Pörög az asztalitenisz csapat Európa-bajnokság Kolozsváron

2021. szeptember 29. 16:19
Az asztalitenisz csapat Európa-bajnokság szeptember 28-án kezdődött Kolozsváron, s október 3-ig tart. A magyar férfiválogatott az Eb első és második napján is egy-egy vereséget szenvedett, míg a női csapatunk szerda este mutatkozik be, Pergel Szandra nélkül. Eb-újoncokat is avatnak a fiatalítás jegyében.

Az utóbbi időben pörögnek az események a magyar asztaliteniszben. A tokiói olimpia után a válogatott keret tagjai nem sokat pihenhettek, hiszen szeptember 28. és október 3. között rendezik a csapat Európa-bajnokságot Kolozsváron. Ráadásul az Eb-kerethirdetés előtt

Bátorfi Zoltán, a női asztalitenisz-válogatott szövetségi kapitánya kitette a rutinos Pergel Szandrát a válogatott keretből,

és nem számít már a 32 éves sportolóra a teljes olimpiai ciklusban.

A problémák még a tokiói ötkarikás játékokon történtekre vezethetők vissza, amikor Bátorfi Zoltán közölte, Madarász Dóra mellett a szülés után visszatérő Póta Georgina indulhat egyesben Tokióban, így Pergel Szandra csak csapatban és vegyes párosban állhatott az asztalhoz. Utóbbi azonban alanyi jogon járt neki, ugyanis névre szóló kvótát szereztek Szudi Ádámmal, akivel jelenleg tizenhetedik helyen áll a világranglistán, ám Párizsra már nem készülhet ez a duó.

A Szudi Ádám, Pergel Szandra párosnak magyaráz a szövetségi kapitány, Bátorfi Zoltán (középen) a II. Európa Játékokon Minszkben 2019. június 23-án. MTI/Kovács Tamás

Pergel nehezményezte, hogy egyesben nem versenyezhetett, és nem is hagyta szó nélkül, így feszültté vált a viszonya a kapitánnyal. Mindez Pergel és Póta között is konfliktust eredményezett, s ez kihatott az egész csapatra, így Tokióban igencsak rossz volt a válogatott kereten belüli hangulat.

Érdekesség, hogy a tokiói olimpia után Bátorfi Zoltán még Pergel Szandrát nevezte az augusztus 15. és 20. között megtartott

budapesti WTT-versenyre, amelyet a Pergel Szandra, Madarász Dóra páros meg is nyert első magyarként.

Budapest ezúttal is kiváló helyszínnek bizonyult a duónak, amely 2016-ban bronzérmet szerzett a magyar fővárosban megrendezett Európa-bajnokságon.

Nos, mindezek után jött az Eb-kerethirdetés. Miután Pergel Szandra, a 2019-ben Nantes-ban Európa-bajnoki bronzérmet szerző magyar női csapat tagja kikerült a válogatott keretből, Bátorfi Zoltán a fiatalítás jegyében úgy döntött, Póta Georgina és Madarász Dóra mellett Nagyváradi Mercédesz és a magyar bajnoki címvédő, Eb-újonc Imre Leila képviseli Magyarországot a kolozsvári kontinensviadalon.

Pergel Szandra (balra) és Madarász Dóra a luxemburgi Sarah De Nutte és Ni Xia Lian elleni mérkőzésen a női párosok versenyében az asztalitenisz Európa-bajnokságon a fővárosi Tüskecsarnokban 2016. október 22-én. A magyar páros nyert, így bejutott az elődöntőbe, s végül bronzérmet szerzett az Eb-n. MTI Fotó: Illyés Tibor

Míg Muskó Péter, a férfi válogatott szövetségi kapitánya a Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor, András Csaba összeállítású csapat mellett tette le a voksát. A sérüléséből visszatérő Lakatos Tamás még nincs megfelelő formában, így került az együttesbe a 19 éves András Csaba, aki újonc a csapat Eb-n.

A kerethirdetést követően újabb döntések születettek, a Magyar Asztalitenisz-szövetség (MOATSZ) szeptember 22-i közleménye szerint a szervezet elnöksége megtárgyalta és elfogadta a felnőtt szövetségi kapitányok olimpiai, paralimpiai és Európa-bajnoki beszámolóit. A MOATSZ hangsúlyozta, hogy

a női és férfi válogatott a lehetséges hét kvótából ötöt megszerezve minden idők legnagyobb magyar csapatával vett részt a tokiói olimpián.

„Az olimpiai ciklusban az Európa-bajnokságokon női csapatban és férfi párosban szerzett érmek igazolják a szakmai építkezés helyes irányát, egyben alapul szolgálnak a jövőre vonatkozó még ambiciózusabb céloknak” – érvelt a szövetség a közleményében.

A női szakmai beszámoló keretében Bátorfi Zoltán kitért Pergel Szandra jövőbeli válogatott-tagságára is, a női válogatott szövetségi kapitánya hangsúlyozta, az asztaliteniszező az edzői döntések folyamatos megkérdőjelezésével – beleértve az olimpiai női egyes versenyszámban való részvételét is –, ezek kinyilvánításának stílusával és egyes esetekben érdekérvényesítési módszereivel messze túllépte azt a határt, amely egy válogatott sportoló részéről megengedhető, elfogadható és hitelessé tehetné a jövőre nézve az együtt elvégzendő közös munkát.

Pergel Szandra a női asztaliteniszezők nyolcaddöntőjében a japán Hirano Miu ellen játszott mérkőzésen a tokiói nyári olimpia asztalitenisz-bajnokságon a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. július 30-án. A magyar válogatott kikapott. MTI/Illyés Tibor

„A szövetségi kapitánynak nem csupán lehetősége, de kötelessége a csapategység és az eredményesség érdekében nehéz, akár egyéni sportolói karriereket befolyásoló döntéseket hozni. A szakmai, eredményességi és etikai szempontok mérlegelése és figyelembevétele alapján egyértelmű szakmai döntés született, miszerint az elkövetkezendő olimpiai ciklus középpontjában egy új csapatépítés áll majd, melynek nem képezi részét a csapategységet bomlasztó tényezőknek a további akceptálása. A szövetségi kapitány sajnálattal vette tudomásul, hogy a sajtóban megjelent nyilatkozatokban az önkritika legkisebb jele sem fogalmazódott meg Pergel Szandra részéről” – írta a MOATSZ.

Miután a szervezet elnöksége elfogadta a válogatott edzők beszámolóit, megbízta Lajtai Kristóf főtitkárt

a szövetségi kapitányok szerződésének meghosszabbításával a következő olimpiai ciklusra.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy mind a tágabb közvélemény, mind a szűk sportági közösség teljesen természetes módon minden esetben sportolópárti, és a sportolókat érintő személyi döntések sportszakmai hátterét kevésbé áll módjában átlátni. Éppen ezért szükséges hangsúlyozni, hogy a válogatott összetételére vonatkozó aktuális döntés nem írja, nem írhatja felül a múltat, a múltban elért sikereket és eredményeket. Ezekre a sikerekre méltán és közösen vagyunk büszkék. A döntésnek tehát a jövőre kell tekintettel lennie, azt kell szolgálnia, hogy a következő olimpiai ciklusban a magyar női asztalitenisz a múltjához méltóan, az elmúlt években tapasztalt jelentős előrelépést tudja folytatni, és a maximális számú ötkarikás kvóta megszerzésén túl olimpiai pontszerző helyet vehessen célba. A Magyar Asztalitenisz-szövetség elismeri és megköszöni Pergel Szandra teljesítményét és munkáját. Egyben a továbbiakban az ügyet lezártnak tekinti” – közölte a MOATSZ.

Szudi Ádám és Pergel Szandra a hongkongi Vong Csun-ting, Tu Hoj-kem duó ellen játszik az asztaliteniszezők vegyes páros versenyének első fordulójában a tokiói olimpián a Tokiói Fővárosi Sportcsarnokban 2021. július 24-én. A magyar kettős 4:0-ra kikapott. MTI/EPA/Majama Kimimasza

Ilyen előzményekkel érkezett a magyar küldöttség Kolozsvárra. Férficsapatunk az augusztusi belgrádi Eb-selejtezőn harcolta ki a részvételt, s ezzel a 26 csapatos mezőny utolsó, még szabad helyét szerezte meg. Ez azt jelentette, hogy a magyar válogatott a kiemelésnél a 26. helyet kapta, s a negyedik kalapból várta a sorsolást.

Nehéz csoportba kerültek a magyarok, ahol Horvátország, Csehország és Olaszország az ellenfél, s a csoport első helyezettje kvalifikálja magát a negyeddöntőbe.

A kontinenstorna első napján a horvátokkal mérkőzött meg a magyar férfiválogatott, amely a Majoros Bence, Szudi Ádám, Ecseki Nándor összeállításban játszott, a fiatal András Csaba pedig tartalékként szerepelt. A hetedik helyen kiemelt déli szomszédainkat az első kalapból sorsolták a G-csoportba, és a mérkőzés esélyeseként hozták a papírformát. Ráadásul simán, 3:0-ra győztek, mindössze Majoros tudott szettet nyerni a három meccs során, Szudinak és Ecsekinek ez nem sikerült.

Majoros Bence szoros csatában kapott ki horvát és cseh ellenfeleitől. Horvátország ellen csak ő tudott szettet nyerni a magyar válogatottból. MTI/EPA/Hedajatullah Amid

Szerda délelőtt pedig a szintén esélyesebbnek számító, 10. helyen kiemelt Csehország ellen lépett asztalhoz a férfiválogatottunk, azonban a játékosok egyéni tudása alapján a mieink kedvezőbb előjelekkel álltak asztalhoz mint a horvátok ellen. Ezt a mutatott játék is alátámasztotta. A csehek elleni megméretés első meccsén Szudi csak öt szettben kapott ki, sőt a döntő játszmában 8:4-re vezetett, de azt végül Polansky nyerte 11:8-ra. Majd a második mérkőzés is 3:2 lett a cseheknek, mivel Majoros hiába vezetett 2:1-re a szettek tekintetében, végül szoros csatában vereséget szenvedett Jancariktól. A harmadik találkozón már Ecseki jobban jött ki a kiélezett helyzetekből, s 3:1-re győzött Martinko ellen, s ezzel felcsillant a remény, ám Majoros szoros küzdelemben Polansky ellen is veszített, ezúttal 3:1-re. Ezzel összességében 3:1-es vereséget szenvedett a magyar csapat, amely jóval nagyobb ellenállást fejtett ki mint előző nap a horvátok ellen.

A magyar válogatott a két vereséggel már biztosan nem juthat tovább a negyeddöntőbe,

ám erre nem is volt sok esély. A folytatásban a férficsapatunk csütörtökön 10.00 órakor az olaszok ellen játssza utolsó csoportmeccsét, s ezzel be is fejezi az Európa-bajnoki szereplését.

A magyar női csapat a két évvel ezelőtti Eb-n nyert bronzéremmel szerzett jogot az indulásra, s ezúttal az ötödik helyen emelték ki a magyar együttest, amely a csoportkörben Horvátország és Portugália ellen küzd meg, s a csoport győztese jut tovább a negyeddöntőbe. A mieink a horvátokkal szerdán 19.00 órakor, míg a luzitánokkal csütörtökön 16.00 órakor játszanak.

 

Nyitókép: A magyar csapatból egyedül Ecseki Nándor tudott meccset nyerni a csehek ellen az asztalitenisz csapat Európa-bajnokság csoportkörének második fordulójában Kolozsváron. MTI/Kovács Tamás

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés