Miért nem adták meg Vécsei Bálint gólját Leverkusenben?

2021. szeptember 17. 11:47

Írta: Vámos Tamás
Európa-liga-visszatekintő, fókuszban a Ferencváros vendégszereplése, pontosabban Vécsei meg nem adott találata.

Az elején gyorsan szögezzük le: a Fradi nem vallott szégyent, vállalható vereséget szenvedett a Bayer Leverkusen otthonában, de azért is bosszantó ez a kudarc, mert kis odafigyeléssel, nagyobb koncentrációval és persze, szerencsével könnyedén elkerülhető lett volna; gondoljunk csak a hazaiak második találatára, amely előtt Sammy Mmaee és Eldar Civic is könnyedén passzolta el a labdát.

Folytassuk az érthetően legnagyobb visszhangot kiváltó esettel, Vécsei Bálint meg nem adott góljával.

Idézzük fel, mi is történt a találkozó 40. percében, közvetlenül Palacios egyenlítő gólja után. Tokmac szöglete után Sammy Mmaee fejelt kapura, Tah mentése után Vécsei Bálint elé pattant a labda, aki egy igazítás után a hálóba bombázott.

Fradi-öröm a köbön, de hamar jön a kijózanodás,

Andris Treimanis játékvezető - a VAR-ral egyeztetve – nem adta meg a találatot, mert…

…a FIFA Szabályalkotó Testülete, az International Board 2020. július 1-től bevezetett egy olyan szabályt, miszerint, ha a támadójátékos – közvetlenül a gólszerzés előtt - bármilyen formában kézzel érinti a labdát, az szabálytalan!

Magyarul: ebben a szituációban abszolút megszűnt a „vétlen kezezés” fogalma, ami azért is furcsa, mert ha a védőjátékos kezét hasonló szituációban éri a kezét a tizenhatoson belül (vagy bárhol a mezőnyben történik hasonló szabálytalanság), akkor a játék mehet tovább.

Azért is

teljesen érthetetlen ez a szabálymódosítás,

mert ha a támadó keze abszolút a teste mellett, leszorított szituációban van, nem is tudja befolyásolni a labda irányát, tehát nem szerez előnyt a helyzetéből – nos, Vécsei Bálint meg nem adott góljánál pontosan ez történt!

Korábban, hasonló szituációban azért sem fújták le ezt a „szabálytalanságot” azt hozták fel indokként a futballbírók, azért mehetett a játék tovább, mert „nem lehet levágni egy játékos kezét”!

(Jelzésértékű, hogy a Bayer Leverkusen illetékesei és

a német lapok is úgy foglaltak állást e szituáció után: a játékvezetők egy megkérdőjelezhető döntést hoztak,

és lehet, hogy egy szabályos gólt vettek el a Ferencvárostól…)

Másrészt, nem véletlenül mondják, hogy a játék sava-borsa a gól, tehát a FIFA nagyokosai ezzel a szabálymódosítással éppen a futball leglényegesebb és a leglátványosabb elemétől, a góltól fosztanak meg egy csapatot, hiszen a „szabálytalankodó” teljesen vétlen ebben az esetben.  

S a végére még egy csavar a történetben:

nyilván az International Board illetékesei is belátták, hogy nem teljesen kerek ez a szabálymódosítás, éppen ezért 2021. július 1-től a következőképpen finomítottak a dolgon: ha közvetlenül a gólszerzés előtt a támadójátékos kezét érinti a labda, de az tovább pattan, vagy tovább gurul, és csapattársa szabályos körülmények között gólt szerez, ezt a találatot már meg kell adni!   

Nyitókép: Nem adták meg... Fotó: Friedemann Vogel MTI/EPA

 

Összesen 27 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

FIFA, EU a hülyeségben egykutya.

"ha közvetlenül a gólszerzés előtt a támadójátékos kezét érinti a labda, de az tovább pattan, vagy tovább gurul, és csapattársa szabályos körülmények között gólt szerez, ezt a találatot már meg kell adni!"

Ezek sem fognak már meghülyülni, túl vannak ezen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés