Atlétika: lezárult a Gyémánt Liga

2021. szeptember 8. 16:11
Olimpiai évből következően nagyszerű eredmények az atlétika csúcssorozatában Tokió óta.

Őrült csatát hozott Tokióban a női 100 méteres sprint, melyet végül a jamaikai Elaine Thompson-Herah nyert honfitársa Shelly-Ann Fraser-Pryce előtt. Így mindketten címet tudtak védeni a királyszámban: Thompson Rió és Tokió bajnoka lett, miután Fraser-Pryce a Peking-London duplát csinálta meg.

Az olimpiai bajnok Elaine Thompson nem érezte úgy, hogy végzett a szezonnal: felvállalta a további harcokat Fraser-Pryce-szal szemben. Elsőként rögtön a Gyémánt Liga Tokiót követő állomásán, a következő világbajnokság színhelyén, Eugeneban. Erre a legfőbb oka – azon túl, hogy egy sprinter nem hátrálhat ki ego-párbajból – az volt, hogy az olimpiai döntőben szembeszélben futott pontosan olyan időt, amilyet 33 éve Florence Griffith-Joyner hátszélben, és aminél azóta jobbat senki.

Flo-Jo is csak egyszer: a korszakos világrekordját egy nappal korábban állította be – azt a világrekordot, amit Thompson-Herah tokiói döntős futásáig megdönthetetlennek tekintett mindenki.

Ilyen formában verte Thompson-Herah Fraser-Prycet Eugeneban, öt századra megközelítve a világrekordot.

Ez a futás is sejtette, mi történt volna, ha, mint kettejük párharcában lényegében mindig, Fraser-Pryce az olimpiai döntőben is előnybe kerül a rajtnál. Semmi. Elaine Thompson-Herah vélhetőleg pont úgy fordított volna, mint Eugenben.

Hogy ezt biztosra ne lehessen mondani, és főleg Thompsonnak gondolni, öt nappal később Fraser-Pryce jó rajtja előnyét végigvitte a távon. Sőt! A lausenne-i Gyémánt Liga állomáson a történelem harmadik legjobb idejét futotta. Igaz, komoly hátszélben, de megverte Thompson olimpiai csúcsát, csak a honfitárs öt nappal korábbi ideje, és Flo-Jo 33 éves világcsúcsa van előtte az örökranglistán.

Ahhoz fogható nem történt az olimpia óta eltelt bő hónapban, mint hogy öt napon belül lássunk két futást a történelem három legjobbjából, de azért női 100-on kívül is esett ez-az.

A Tokióban norvégként, európaiként 1500-on olimpiai bajnok Jakob Ingebrigtsen a Gyémánt Liga történetének legjobb idejét futotta az idejétmúlt klasszikusságátől csak még gyönyörűbb egy mérföldön. Ennél csak nyolcan futottak jobbat valaha az egyik legrégebb óta számontartott távon, immár mögötte vannak olyan nagyságok, mint Bernard Lagat vagy Sebastian Coe.

Az olimpián minden idők talán legnagyobb versenyét megnyerő négyszázgátas Karsten Warholm kipróbálta magát 400 síkon. Az, hogy gátak nélkül kevesebb mint fél másodperccel maradt el a tokiói világcsúcsától, és ott volt vele a világ élmezőnyében, mutatja, milyen elképesztő teljesítményt hoztak ki egymásból Rai Benjaminnal egy bő hónapja.

Nőknél 400 gáton nem a világcsúcsba hajszolt, hanem a hajszoló maradt versenyben az olimpia után is. Dalilah Muhammad Eugenben „csak” versenycsúcsot állított fel, de ne fosszuk meg magunkat a gátvétele nyújtotta esztétikai élménytől.

Az utolsó előtti állomáson, Brüsszelben történelmet írt Fred Kerley. Ő lett az első férfi, aki Gyémánt Liga-futamot nyert 100, 200 és 400 méteren is. A 100 hiányzott ehhez az amerikainak, aki eredetileg négyszázas, erre a szezonra jött le a rövidebb távokra kicsit gyorsulni. A próbaévnek egy olimpiai ezüst lett az eredménye 100-on az olimpián, és ez a sokoldalú rekord a Gyémánt Ligában.

A zürichi záróállomásra, a Gyémánt Liga döntőjére indulási jogot szerzett a 100 méter gátazó Kozák Luca, ami önmagában hatalmas eredmény. Az év utolsó igazi presztízzsel bíró futamában országos csúcstartónőnk a válogatott mezőnyből két versenyzőt meg is előzött. Bár az olimpiai döntő nem jött össze Lucának, és a kérdés legalább három évig ott lesz, hogy tavalyi országos csúcsot hozó formájában összejöhetett-e volna, egy ilyen rangú zárás feltétlen jót tesz a szájíznek.

A tegnapi zürichi állomás legizgalmasabb versenyeit az 1500 méter hozta. Az olimpiai döntőhöz hasonlóan a nőknél Hassan-Kipyegon, a férfiaknál Cheruiyot-Ingebrigtsen párharc döntött, ezúttal a kenyaiak javára, végtelen szorosan. Női rúdugrásban Anzselika Szidorova csatlakozott az ötméteresek exkluzív klubjához.

Nyitókép: A Gyémánt Liga idei győztesei Zürichben. Forrás: Alessandro GAROFALO / Diamond League AG / Diamond League AG via FACTSTORY

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés