Egész estét dokumentumfilm készül Kásásékról, a szinte verhetetlen vízilabdás aranygenerációról

2021. szeptember 23. 15:09
„Mégis mire vársz még?” – kérdezte dr. Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok centerünk Zákonyi S. Tamás filmrendezőtől a csendesen fejet hajtó tömegből kiszólva tavaly június 18-án, amikor ezrével jelentek meg a szurkolók a Hajós Alfréd uszoda gyertyás megemlékezésén Benedek Tibor életműve előtt tisztelegve. Egész estés dokumentumfilm készül a legsikeresebb vízlabdás aranygenerációról, amely jövő tavasszal már forog és 2022 decemberében vetíthetik is a hazai mozik.

Az akkor már évtizedek óta forgó dokumentumrészleteket a csapat minden tagja ismerte, de akkor talán még senkiben nem fogalmazódott meg pontosan, hogyan is kellene az utókor számára megörökíteni a XXI. század és talán minden idők egyik legfantasztikusabb férfi vízilabdacsapatát eggyé gyúró különleges légkört. Azt a világot, amelyből kinőtt a sikergeneráció. Az a Kemény-legényekként aposztrofált társaság, amely

három egymást követő olimpián három aranyérem mellett két Európa- és egy világbajnoki címet, valamint két világliga és egy világkupa győzelmet szerzett, és 1997 és 2008 között 24 nemzetközi tornából 23 alkalommal érmet nyert,

s amelynek ehhez fogható bravúrjait még eddig egyetlen más nemzet pólósai sem tudták megismételni.

Nos, erről a generációról most egész estés dokumentumfilm készül, amely jövő tavasszal már forog és 2022 decemberében vetíthetik is a hazai mozik.

A Flashback Media producer-rendezője, Zákonyi S. Tamás Egerszegi Krisztináról készített filmje is komoly szakmai elismeréseket hozott számára, illetve a Steven Spielberg öt Oscar-díjra jelölt München című filmjének magyarországi forgatásáért is felelős helyi producerként és a 2006-ban az 1956-os forradalom ötvenedik évfordulójának tiszteletére készült Szabadság, Szerelem című játékfilm társproducereként és gyártójaként Andy Vajna és Demján Sándor mellett is nevet szerzett magának. A készülő film útnak indítása alkalmából rendezett sajtótájékoztatón ugyanakkor az is elhangzott, hogy fiatalon vízilabdázott is, bár ezt ennyi olimpiai bajnok és a neves sikerkapitány jelenlétében – ahogy fogalmazott – inkább titkolni igyekezett volna.

„Ott álltunk több ezer ember között a Hajós Alfréd uszoda előtt, néma csendben, tavaly június 18-án, amikor mindenki gyertyát gyújtott a világ egyik legnagyobb vízilabdaikonja, Benedek Tibor emléke előtt tisztelegve és a mellettem álló, másik háromszoros olimpiai bajnok, dr. Molnár Papesz azt kérdezte tőlem csendesen: mire vársz még?”

– emlékezett vissza a rendező producer arra az indítópontra, amellyel elstartolt a komoly előkészítőmunka. „2000-től kezdve folyamatosan forgattam a fiúk között, rengeteg archív anyagom van és a Nemzeti Filmalap támogatásán túl annak a korszaknak az archív sajtóanyagait sem lesz egyszerű feldolgozni, de ez persze csak akkor lesz hiteles, ha a csapattagok is megosztják velünk személyes emlékeiket” – emelte ki a rendező-producer.

A képen: A sikercsapat. Fotó: Flashback Media

A mozi azt a tehetségre, csapatmunkára, alázatra és szeretetre épülő szellemiséget kívánja majd bemutatni, amivel Dr. Kemény Dénes vezette csapatát tizenkét éven át.

A filmben mindenkit láthatunk majd, így a múltban forgott kockákon természetesen Benedek Tibort is, de megszólal majd Kásás Tamás, dr. Kiss Gergely, Biros Péter, dr. Molnár Tamás, Szécsi Zoltán, Fodor Rajmund, Vári Attila, dr. Steinmetz Barnabás, Madaras Norbert, Varga Tamás, Gergely István, Kósz Zoltán, Varga Zsolt, Märcz Tamás, Székely Bulcsú, Varga Dénes, Varga Dániel, Hosnyánszky Norbert, Kis Gábor és dr. Steinmetz Ádám, akik visszaemlékezéseikkel is gazdagítják a történetet.

Kásás Tamás a Mandiner megkeresésére így reagált:

„Vízilabdáról ne kérdezz, azt nem követem, de azokról az évekről, amelyek az én életemnek is a legnagyobb büszkeséget jelentő korszakai voltak, szívesen mesélek majd a kameráknak,

noha köztudomású rólam, hogy nem nagyon szoktam nyilatkozni. Vízbe már nem szállnék semmiképpen, de most, amikor újra találkoztam a fiúkkal, kiderült, hogy mennyire tudnak hiányozni” – avatott be minket az egykori rekorder azzal az emblematikus Kásás-mosollyal a mai esemény személyesebb mozzanatiba.

„Ledobtuk a Covid-tesztet és büszkén nézek körbe, hogy az egész csapat milyen jó formában van"

– kommentálta viccesen a mai összejövetelen készült fotózás pillanatait Szécsi Zoltán háromszoros olimpiai bajnok kapusunk, aki nem csupán kitűnő formában, pár kiló mínusszal érkezett, de eddigi daliás alkatához képest is magasabbnak tűnt a szokásosnál. Kiderült, hogy nem optikai csalódás és nem is fura talpú cipő eredménye, hanem egy olyan gerincműtété, amely valóban közel két centit nyújtott az amúgy is hórihorgas kapuson.

Kemény Dénes is humoros formában volt és azzal kommentálta a mai esemény érdemeit, hogy végre legalább láthatja élőben Kásást, ami a vízilabdázás világától teljesen eltávolodó, vegán életmódra és egy sokkal tudatosabb útkeresésre váltó korábbi klasszis esetében igen ritka esemény.

Märcz Tamás utalt arra, hogy egykori, minden poszton bevethető játékosi sokoldalúsága ma szövetségi kapitányként is kifizetődő. Azt pedig mi tesszük hozzá, hogy a mostanra a jelenlegi válogatottal világbajnoki ezüstöt, Európa-bajnoki aranyat és olimpiai bronzérmet szerző Märcz egy következő sikerkorszak újabb kapitány-főhőseként a most készülő dokumentumfilm esetleges második részében is helyet kaphat.

 

A nyitóképen: Zákonyi S. Tamás rendező-producer és Kásás Tamás. Fotó: Flashback Media

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés