RAPID - online melléklet

Kiss Norbi és a Révész Racing megnehezítette a saját dolgát Zolderban

2021. szeptember 13. 16:28
Növelte előnyét a belga versenyhétvége után a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert és magyar csapata, a Révész Racing. 

RAPID - A Mandiner Sport és a racingline.hu digitális autó-motor sport melléklete

Szerző: Vámosi Péter

Idén a harmadik versenyhétvégéjüket tartották az FIA ETRC bajnokságában, a magyar és cseh fordulón nyertek versenyeket hazánk fiai, az évad fénypontjának számító versenyhétvége a Nürburgringen viszont elmaradt. A srácok már a helyszínen voltak,

Kiss Norbert is tartott a helyszínre, amikor kiderült, hogy a verseny szervezői lefújták az egészet, az árvíz okozta károk miatt.

Gyorsan át is alakult azokban a napokban a mentőegységek telephelyévé a legendás versenypálya. 

A kényszerszünet után azonban már teljes erővel dübörög a szezon második fele, sorozat a kamionos szempontból is legveszélyesebb aszfaltcsíkot vette birtokba, Zolderben.

A szűk, és egyáltalán nem a kamionokra tervezett rajt-cél egyenesben azonban Kiss remekül kezdett, szombaton el is hozta a legjobb köridővel a pole pozíciót

a hatszoros Európa-bajnok Jochen Hahn orra elől. 

A rajtot követően szinte kötelező győzelmet aratott a szombathelyi születésű pilóta, 10 másodpercnyit verve az ellenfelére, akit végül még meg is büntettek, így a bajnokaspiráns Sascha Lenz került a dobogó második fokára. Harmadik helyen a spanyol Antonio Albacete végzett, aki a kamionosok közti csapatbajnokságban Norbi MAN-es társa. A futam után így nyilatkozott Kiss:

„Nem volt ez egy könnyű verseny. A rajt nem volt a legjobb, Hahn kívülről jött, és Lenz is közel volt hozzám,

így az első kanyar nehéz volt. Figyelnem kellett, hogy ne hibázzak, de sikerült kivédeni a támadást. A második fele a versenynek már könnyebb volt. Köszönöm a csapatnak, a srácoknak, egy gyors autót kaptam ma is tőlük, nagyon boldog vagyok".

A belgiumi időjárás a Forma-1 mezőnye után azonban a kamionosokat sem kímélte. Leszakadt az ég, de szerencsére legalább a verseny nem maradt el. A fordított rajtrácsos sorrendnek köszönhetően a magyar fiú a 8. helyről indult, azonban harapófogóba került, a 12 körös verseny nagy részében. Német ellenfele Lenz rendesen összedolgozott brit csapattársával, Jamie Andersonnal. A Balu névre keresztelt magyar versenykamion pedig kapott jobbról-balról, de csak értékelték a 8. helyen. Pilótája pedig így fogalmazott:

„Sajnálom a második futamot. Anderson elég agresszívan vezetett, néha pedig indokolatlanul vette el a gázt, így egyszer neki is ütköztem, és a hűtő megsérült, melegedni is kezdett a motor.

Remélem ez nem befolyásolja majd a folytatást, a levezető körben ezért elővigyázatosságból le is állítottam az autót. Több volt ebben a versenyben".

Elővigyázatosságból a Révész fiúk kicserélték a motort és újjávarázsolták a piros MAN-t szombatról vasárnapra virradóra. Kiss azzal hálálta meg a munkát, hogy az időmérőn délelőtt újra Jochen Hahn-t utasította maga mögé, de ezúttal már meggyőző, 8 tizedes fölénnyel. Optimistán várta mindenki tehát a folytatást, de aztán... Megsértették a parc fermé szabályait. Korábban egy elzárt »karámban» voltak a vizsgálatok végéig a kamionok, 2021-ben azonban mér visszakulloghatnak velük a csapatsátrakig, és ott kerülnek korlátozás alá, amíg nem végeztek velük az FIA szigorú bírái. "Balu "azonban szomjas volt, így a hűtője vizet kért, és némi rutintalansággal felvértezve, de a magyarok csak megitatták a járgányukat. Kiszúrták, sor vége.

Kiss Norbert tehát az utolsó rajthelyről jött fel szenzációs előzéseket bemutatva a verseny végére a negyedik helyre.

Míg Kiss számára kedvezően alakultak a dolgok, nagy riválisa Lenz, csak a 9. lett. 

A vasárnapi fordított rajtrácsos futamon a vasi srác újra oktatott: 5. helyről indulva 5 kanyart követően vezette is a futamot, és ez így is maradt már a leintésig. Így értékelt az érintett:

„Nagyon boldog vagyok, mert a leggyorsabbak voltunk a hétvége során, fantasztikusan ment az autó, nagyon jól dolgozott a csapat,

amiért hálás vagyok nekik! Az utolsó versenyen remekül sikerült a rajt, ami nagyon trükkös volt, mert az előtted haladó gyakran kitakarja a lámpát, de igyekeztem úgy helyezkedni, hogy láthassam. Amint megkaptuk a jelzést, padlógázzal eljöttem, majd az első kanyarokban több autót is megelőztem, onnantól pedig tiszta volt előttem a pálya".

Összetettben ezzel a magyar versenyző 127 ponttal áll a tabella élén,

a második Lackonak 113, a harmadik Lenznek 109 pontja van. Folytatás két hét múlva, Le Mansban.

A nyitóképen: Kiss Norbert. Fotó: Kiss Norbert Média

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés