Harmincnál is több próbatortát sütött, mire megtalálta az igazit: üzletileg is bejött

2021. szeptember 16. 13:05

A harmóniára törekvés elsődleges szempont az Ország Tortájának elkészítésekor. A „Napraforgó” azért nyerte el a zsűri és a közönség tetszését, mert elkészítésekor figyelembe vették a magyar ízlést, a hagyományokat, és azt, hogy magyar kistermelőktől beszerzett, hazai alapanyagokból alkossanak kivételes ízélményt. A Fejlődik a hazai! rádióműsorban a Habcsók Cukrászda mestercukrásza, Fodor Sándor és Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke beszélgetett Érczfalvi András műsorvezetővel a magyar cukrászat és az Ország Tortájának történetéről, fejlődéséről.

2021. szeptember 16. 13:05
null

15 éves hagyománya van az Ország Tortájának

Az Ország Tortája kezdeményezés 2007-ben indult útjára. A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete ekkor kapta meg a felkérést, hogy Magyarország születésnapjára egy tortával kedveskedjenek. Ez a kezdeményezés azóta versennyé alakult, amelyben az egészséges, természetes, hazai és innovatív megoldásokat és ízeket keresik.

A versengés hozzájárul a szakma színvonalának növekedéséhez, innovációra, új megoldások keresésére sarkallja a cukrászokat. Jó látni, hogy a verseny iránti érdeklődés évről évre nő, és új versenyzők is rajtvonalhoz állnak. A közönség rendkívül hálás, illetve a technológiai fejlődés mellett a torták az ország hírnevét is öregbítik. A tavalyi év mindenkinek nehéz volt, de az Ország Tortája a járvány ellenére is összekötötte a magyarokat és örömet szerzett minden édesszájú érdeklődő számára – kezdte Erdélyi Balázs.

Ezért lett a Napraforgó az idei győztes

2021-ben 33 versenyző nevezett a versenyre. Fodor Sándor, a Habcsók Cukrászda mestercukrásza egyedi ötlettel szeretett volna előrukkolni, ezért olyan alapanyagokhoz nyúlt, amelyeket korábban még nem használtak Ország Tortában.

Próbáltam a főbb alapanyagokat úgy kiválasztani, hogy megfeleljenek a hazai ízlésnek, elérhetőek legyenek és a hagyományainkhoz, a magyar konyha által használt alapanyagokhoz kötődjenek

– mondta Sándor.

A tortában használt napraforgómag markáns íze ellenére az alapanyagok harmonikusan kiegészítik egymást, ugyanis 2-3 hónapnyi kísérletezés és legalább 30 próbatorta áll a mostanra tökéletesített, szigorú recept mögött. A torta főbb hozzávalói emellett a vilmoskörte, a hársméz, a karamellizált belga tejcsokoládé és a joghurt, amelynek köszönhetően végül egy könnyű, friss, nyárias desszertet kapunk.

Komoly üzleti lehetőséget rejt a győztes torta

A Szövetség már a kezdetektől tudatos volt abban a tekintetben, hogy hogyan kovácsoljon az elismertség mellett üzleti előnyt tagjai számára a verseny által biztosított hírnévből. A díjnyertes alkotások receptje meghatározott ideig titkos marad, illetve csak a Szövetség tagjai számára válik elérhetővé. A torta árusítására jogosult cukrászdák a recept mellé részletes leírást kapnak az elkészítés technikájáról, sőt, ennek elsajátítását oktatóvideók, az alapanyagok ismertetése is segíti.

A nyertesek számára külön üzleti előnyt jelent, hogy az érdeklődők a díjazott cukrászdából szeretnék megkóstolni a nyertes tortát,

így rengeteg új vendéget vonz a díj, akiknek körülbelül 30 százaléka törzsvendégként is megmarad. Ez a megnövekedett kereslet pedig új üzleti lehetőségeket kínál és ösztönzően hat a fejlesztésekre is. 

Új trendek, változó fogyasztói igények a cukrászatban

Az Ország Tortája verseny keretében mostanra már önálló kategóriaként szerepel az Ország Cukormentes Tortája is. Látványosan megnőtt ugyanis az utóbbi években a „mindenmentes” desszertek iránti igény, amelyhez mostanra a kínálat is felzárkózott. A kizárólag glutén-, laktóz- és cukormentes desszertekre szakosodott, illetve a növényi alapanyagból készült (vega és vegán) termékeket forgalmazó boltok mellett, a speciális igényeket kielégítő édességek a hagyományos cukrászdák polcain is egyre gyakoribbak. Erdélyi Balázs becslése szerint mára 10 vevőből 2-3 érdeklődik az alternatív lehetőségek iránt, nem is feltétlenül egészségügyi okból, mint inkább tudatosságból, kíváncsiságból. 

„Nagyon büszkék lehetünk a magyar cukrászokra, mert jól alkalmazkodtak, mára szinte minden üzletben lehet találni „mentes” terméket akár a fagylaltok, akár a sütemények között, miközben ez külföldön, még nálunk nyugatabbra sincs így”

– tette hozzá. 

„Bár a hagyományos kategóriában neveztünk, én is szerettem volna a tortát búzaliszt hozzáadása nélkül elkészíteni, mert azt gondoltam, hogy ez a versenyben pluszt jelenthet”

– mondta Fodor Sándor.

Szerencsére a lehetőségek tárháza egyre nagyobb, sok új alapanyag van, amitől már nincs „mentes” érzése a desszerteknek. Gyakran nehéz kérdés azonban az alapanyagot hazai beszállítóktól beszerezni, ugyanis rendkívül nagy energiaráfordítást igényel, hogy a cukrászok itthon találják meg a megfelelő minőségben és mennyiségben rendelkezésre álló alapanyagokat. A Napraforgónál Sándor nagy figyelmet fordított rá, hogy az alapanyagokat hazai termelőktől szerezze be. Így a hársméz például Baranyából érkezik, és olyannyira elnyerte a Szövetség tetszését, hogy külön tájékoztatást kértek a termelőről. A joghurt szintén hazai beszállítótól van. Sándor elmondása alapján legalább tízféle különböző terméket kóstoltak meg vakon, hogy aztán íz alapján a torta karakteréhez legjobban illőt válasszák ki. Ez pedig szintén egy hazai készítő terméke lett.

A szervezők bíznak abban, hogy a verseny hozzájárul a magyar beszállítók és a cukrászok közötti kapcsolatok megerősödéséhez, hogy a kezdeményezés keretében még sok éven át megörvendeztessék az édességek szerelmeseit igazán magyar ízekkel.

A rádióműsor visszahallgatható Spotify-on és a Fejlődik a hazai! honlapján.

 

(Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt)

A cikk szerzője Blősz Dalma.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
21 gramm
2021. szeptember 19. 12:23
"Erdélyi Balázs becslése szerint mára 10 vevőből 2-3 érdeklődik az alternatív lehetőségek iránt, nem is feltétlenül egészségügyi okból, mint inkább tudatosságból, kíváncsiságból. " Üzenem Erdélyi Balázsnak, hogy érintettként, a hócipőm tele van azokkal az eltartott kisujjú, affektáló, korszerű-tudatos kalórianáci különcökből, akik 2 hétig "paleóznak", akikkel egy kalap alá veszik azokat, akiknek viszont egy egész életen keresztül kell megbirkózniuk napi szinten azzal a nehézséggel, hogy az otthonukon kívül sehol nem tudnak nyugodt szívvel megenni valamit, akiknek minden falat táplálékot maguknak kell előállítani, hogy bizosak lehessenek benne, hogy tényleg nem esznek meg olyasmit, ami számukra a méreggel ér fel, és ez évtizedekig nem hozott változást az élelmiszeriparban és a vendéglátásban. Most pedig miattuk trendivé válik, ami másoknak egy életen át hordott teher, és sokan ráírják a termékeikre hogy mentes. Komolytalanná válik az egész.
dorkoka
2021. szeptember 19. 03:59
Ez is bevált lett és nagyobb hagyományú mint a többi.
Drazsé
2021. szeptember 18. 20:18
Maradok a jól bevált, hagyományos tortáknál.
daermon
2021. szeptember 18. 20:18
Rosszul teszed :) Szerintem ez is nagyon finom lett!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik