A kézisek is elkezdték

2021. szeptember 22. 13:13

Írta: Edvi László
Az elmúlt napokban elkezdődtek a küzdelmek az európai kézilabda kupákban. Magyar csapatok is ott voltak a rajtnál, és mivel a vízilabda mellett ez az a sport, melyben komoly szerepet játszanak a hazánkban bejegyzett gárdák, érdemes kicsit rendszerezni a sorozatokat.

A Bajnokok Ligájában, mind a férfiaknál, mind a nőknél 16-16 csapat indulhatott. Két-két csoportot alakítottak ki, vagyis ebben a fázisban mindenkinek 14 találkozót kell vívni. Ez igazi csemege a sportág rajongóinak, bár sok izgalmat nem tartogat majd, ugyanis csak két-két gárda fejezi be itt a küzdelmeket.

A férfiaknál a részvevők igen jól ismerik egymást, a tavalyi 16-ból most is ott van 14.

Ez már kicsit olyan, mint az amerikai sportokban.

Az igazi tétet az adja, hogy az első két-két társaság közvetlenül a negyeddöntőbe kerül, míg a további négy helyet párosmérkőzések megnyerésével lehet megszerezni. Vagyis a csoportban a harmadik hellyel ugyanazt lehet elérni, mint a hatodikkal.

A férfiaknál ez a szakasz a januári (részben Magyarországon rendezett) Európa-bajnokság miatt március 9-én ér véget, a mérkőzéseket szerdai és csütörtöki napokon rendezik, ez meg az európai futball kuparendszereihez hasonlatos. A csoportmérkőzések után jönnek a meccsek a legjobb nyolc közé jutásért, négy csapat pedig páholyból szemléli azokat.

Reméljük a két magyar résztvevő közvetlenül bejut a negyeddöntőbe.

Az biztos, hogy a Szeged és a Veszprém elkerüli az utolsó két helyet, de az esetükben ez nem komoly cél.

Viszont újdonság, az elmúlt évtizedekhez képest, hogy a felsorolást a Tisza-parti csapattal kell kezdeni. Mert nemcsak a magyar bajnoki címet gyűjtötte be, hanem ezúttal a BL-ben is ott lehet a végjátékban. Még az is előfordulhat, hogy előrébb végez, mint a bakonyi gárda. A csoportja elvileg könnyebb, és ha az első két hely egyikét elcsípi, az később még kamatozhat.

Van esélye bejutni a kölni négyes döntőbe, ott meg a kétnapos végjáték során már bármi lehet.

Mindenesetre érdekes lenne, ha a Szeged hamarabb nyerné meg ezt az ilyen rendszerű BL-t, mint a Veszprém, mely már többször is ott volt a diadal kapujában.

Vagyis sokkal rutinosabb ebből a szempontból, de a közelmúltban komoly változásokon ment keresztül. Új szakvezetéssel, és több új játékossal próbálja végre megvalósítani szurkolói álmát. Aki esetleg erre legyint, és azt mondja, hogy soha nem fog sikerülni, az gondoljon a győri hölgyek sok elbukott fináléjára, mielőtt végre összejött az első diadal. Azóta pedig ritkán fordul elő, hogy szomorúan fejezik be az idényt.

A Győr természetesen most is ott van a legjobb 16 között. Magyarországot – mondhatni szokás szerint – rajta kívül a Ferencváros képviseli.

A csoportkör ennek a két gárdának sem okozhat problémát. Lehet csiszolgatni a csapatot, lehet erős ellenfelekkel szemben kipróbálni, ki, hol tart. Mint az amerikai jégkorong-, és kosárbajnokságban, ha már korábban szóbakerült ez a hasonlat. Csak itt nem kell annyi meccset játszani az alapszakaszban. És egyszerűbb a rájátszás is, mert ne feledjük: az európai kézilabda elitcsapatainak a BL-en kívül a saját országuk pontvadászatában is helyt kell állniuk. Bár a német férfi Bundesligán kívül nincs olyan bajnokság, ahol komoly erőbedobásra késztetnék a kontinens legjobbjai közé tartozókat.

A nőknél február 19-én ér véget ez a szakasz. Náluk a hétvégén vannak a mérkőzések, és mivel a világbajnokságot decemberben rendezik, kicsit más a menetrend. A legjobbnak jövőre, június első hétvégéjén adják át a trófeát Budapesten, míg a férfi mezőny győztesének egy héttel később Kölnben.

A Kupagyőztesek Európa-kupája a férfiaknál 2012-ben, a nőknél 2016-ban szűnt meg, és az EHF (korábban IHF) kupa helyett már második alkalommal Európa-ligát rendeznek. 

A kissé komplikált rendszerű (ezt ismerjük a fociból is) Európa-ligába a férfiaknál 52 csapat nevezett. Magyarországról a Csurgónak és Balatonfürednek már az első fordulóban be kellett szállnia. És rögtön ki is szállt mindkettő. A Csurgó kettős vereséggel, a Balatonfüred idegenben lőtt kevesebb gólja miatt. Ez utóbbi szabályt nem sok értelme volt átvenni a fociból, ráadásul ott már nincs is, de itt még tartja magát. És elkeseríti a magyar szurkolókat.

A legjobb 24 között csatlakozik a Tatabánya, itt a mezőnyt négy csoportra osztják, és azok első négy helyezettje jut a nyolcaddöntőbe

 ,ahonnan már egyenes kieséses rendszerben menetelnek a május végi Final Fourba. A csoportkör október 19-én kezdődik.

A hölgyek Európa-ligája kicsit hasonlít ehhez. Humorosan szólva annyiban, hogy itt is kézzel dobálják a labdát. A csoportkörben 16 gárda vesz részt, őket négy kvartettbe sorolják, és mindegyikből az első kettő jut a negyedöntőbe.

Itt csatlakozik a mezőnyhöz a Mosonmagyaróvár, míg a Debrecennek és a Vácnak 1-1, az MTK-nak ezért 2 párharcot kell megnyernie.

A csoporttalálkozók csak jövőre kezdődnek, és május közepén adják át az érmeket és a kupát.

Ha nem jön semmi közbe. Mert ne feledjük, hogy 2020-ban a négy sorozatból hármat úgy töröltek, hogy nem hirdettek győztest. Csak a férfi BL-ben rendezték meg a végjátékot, ám oda kicsit igazságtalan döntés után lehetett eljutni.

 

 

A nyitóképen: A kupagyőztes Audi ETO KC játékosai köszöntésükön Győrben 2019. május 13-án. A város női kézilabda-csapata ötödik alkalommal nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Elöl Görbicz Anita csapatkapitány, Danyi Gábor edző és Bartha Csaba klubelnök 

MTI/Krizsan Csaba

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés