Sterbenz Tamás: „Nagyobb sebességre vált a Testnevelési Egyetem”

2021. szeptember 15. 12:26

Felavatták a korhűen felújított könyvtárépületet a Testnevelési Egyetemen. A szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be hivatalosan is az újonnan megválasztott rektor, dr. habil. Sterbenz Tamás, röviden ismertették a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia programját a társrendező Nemzeti Kézilabda Akadémiával együtt, továbbá bemutatták a Sport a 20. században című tanulmánykötetet.

2021. szeptember 15. 12:26
null
Bánfalvi Szabolcs

A Testnevelési Egyetem K1 épületében a nemrég megújult aulán keresztül lehet bejutni a felújított könyvtárba, amely lehetővé teszi a hallgatók, érdeklődők számára, hogy hasznosan töltsék el az időt egy modern és szép környezetben. A könyvtár megtartotta műemlék jellegét is, amely nagyszerű helyszíne volt a sajtótájékoztatónak, ahol először

a TE megválasztott rektora, Sterbenz Tamás tartott bemutatkozó beszédet.

A vezető rövid áttekintést adott a szakmai pályafutásáról és a rektori terveiről.

„A könyvtár épületének felavatása szimbolikus lépés a Testnevelési Egyetemen, ahol a mozgás a lényeg, viszont a felújított könyvtár olyan helyet biztosít, ahol nyugodtan le tudunk ülni és elmélkedhetünk – mondta a korábbi ismert sportoló, sportvezető. – Válogatott kosárlabdázóként nem alkottam igazán maradandót, viszont védekezni és passzolni jól tudtam, és mindig is csapatjátékos voltam, ami elegendő volt a válogatott mezhez. Megbízott rektorként azt szeretném megvalósítani a következő öt-tíz évben, hogy kialakítsunk egy jó csapatot, kiváló tanárok és remek kutatók dolgoznak az egyetemen. Akkor leszek boldog, ha mindenkit olyan helyre tudok orientálni a TE közösségében, amely az egyetemet magasabb szintre emeli majd.”

A szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be hivatalosan is az újonnan megválasztott rektor, dr. habil. Sterbenz Tamás a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.
A szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be hivatalosan is az újonnan megválasztott rektor, dr. habil. Sterbenz Tamás a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.

Emellett Sterbenz Tamás hangsúlyozta, hogy a szeptember 14-i nap igazi nyertese az egyetem közössége, amely már hivatalosan is birtokba veheti a gyönyörűen felújított könyvtárat, amely 1925-ben a Testnevelési Egyetem alapítási évében alakult. Az első gyűjtemény 113 kötetből állt, jelenleg pedig ismét méltó helyre került a magyar sportszakirodalom. Ezen felül a közgazdász végzettségű szakember – a Közgazdaságtudományok doktora – kiemelte az egyetemi modellváltásban rejlő lehetőségeket is.

„Komoly modellváltáson megy át huszonegy magyar egyetem, ez hatalmas lehetőség arra, hogy nagyobb sebességre váltsunk – folytatta a női kosárlabda-válogatott egykori szövetségi kapitánya. – A Formula–1-es Olasz Nagydíj kapcsán az jutott eszembe, hogy a helyzetünk olyan, mintha az elmúlt hét évet egy biztonsági autó mögött töltöttük volna, ám most indul a verseny, ahol meg tudjuk mutatni mindazt, ami bennünk van.

ne csak oktassunk, hanem nemzetközileg magas szinten kutassunk, szolgáltassunk, és a magyar sport igazi tudáshátterét biztosítsuk a Magyar Olimpiai Bizottságnak, a kluboknak és a sportszövetségeknek egyaránt.”

A Magyar Kosárlabda-szövetség egykori főtitkára a beszédében kitért az új egyetemi campus kiépítésére – a munkálatok jelenleg is zajlanak –, és komoly perspektívát lát ezen a területen is.

„Az egyetemi campus óriási fejlesztésen esik át, az utolsó fázisokba értünk itt is, és a Testnevelési Egyetem századik évfordulójára már egy teljesen új campus fogadja a magyar és külföldi hallgatókat – közölte a megbízott rektor. – Remélem, 2023 tavaszától komoly élsporteseményeket rendezhetünk a Csörsz utcai létesítményben. Fontos célunk, hogy az élsport költözzön vissza az egyetemre, részt vegyünk az Universiádén és az Európa játékokon. Fontos még kiemelni, hogy tudományos parkot szeretnénk létrehozni, amely azokat a kutatásokat integrálja, amely a magyar sport fejlődését segíti.

Az 53 éves Sterbenz Tamás még hozzátette, kifejezetten örül, hogy a tájékoztatón jelenlévők közül több TE-s kolléga részt vett a tokiói paralimpián, így a világcsúccsal paralimpiai bajnok, Ekler Luca edzője, Szalma László, a sportpszichológus, Dr. Lénárt Ágota, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, a TE Úszás és Vízi Sportok Tanszék vezetője, Prof. dr. Sós Csaba.

Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos beszédet tartott szeptember 14-én a TE sajtótájékoztatóján a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.
Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos beszédet tartott szeptember 14-én a TE sajtótájékoztatóján a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.

Ezt követően Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, az egyetemet fenntartó, közfeladatot ellátó, közérdekű vagyonkezelő alapítvány kuratóriumának elnöke kapott szót. A TE előző rektora megtisztelve érzi magát, hogy egy másik stratégiai pozícióban segítheti az egyetem fejlesztését, valamint megköszönte az elmúlt hét év közös munkáját a kollégáknak, és sok sikert kívánt barátjának, kollégájának, Sterbenz Tamásnak. Emellett kiemelte, hogy a történelmi anyagokat tartalmazó,

megújult könyvtár az intézményfejlesztés nagyon fontos része, és cél, hogy a világ testnevelési egyetemeinek rangsorában feljebb lépjen a TE.

„A könyvtár csodálatos központja lesz az egyetemnek – mondta Mocsai Lajos. – A 21. században a könyvtárak nem vesztették el jelentőségüket. Az innovatív intézményfejlesztés nagyon fontos része az új könyvtári épület. Az egyetem vezetői pedig olyan feladatot vállaltak, hogy a sanghaji rangsorban az első száz közé kerüljön a Testnevelési Egyetem. A körülbelül 450 egyetemet tartalmazó listán jelenleg a 150-200. helyen áll a TE. A minőségi tudás a komplex gondolkodás fejlesztése, s ennek központja lesz a könyvtár, de emellett központja lehet  világhírű technológiák kidolgozásának, a nemzetközi kapcsolatok realizálásának és a Testnevelési Egyetemi tudat kialakításának színhelye is helyszíne kell, hogy legyen a könyvtár. A tudás egyetemeként, januártól a TE nevét meg fogjuk változtatni Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemre.”

Emellett hozzátette, a digitális háttér rendelkezésre áll, de jelenleg még fejlesztésre szorul, ez biztosítja majd a TE nemzetközi kapcsolatait. Kiemelte, fontos, hogy méltó arculata alakuljon ki az egyetemnek, és méltatta a könyvtár minőségét, funkcióját és felszereltségét.

„Nagyon fontos az egyetemi terek és a szükséges idő létrehozása – folytatta Mocsai Lajos. – A tér inspirál, amiben az ember él, és bízom benne, hogy az idő is ideköti majd az embereket. Az időnek az a változata, amelyet szárnyas időnek nevezünk, a kronosz és kairosz kapcsolatából. A kairosz a hasznos időt jelenti az egyetem számára, tehát meghatározó minél több időt, elmélyedést, lehetőséget teremteni az egyetemi terekben a szükséges intellektuális munka elvégzéséhez. A könyvtár egy olyan színtér, amely minderre lehetőséget ad. A fiataloknak a tanulás élmény, és ehhez  a könyvtár komoly hátteret és motiváló erőt biztosít nekik.”

A sajtótájékoztató fontos témája volt még, hogy

a TE negyedik alkalommal rendezi meg a Sport és Innováció Nemzetközi Konferenciát szeptember 15. és 17. között.

Az első két alkalommal a Groupama Aréna adta a helyszínt, 2019-ben a Testnevelési Egyetemen zajlott az esemény, amely tavaly elmaradt a koronavírus-járvány miatt, idén pedig nagy újításként közös rendezvény lesz a Nemzeti Kézilabda Akadémiával (NEKA) szorosan együttműködve, amelynek Budapest és Balatonboglár ad otthont.

Ennek kapcsán dr. Kádár Judit, a Testnevelési Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója, a rendezvény társszervezője beszélt a sportot és innovációt középpontjába állító, magyar és angol nyelvű eseményről. „A konferencia programja 85-90 előadást, 20 szekciót és hat kerekasztal-beszélgetést kínál, 250 érdeklődő regisztrált és körülbelül 300 lesz a teljes létszám az előadókkal, vendégekkel, moderátorokkal együtt – közölte dr. Kádár Judit. – A koronavírus-járvány miatt nagyon nehéz volt megszervezni az eseményt, de elértük a célunkat, köszönet az egyetem vezetőségének és mindenkinek, aki segítette a munkát. Fontos, hogy idén megszületett a konferencia az elmúlt év kihagyása után. A diákok az eddigi legnagyobb létszámban vehetnek részt a konferencián, mivel az egyetem támogatja a hallgatói részvételt. A plenáris előadó két kiemelt nemzetközi szakértő, aki a fizikai aktivitásra motiválást és a campusok egészsége megőrzését célozza meg. Az egyetem missziója – az élsport támogatása és a közemberek fizikai aktivitásának növelése – folytatódik, és nemzetközi rangra emelkedik a konferencia révén.”

Dr. Kádár Judit röviden ismertette a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia programját a szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatóján a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.
Dr. Kádár Judit röviden ismertette a IV. Sport és Innováció Nemzetközi Konferencia programját a szeptember 14-én tartott sajtótájékoztatóján a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.

Ezután Mocsai Tamás, a Nemzeti Kézilabda Akadémia ügyvezetője, illetve a konferencia másik társszervezője szólalt fel, aki büszkén tette ezt, mint a TE egykori hallgatója. A NEKA tíz játékost adott az idén Európa-bajnok magyar női U19-es kézilabda-válogatott 18 fős keretébe. Az előző idényben az élvonalban szerepelt a NEKA női csapata, amelyben tizenhárman érettségiztek, végül tizenhárom ponttal kiesett az első osztályból, viszont a fiúk feljutottak az NB I-be. Ez is mutatja, hogy a NEKA a magyar 18-23 éves fiataloknak ad játéklehetőséget, ez az akadémia küldetése.

„Az akadémián rengeteg olyan munkatárs dolgozik, aki a Testnevelési Egyetemen szerzett tudást kamatoztatni tudja a munkája során, utánpótlásneveléssel, sportágfejlesztéssel tud foglalkozni – mondta a korábbi válogatott kézilabdázó. – Ezt képviseli a NEKA, amely egy nagyon intenzív pulzáló közeg, 150 fiatal van nálunk 14 és 24 év között.

Optimálisan kell fejleszteni a fiatalokat, különböző adatok révén meg tudjuk állapítani, hogy egyes korban mit kell tennünk, így monitorozva fejlesztjük a fiatalokat. Ez a sportág jövője, ezért a Kézilabda Módszertan című szakmai folyóiratban összeszedtünk olyan gondolatokat, amelyek támaszt és tudást nyújtanak mindenki számára. Tiszta szívű, sikeres magyar fiatalokat szeretnénk képezni. A konferencia pedig egy fontos mérföldkövet jelent a kézilabda fejlődésében, és örülök, hogy a TE és a NEKA közösen rendezi meg. Remélem, a következő napokban az együttműködést megerősítjük.”

Mocsai Tamás tartott beszédet a TE sajtótájékoztatóján szeptember 14-én a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.
Mocsai Tamás tartott beszédet a TE sajtótájékoztatóján szeptember 14-én a korhűen felújított könyvtárépületben a Testnevelési Egyetemen. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.

A konferencia második napján, szeptember 16-án Balatonbogláron a kézilabda lesz az egyik fő téma, ám nagyon érdekesnek ígérkezik az Olimpiai értékelés közelről, távolról elnevezésű kerekasztal-beszélgetés, amelyen részt vesz Gergely István, kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó, a Budapesti Honvéd Sportegyesület elnöke, Lőrincz Tamás, olimpiai bajnok birkózó, Lőrincz Viktor, olimpiai ezüstérmes birkózó, Imre Géza, világ- és Európa-bajnok, kétszeres olimpiai ezüstérmes, kétszeres olimpiai bronzérmes párbajtőrvívó, a Budapesti Honvéd Sportegyesület sportigazgatója, Siklósi Gergely, olimpiai ezüstérmes és világbajnok párbajtőrvívó, Cseh László, olimpiai ezüst- és bronzérmes, világ- és Európa-bajnok úszó, Märcz Tamás, olimpiai bajnok vízilabdázó és a férfi vízilabda-válogatott szövetségi kapitánya, Kovács Ágnes, olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok úszó.

Csütörtökön tartják meg az Olimpiai eredményesség és világ sportja a Covid árnyékában című kerekasztal-beszélgetést is, amelyre meghívást kapott Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos, dr. Kemény Dénes, a férfi vízilabda-válogatott volt szövetségi kapitánya, dr. Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke és Prof. dr. Sós Csaba, a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, a TE Úszás és Vízi Sportok Tanszék vezetője.

A keddi sajtóeseményen még egy könyvbemutatóra került sor,

dr. Szikora Katalin egyetemi docens szerkesztésében jött létre a Sport a 20. században című, tankönyvként is használható tanulmánykötet,

amelyet nyolc szakember írt közösen.

Végül Lukácsné Varga Judit, a TE könyvtárigazgatója tartott rövid beszédet a felújított könyvtárról, a könyvállományról és történetéről, valamint az oktatásban betöltött szerepéről.

A sajtótájékoztató végén átvágták a nemzeti színű szalagot, s ezzel hivatalosan is felavatták a teljesen megújult könyvtárépületet a Testnevelési Egyetemen szeptember 14-én. A képen balról jobbra: dr. habil. Sterbenz Tamás, Lukácsné Varga Judit, Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos és a Testnevelési Egyetem kancellárja, Prof. dr. Genzwein Ferenc. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.
A sajtótájékoztató végén átvágták a nemzeti színű szalagot, s ezzel hivatalosan is felavatták a teljesen megújult könyvtárépületet a Testnevelési Egyetemen szeptember 14-én. A képen balról jobbra: dr. habil. Sterbenz Tamás, Lukácsné Varga Judit, Prof. dr. h. c. Mocsai Lajos és a Testnevelési Egyetem kancellárja, Prof. dr. Genzwein Ferenc. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.

Az esemény végén dr. habil. Sterbenz Tamás átvágta a nemzeti színű szalagot, s ezzel hivatalosan is felavatta a teljesen megújult könyvtárépületet, amellyel lezárult a TE infrastruktúráját érintő megújulás egy fontos szakasza.

 

Nyitókép: A Testnevelési Egyetem sajtótájékoztatója a felújított könyvtárépületben 2021. szeptember 14-én. Testnevelési Egyetem/Vidor Gergely.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
JMoflicheque
2021. szeptember 20. 21:05
Izomagyúak gyűlytő helye...
Bell & Sebastian
2021. szeptember 20. 21:04
Nem értettem pontosan, ezentúl többet vagy gyorsabban kell hengerbucskázni a bukfenc akadémián?
bölcsbagoly
2021. szeptember 19. 10:04
Érdekes, a TE oktatói és hallgatói nem hőbörögtek az alapítványi fenntartó modellre váltás miatt!
Salamander
2021. szeptember 17. 23:59
Szuper klassz egyetem lett a Testnevelési Egyetem! :)))
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik