírvékony.

Nem csak azért nem áll meg. Mint feljebb írtam, a fülsiketítő zajban egy hang kivehetetlen volt.

Furcsa fogalmaid vannak a garázdaságról. Mindenesetre nem az, maximum szabálysértés. Garázdaság pl. ez: https://timesofindia.indiatime..

Köszönjük a felvilágosítást.
X

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés