Dr. Borbély Zoltán: Az MLSZ jogosan eltökélt abban, hogy fizessenek a rendbontók!

2021. szeptember 22. 16:21

Írta: Vámos Tamás
Ahogy arra számítani lehetett: az Anglia elleni vb-selejtező nem kívánatos eseményei (füstbomba és poharak behajítása a pályára, állítólagos rasszista felhangok) mellett nem ment el szó nélkül a FIFA Fegyelmi Bizottsága sem, és súlyosan megbüntette a magyar szövetséget.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség illetékesei két zártkapus mérkőzésre büntették az MLSZ-t. Fontos megjegyezni: a szankció csak a FIFA által rendezett eseményekre vonatkozik, és a fegyelmi bizottság a második találkozóra vonatkozó retorziót két év próbaidőre felfüggesztette.

Mindez azt jelenti, hogy a magyar válogatott a soron következő két hazai világbajnoki selejtezője közül

az október 9-i, Albánia elleni találkozóra csak zárt kapuk mögött kerülhet sor, a november 12-i, San Marino elleni mérkőzésen viszont újra teljes létszámban lehetnek drukkerek a Puskás Aréna lelátóján.

S ahogy az várható volt, a FIFA komoly pénzbüntetést is kirótt a Magyar Labdarúgó Szövetségre: 200 ezer svájci frankot (mintegy 65 millió forintot) kell befizetni a zürichi illetőségű szervezet számlájára.

Természetesen a történteket az MLSZ nem hagyta szó nélkül, közleményben reagált a FIFA szankciójára:

„A rasszizmus elleni fellépés szükségességét az MLSZ elismeri, támogatja, de az is jól látható, hogy

az UEFA és a FIFA fegyelmi szabályzatai és döntései nem a valódi felelősöket büntetik, és a jelenlegi formájukban nem hatékonyak.

Mindeközben a szövetség folytatja a megkezdett folyamatot a rendbontók, illetve a nem kívánatos viselkedés távoltartása érdekében. Ezt elősegítve az MLSZ saját gyakorlatának és a vonatkozó jogszabályok változása is szükséges, amelyek előkészítése folyamatban van. Az MLSZ várja a mostani döntés részletes indoklását, és annak ismeretében, indokolt esetben fellebbezni fog a döntés ellen”

A teljes történethez hozzátartozik, hogy a nyári Európa-bajnokságon, a szurkolók diszkriminatív magatartása miatt az Európai Labdarúgó Szövetség három zárt kapus mérkőzésre büntette az MLSZ-t, de a szankció csak az UEFA-rendezvényekre vonatkozik.

Vajon mennyire általános és igazságos a Magyar Labdarúgó Szövetséggel és így a hazai futballal szemben alkalmazott újabb súlyos büntetés? A MandinerSport állandó sportjogi szakértője, dr. Borbély Zoltán ezúttal is színesen és közérthetően mondja el álláspontját.

Mint futballszurkoló, és mint sportjogász, miként fogadta a FIFA súlyos büntetését az Anglia elleni találkozón történtek miatt?

Meglepő, de egyáltalán nem mulatságos számomra ez a döntés. Azért meglepő, mert a FIFA előtt a MLSZ büntetlen előéletűnek számított az elmúlt időszakban. Éppen ezért első büntetésként a zárt kapu nagyon súlyosnak tűnik, különösképpen, ha figyelembe vesszük a súlyos rendbontók számát. Tény azonban, hogy a rasszizmussal szemben mindkét nemzetközi szövetség zéró toleranciát hirdetett, ugyanakkor tömeges rasszista megnyilvánulásnak nem minősíthető a valóban bizonyítható, kirekesztő magatartás. A szektorbezárás vagy a felfüggesztett zárt kapus büntetés igazságosabb döntés lett volna.

A lelkes szurkolás a világ bármelyik stadionjában engedélyezett Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Kivitelezhető-e, hogy az MLSZ a kis létszámú vétkes csoport azonosítható tagjaival fizettesse meg a 200 ezer svájci frankos, mintegy 65 millió forintos büntetést?

Az úgynevezett regressz igényt a jog jól ismeri, már a rómaiak is alkalmazták. Az a jogi megoldás, hogy ha például valaki egy épületből kidob vagy kiönt valamit, és ezzel komoly kárt okoz, akkor az építmény vagy a lakás tulajdonosa akkor mentesül a felelősség alól, ha megnevezi a konkrét károkozót. A kamerarendszer segítségével a kis létszámú, valóban elitélendően viselkedő szurkolókat el lehet tiltani egy sportrendezvény látogatásától, de ez nem azonos a büntetőjogi sportrendezvény-látogatástól való eltiltással, hiszen Magyarországon a huhogás vagy a nem támadó jellegű, rasszista megnyilvánulások nem minősülnek bűncselekménynek. A közösség elleni izgatás csak akkor valósul meg, ha az erőszak bekövetkezése valóban és ténylegesen fenyeget. Ez több olyan ország képviselője nem értheti, ahol más a jogrendszer, mint hazánkban.

A 200 ezer svájci frankos pénzbüntetés behajtására van jogi lehetőség, azonban ha a rendbontóknak nincs végrehajtható vagyona, akkor a büntetés megfizetése a szövetség terhén marad.

Korábban volt arra példa, hogy rendezőként az MLSZ megengedte, hogy mozgássérült szurkolók a pálya mellől nézhessenek egy-egy válogatott találkozót. Pár éve, egy tétmérkőzés közben két mozgássérült szurkoló kísérője fogadásból a pályára rohant, amiért szintén megbüntették a szövetséget, amely így nagyon drága játéknak minősült. Amikor szembesültünk azzal, hogy szinte vagyontalan emberekről van szó, akiknek a szociális körülményei is nagyon kedvezőtlenek voltak, végül eltekintettünk a kifizetett pénzbüntetés behajtásától. Az MLSZ mostani közleményéből azt látom, hogy a szövetség jogosan eltökélt abban, hogy fizessenek a rendbontók, akik

több mint 60 ezer lelkes szurkoló szórakozását rontották el valóban elítélendő, de nem általánosan jellemző cselekedeteikkel.

Őszintén szólva tanácstalan vagyok, hogy a Magyar Labdarúgó Szövetség mit tud még tenni, hiszen a szövetségi kapitány, Marco Rossi, és a játékosok is külön felhívták a figyelmet a súlyos büntetés lehetőségére.  Visszakanyarodnék a 2012 augusztusában lejátszott, Magyarország – Izrael barátságos mérkőzésre, amely után – szintén rasszista megnyilvánulások miatt – megbüntették az MLSZ-t. E találkozó kapcsán folytatott eljárás során mi is érveltünk azzal, hogy a szektorürítés további erőszakot szült volna, a rendőrség pedig azért nem tudott közbeavatkozni, mert köztörvényes bűncselekmény nem valósult meg. Ez egyébként az izraeli nagykövet szerint is jó döntésnek bizonyult, mert ebben az esetben a passzív tömegek is aktivizálódhatnak, amely súlyosabb következményekkel is járhatott volna. Mi akkor garázdaság szabálysértésében feljelentést tettünk az illetékes rendőrkapitányságon a beazonosítható elkövetőkkel szemben, a hatóság azonban az e fajta szurkolói viselkedést közösség elleni izgatás bűncselekményének minősítette, majd megszüntette az eljárást. A garázdaság szabálysértése abban különbözik ugyanezen bűncselekménytől, hogy nem szükséges hozzá erőszak, csak megbotránkozás vagy riadalom keltése, valamint egyértelműen kihívó közösségellenesség.

Szkeptikus vagyok abban a tekintetben, hogy ez az aránytalanul súlyos büntetés megszünteti-e magát a jelenséget?

Kicsit olyan érzésem van, mint Bertold Brecht Kurázsi mama című művében: ki engedi el előbb a gyereket? Én, mint békés szurkoló már régen elengedtem volna. Hiszen legyünk mi okosabbak, és szeressük jobban a „gyereket”, jelen esetben a magyar focit…

Nyitókép: Nem csak a futballról szólt... Fotó: MTI/Illyés Tibor 

Összesen 29 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érthetetlen:
az MLSZ miért nem tesz feljelentést a FIFA-nál:
- az angol játékosok a bemelegítésnél szándékosan provokálták a közönséget
- az angol játékosok a térdepelésükkel szándékosan provokálták a közönséget
- R. Sterling a mezlevétellel, az alsó trikó feliratával provokálta szándékosan a közönséget

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés