Varga Dénes most tényleg elfogadja az angyal kezét

2021. szeptember 27. 23:01
Mezei Dániel
Az olimpiai bajnok Varga Dénes továbbra is a magyar férfi vízilabda-válogatott rendelkezésére áll.

Mezei Dániel írása a Mandiner Sporton

Akadnak, akik meg sem rezdülnek a hír hallatán, pedig a Ferencváros olimpia, világ- és Európa-bajnok pólósa minden idők egyik legjobb magyar játékosa, éppen ezért a lehetőség, hogy játszhat még egy olimpián, különleges. Aktualizálva: ott a helye abban a filmben, amely a magyar vízilabda és a magyar sport aranygenerációjáról szól. Ráadásul nem is csak egy kockát érdemel, külön epizódot is szentelhetnének neki, még úgy is, hogy ő csak később, 2008-ban csatlakozott az olimpiai bajnokok klubjához.

17 évesen is volt esélye, 37 évesen is lehet  

17 évesen, 2004-ben éppen csak nem fért be abba a csapatba, amibe roppant nehéz volt beférni, miközben 17 évvel később bronzérmet nyert Tokióban, immár a válogatott csapatkapitányaként. Az esélye tehát megvolt rá, hogy ott legyen 2004-ben, minden idők legerősebb válogatottjában. Kemény Dénes már 16 évesen, 2003-ban meghívta a csapat edzéseire, akkor még rutintalan tehetségként.

Korszakos játékos lett és Varga Dénes elmondhatja, hogy játszott Kásásékkal, sőt velük együtt nyert is az olimpián.

Tehetsége mellett ez teszi őt különlegessé.     

A jelenbe visszakanyarodva, ha már Dumi – ahogy Varga Dénest az uszodákban becézik – a jövőbe vetette hitét, akkor azért írjuk le, mindez a válogatottkeret szempontjából is megnyugtató. Azt gondolom a szurkolóknak, a játékostársaknak és a szövetségi kapitánynak, Märcz Tamásnak is az. Ha már itt tartunk, akkor azért arra a törvényszerűségre is szánjunk egy félmondatot, hogy „a válogatott rendelkezésre áll” kitétel nem jelenti azt, hogy válogatott is lesz, mert ahhoz kell egy kapitányi döntés is. Azonban az a tény, hogy Dumival számolhat a mester, valóban jót tehet a csapatszellemnek. Lesz egy olyan minőségi vízilabdázó a medencében, aki valahogy mindig másképp látja a világot és ebből sokszor lenyűgözően eredeti és váratlan megoldások születnek. Mert Varga Dénesnek nem csak a lábtempója és a keze egyedi, szerintem az észjárása is különleges.

Märcz Tamás szövetségi kapitány, Varga Dénes, Vogel Soma kapus és Mezei Tamás (balról jobbra) ünnepli a bronzérmes magyar csapat győzelmét a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés végén a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 8-án. A magyar válogatott 9–5-re győzött. MTI/Illyés Tibor

A döntés ereje

Amikor elolvastam a hírt, hogy Varga Dénes úgy tervez, várhatóan ott lesz 2024-ben Párizsban, megdobbant a szívem. Ami nagy szó. És nem azért, mert atyáskodóan azt lehet mondani, hogy jó az öreg a háznál, hanem azért, mert a zsenikre szükségünk van. Korszakos nagyságokra pedig végképp.

És ne tévedjünk, Varga Dénes egyike a legnagyobbaknak és mindez, ha 10 évvel korábban születik, akkor az olimpia aranyak jelentősebb számában is megmutatkozna. Ám nagyon azért ne sajnáljuk, mert aranyból akad neki így is bőven. Sőt, mostantól arra is van esély, hogy tovább gyarapítja egyre szebb kollekcióját. Azt, hogy tudása és játékának színvonala mit sem csorbult, leginkább az mutatja, hogy

33 évesen a budapesti férfi vízilabda Európa-bajnokság legjobbja lett.

Krisztusi korban futott nagy formát, de egyelőre még hagyjuk az angyalokat, még ha ide is kívánkozni egy rövid eszmefuttatás a bevezetőben megpendített kézről.     

Arról a kézről, amely lélegzetelállítóan nagy gólokat rajzolt csúcsmeccseken a hálókba. Felidéztem magamban a 2020-as budapesti Európa-bajnokságon Montenegrónak lőtt csavargólját vagy – hogy messzebbre tekintsünk – a 2008-as malagai Európa-bajnokság bronzmérkőzésén a horvátok ellen szerzett második találatát. Vagy személyes kedvencemet, a pekingi olimpiai döntőben az Amerikai Egyesült Államok ellen még a meccs elején, lehetetlen szögből szerzett pimasz bombáját. Ez csak néhány kiragadott példa, amely tehetségét igazolja. Lehetne még sorolni vég nélkül azokat a momentumokat, amelyek alátámasztják utánozhatatlan játékstílusát. De kár fokozni, ahogy az uszodában mondják, a lényeg tényleg az eredményjelzőre van írva, ami az ő esetében a márványtáblákra vésett betűkben és persze a wikipédia szócikkben található felsorolásban is tetten érhető. Mert ott egyértelműen kiderül, micsoda pályafutás az övé.

Varga Dénes a kupával a budapesti vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzés után a Duna Arénában 2020. január 26-án. A magyar csapat a döntőben 9–9-es rendes játékidő után az ötméterespárbajban 5–4-re legyőzte Spanyolországot. A magyarok összességében 13. alkalommal és 21 év szünet után lettek újra a kontinens legjobbjai. MTI/Szigetváry Zsolt

A döntés súlya és okai 

Azonban nem véletlen, hogy talán volt némi dilemma Varga Dénesben, kell-e neki még 37 évesen is vízilabdáznia? Ott a család, a két gyerek és azt se feledjük el, hogy szintén olimpia bajnok testvére, Varga Dániel 35 évesen döntött a visszavonulás mellett. Pedig élő szerződése volt a Fradinál, de ő inkább az edzői pályát választotta. Mondjuk ő mindig is filozofikusabb alkat volt, mint öccse, ami nem jelenti azt, hogy Dumi ne változott volna rengeteget az elmúlt évtizedekben.

Ott voltam, amikor 2004-ben a Szalay Iván-díjat átvette Kemény Ferenctől és láttam, amikor 2006-ban a belgrádi Európa-bajnokságon irgalmatlan nagy gólt lőtt Danilo Ikodinovics mellől Denis Sefiknek. Dumiban akkoriban talán volt még némi szertelenség, ami az évek alatt teljesen eltűnt. Tavaly nyáron már nem ő volt, aki egy könnyed paintballozást javasolt kikapcsolódásként, de a sors fintoraként majdnem emiatt kellett kihagynia

az olimpiát, ahol idén nyáron végül a csapattal bronzérmes lett. Ma már megfontolt játékos, családapa, aki tudja, hogy a döntéseinek súlya van.  

Az Eb-n 2020-ban kiválóan pólózott, Tokióban magához mérten egy kicsit visszafogottabban. Talán pont ez volt az, amiért maradt még benne sikeréhség, ami maradásra ösztönözte.

Varga Dénes (balra) és a spanyol Blai Mallarach Guell a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornáján a harmadik helyért játszott Magyarország–Spanyolország mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 8-án. MTI/Illyés Tibor

A hírnöki szerep és a tetoválás  

Ami miatt azonban leginkább örülni kell és lehet ennek a döntésnek, az nem pusztán a játékerő és a gólok száma. Jóval inkább egy jól körülírható hírnöki szerep. Ha úgy tetszik, angyali. Varga Dénes jobbján egy tetováláson Paulo Coelho brazil író, a Fény harcosának kézikönyve című regényéből egy mondat olvasható: „Elfogadja az angyal kezét". Az angyal héber elnevezése a maleach, amely magyarul hírnököt, küldöttet jelent. Ő pedig most könnyen lehet, hogy olyan szerepbe kerül, amely egyértelműen a tudás átadásáról és a korábbi nagy sikerek képviselőjének jelenlétéről szól.  Ráadásul telnek-múlnak az évek és egyre inkább nem evilági a vízilabda-válogatott zsinórban szerzett három olimpiai aranyérmének sztorija.   

Eddig nem volt egyedüli olimpiai bajnok játékosként a válogatottban, mivel Tokióban a keret tagja volt Hosnyánszky Norbert is, aki 2008-ban szintén részese volt a magyar férfi vízilabda-válogatott pekingi sikerének. Azonban ő már korábban elmondta, hogy a világbajnok kapus, Nagy Viktorhoz hasonlóan Tokió után befejezi karrierjét a nemzeti csapatban.  

A háromszoros olimpiai aranyérmes időszakból tehát egyetlenként, utolsó mohikánként, Varga Dénes lesz a tudás közvetítője, egy másik korszak medencében tempózó hírnöke a válogatott játékosok számára.  

Ő az, aki elmondhatja magáról, hogy nem csak látott, de pólózott is olyan csapatban, amely minden idők legnagyszerűbb válogatottjainak egyike volt. Játszott Kásás Tamással, Bendek Tiborral, Kiss Gergellyel, Molnár Tamással, Biros Péterrel és támasztotta hátulról őt és csapatát Szécsi Zoltán vagy éppen Gergely István. Azért ez rang az uszodák világában, ahol nem véletlenül köszönnek „tiszteletemmel” a nagyoknak.

Varga Dénes három gólt szerzett a tokiói nyári olimpia férfi vízilabdatornájának ötödik fordulójában játszott Magyarország–Olaszország mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 2-án. Magyarország–Olaszország 5–5. MTI/MTI Fotószerkesztőség/Illyés Tibor

Igaz, kiindulva az életkorból és a következő évek keretéből, könnyen lehet, hogy Varga Dénes felé már egy-egy csókolom is elhangzik. Ehhez azonban bátorság is kell, mert Dumi – igazi vízilabdáshoz méltóan – nem csupán lőni tud. Erre is lehetne példákat sorolni egy-egy meccsről, de most azért emelkedettebb a hangulat, ne húzzuk le egy képzelt bunyóval a szójáték kedvéért.

Valakihez, aki elfogadja az angyal kezét, amúgy sem illik az ilyesmi. És akkor a szívet mintázó „Szeretet tüzével harcolj” tetoválást még nem is említettük. Pedig nagyon ide kívánkozik…

Varga Dénes keretben maradásával a magyar válogatottnak várhatóan kevesebb nagy pofonban lesz része a következő években.

Dumi tehát úgy döntött, hogy ringbe száll. Felkészül, tervei szerint ott lesz jövő tavasszal az idény közben sorra kerülő világbajnokságon, utána pedig majd meglátjuk.

Mert egy válogatott játékosnak azért legfőképpen a kapitánnyal kell egyeztetni a jövőről. Mi azonban most örüljünk annak, hogy erre mostantól van esély.  

És tegyük szívünkre a kezünket: Ahogy Sydneyben Vári Attilától, úgy Párizsban Varga Dénestől is el tudnánk fogadni egy olyan csavargólt, amelyet Montenegrónak varázsolt 2020 januárjában.  Addig azonban még sok víz lefolyik a Dunán. Bocsánat, a Szajnán.

 

Nyitókép: Varga Dénes két gólt szerzett a tokiói olimpia férfi vízilabdatornájának negyeddöntőjében Horvátország ellen játszott mérkőzésen a tokiói Tacumi Vízilabdaközpontban 2021. augusztus 4-én. Magyarország–Horvátország 15–11. MTI/Kovács Tamás

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés