Bedarálták a Fradit Németországban - helyszíni beszámolónk

2021. szeptember 16. 22:53

A Ferencváros korán előnybe került, harcosan futballozott, ám 2-1-re kikapott, így pont nélkül maradt Leverkusenben az Európa-liga csoportkörének első fordulójában.

2021. szeptember 16. 22:53
null
Czövek Oszkár

 

Czövek Oszkár helyszíni beszámolója a Mandiner Sporton

Egyenlők és egyenlőbbek a szurkolók között

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) a koronavírus-járvány kitörése óta először engedélyezte, hogy európai kupameccsen megnyílhassanak a vendégszektorok. A Ferencváros szurkolói 2019 decembere óta vártak az újabb idegenbeli túrára, akkor a bulgáriai Razgradba, a Ludogorec elleni Európa-liga-csoportmeccsre kísérhették el a csapatot.

Többségük azonban most sem kelhetett útra, a keleti vakcinával oltottak ugyanis nem léphettek be a leverkuseni stadionba, még negatív teszt birtokában sem.   

A súlyos jogsértés miatt a Fradi szurkolói csoportjai úgy döntöttek, mivel nagyrészük nem jutna túl a BayArena beengedőkapuin, egységesek maradnak, és szolidaritásból bojkottálják a találkozót.

Természetesen több lépésünk is lesz a közeljövőben emiatt” – olvasható a Facebookon közzétett közleményben.

„Szívtől az égig"

Kubatov Gábor szintén a közösségi médiát használta üzenete átadására. A Ferencváros elnöke a szurkolóktól sportszerű biztatást kért, és legfőképp azt, hogy a Fradi-tábor hagyományos, „szívtől az égig” üdvözléséhez mind a két kezüket használják, még mielőtt egy UEFA-ellenőr vagy -hivatalnok félreértené.

A magyar küldöttséget fogadó felhős, esős időjárás Peter Stögernek – saját bevallása szerint is –, ismerősen hatott, elvégre korábban a Kölnt és a Dortmundot is irányította. A meccs előtti sajtótájékoztatón

az FTC vezetőedzője azt is elárulta, sérülés miatt Somália és Botka Endre sem szállt fel a csapatgépre.

Pedig Botka esetében még viccelődött is azzal szombaton, a Honvéd elleni bajnoki után, hogy korai kiállítása miatt rápihenhet a következő találkozóra, a keddi edzésen összeszedett sérülés azonban átírta az előzetes elképzeléseket. Aissa Laidouni eltiltása ugyancsak fejtörésre adott okot.

A képen: Vihar előtti csend. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Vihar előtti csend. Fotó: Czövek Oszkár

A Bundesliga negyedik legértékesebb keretével rendelkező Bayernél inkább az vetődött fel kérdésként, hogy a bajnoki menetelés közepette mennyire rotál az európai porondon, a BVB elleni hétvégi rangadó ráadásul sokat kivett a kulcsjátékosokból. Gerardo Seoane vezetőedző szerdai sajtóeseményén kerek perec kijelentette,

szó sem lesz ilyesmiről, és rendkívül komolyan veszik magyar ellenfelüket.

A Fradi kapcsán a támadósorra, név szerint Róbert Makra, Tokmac Nguenre és Myrto Uzunira hívta fel a figyelmet. Franck Bolit okkal nem említette: az elefántcsontparti válogatott támadót sorozatos fegyelmezetlenségei miatt az El-keretbe sem nevezték.

A képen: Vendégszektor a bemelegítés alatt – erősen korlátozott létszámban, de hangosan. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Vendégszektor a bemelegítés alatt – erősen korlátozott létszámban, de hangosan. Fotó: Czövek Oszkár

Túlzás lenne azt állítani, hogy csütörtökön a 160 ezres észak-rajna-vesztfáliai kisvárosban sétálva parázs forgatag közepébe lehetett csöppenni, Fradi-mezes szurkolókat is csak hajnalban, még a budapesti reptéren böktem ki. A piros-feketében nyomuló hazai drukkerek egy-egy kioszknál azért szépen összeverődtek nem kis mennyiségű sör és kolbász társaságában, a találkozóra pedig, a várakozásoknak megfelelően, tizenegyezren váltottak belépőt.

A képen: Harcra készen. Fotó: Czövek Oszkár
A képen: Harcra készen. Fotó: Czövek Oszkár

Nyílt sisakkal

A mérkőzés elején olyasmit kaptak, amire aligha számítottak. A tiszta fehérben pályára lépő FTC lendületesen, nyílt sisakkal ment előre, és egy villámgyors támadás végén már a 8. percben vezetést szerzett: Tokmac húzott el a bal szélen, levitte az alapvonalig, centerezett, Ryan Mmaeenak „csak” az üres kapuba kellett passzolnia. A magyar rekordbajnok teljesen egyenrangú partnere volt a gyógyszergyáriaknak, a játék valamennyi elemében felnőtt a feladathoz. A Bajnokok Ligája-selejtezőben többször bizonytalankodó Dibusz Dénes is kitett magáért, az argentin válogatott Lucas Alario életerős, lefelé csapódó lövését bravúrosan, ujjheggyel tolta szögletre.

Az egyre fokozódó nyomást a félidő hajrájáig lehetett bírni, a River Plate-től tavaly igazolt Exequiel Palaciost a léc is kisegítette.

Vécsei Bálint kis híján azonnal válaszolt, de hiába lőtt a hálóba, a labda a kezét érte. Ezt követően egy kezezésgyanús helyzetet úszott meg a Fradi a 16-oson belül, majd Jonathan Tah fejesgólját érvénytelenítette a lett játékvezető. Pokoli perceket élt túl az FTC.

A szünet nem zökkentette ki a Leverkusent, egyre-másra dolgozta ki a helyzeteket, Amine Adli fejesénél megint csak Dibusz reflexeire volt szükség. A játékrész derekán már ő is verve volt, az egyedül hagyott 18 éves szupertehetség, Florian Wirtz helyezett a bal sarokba. Előtte Eldar Civic hibázott óriásit, a bosnyák csúnyán elszórta a labdát. A Ferencváros egy jóval többre taksált együttes otthonában szenvedett szoros vereséget, fájó, hogy egy ilyen elkerülhető, bosszantó találattal.

A csoport párhuzamosan zajló meccsén a Betis kétgólos hátrányból fordítva nyert otthon 4-3-ra a Celtic ellen.

A Ferencváros hazai pályán két hét múlva kezdi meg szereplését az Európa-liga csoportkörében, a Real Betis látogat a Groupama Arénába.

EURÓPA-LIGA-CSOPORTKÖR, G-CSOPORT:

Bayer Leverkusen-Ferencváros 2-1 (Palacios 37., Wirtz 69., ill. R. Mmaee 8.)

A Ferencváros programja:

1. forduló, szeptember 16., csütörtök 18.45, Bayer Leverkusen–FTC 2-1

2. forduló, szeptember 30., csütörtök 21.00, FTC–Real Betis

3. forduló, október 19., kedd 16.30 (magyar idő szerint), Celtic–FTC

4. forduló, november 4., csütörtök 21.00, FTC–Celtic

5. forduló, november 25., csütörtök 18.45, Real Betis–FTC

6. forduló, december 9., csütörtök 21.00, FTC–Bayer Leverkusen

 

A nyitóképen: Florian Wirtz, a Bayer Leverkusen játékosa berúgja csapata második gólját Henry Wingo, a Ferencvárosjátékosa mellől a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G csoport első fordulójában Leverkusenben 2021. szeptember 16-án. Fotó: MTI/AP/Martin Meissner

Kapcsolódó cikkek

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
anegy_
2021. október 06. 23:20
Az UEFA itt a furkósbot! Az a bedarálni való. Hajrá Fradi! Hajrá magyarok!
Drazsé
2021. szeptember 18. 09:50
A náci söpredék migránsválogatottja megint leszerepelt.
zakar zoltán béla
2021. szeptember 17. 23:42
ez nem fradi 2 magyar
fodor-laci@freemail.hu
2021. szeptember 17. 21:50
A Leverkusenben 3 német volt! Sajnos ez a trend!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik