Megint az éremtábla élén zárt Magyarország a maratoni kajak-kenu világbajnokságon

2021. október 4. 12:27
A maratoni kajak-kenu világbajnokságon szombaton öt futamból háromban is kettős magyar győzelem született a romániai Pitestiben, míg vasárnap a párosok döntőiben a magyarok két első, egy második és egy harmadik helyet szereztek. Magyarország ezúttal is toronymagasan az éremtáblázat élén végzett tizenegy arany-, tíz ezüst- és két bronzéremmel.

Mint arról beszámoltunk, szeptember 30. és október 3. között a romániai Pitestiben megrendezett maratoni kajak-kenu világbajnokság első két napja után a magyar válogatott hat arany- és hat ezüstéremmel állt az éremtáblázat élén. Szombaton az egyesek klasszikus hosszútávú döntőit rendezték több magyar érdekeltséggel.

A szombati versenynap első futamában kettős magyar siker született ifjúsági férfi kajak egyesben, miután a Váci Kajak-Kenu Sportegyesület versenyzője, Sellyei Csanád nyert, a győri Kolozsvári Brúnó pedig másodikként végzett.

A felnőtteknél női kenu egyesben Kisbán Zsófia indult magyar színekben. A női kenusok klasszikus versenyében az ukrán Liudmyla Babak 2017 óta nem talált legyőzőre, és csütörtökön a rövidkörös számban már megvédte a világbajnoki címét, az ezüstérmes pedig Kisbán lett. Nos, az ukrán klasszis ebben a döntőben is esélyeshez méltón versenyzett, s győzött a fehérorosz Klimava és Kisbán előtt.

Ezzel a Lágymányosi Spari versenyzője megszerezte a magyar küldöttség első bronzérmét ezen a világbajnokságon.

A futam másik magyar résztvevője, Bonyai Regina a 11. helyen ért célba.

„Próbáltam minél tovább az ukrán vízén haladni, ez nagyjából az első körön sikerült is. Miután ő elhúzott, arra törekedtem, hogy minél gyorsabb iramot menjek, és hamar célba érjek. Örülök a harmadik helynek. A fő versenyszámom az ötezer méter volt Dániában, utána azért nehéz volt regenerálódni erre a versenyre. Főleg a vállam nem nagyon tudta azt kipihenni. Tavasszal még nem gondoltam, hogy ilyen jó évet tudok zárni” – értékelt Kisbán Zsófia a Magyar Kajak-kenu szövetség honlapján, aki két Európa-bajnoki címmel és három világbajnoki éremmel zárta a szezont.

Kisbán Zsófia egy ezüst- és egy bronzérmet szerzett a maratoni kajak-kenu világbajnokságon a romániai Pitestiben. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

A férfiak kenu egyes klasszikus versenye óriási csatát hozott a kilencszeres világbajnok Kövér Márton és az idei világbajnokság rövidkörös aranyérmese, Adolf Balázs között. A két magyar a táv második felében már leszakította a mezőnyt. Szinte egyszerre érkeztek meg az utolsó futószakaszhoz, amit Adolf jobban teljesített, majd indítani is tudott még az utolsó néhány száz méteren, s ennek köszönhetően nyert a második helyezett Kövér előtt.

Ezzel az Óbudai Ganz 22 éves kenusa két hét alatt a harmadik világbajnoki címét szerezte.

„Kövér Marci egy legenda ebben a szakágban, még ifi koromban sokat edzettem vele, és rengeteget tanultam tőle. Az ezer métert és a maratont is egyszerűen ki kell bírni, mindkettőbe sok munka kell. A sprint miatt bíztam a végsebességemben, végig az volt a tervem, hogy minél pihentebben érkezzek az utolsó kis körre. Örülök a győzelemnek, de a jövőben is elsősorban az olimpiai számokra fogok koncentrálni” – mondta Adolf Balázs a Magyar Kajak-kenu szövetség honlapján.

Adolf Balázs a kilencszeres világbajnok Kövér Márton előtt nyert a kenu egyesek klasszikus hosszútávú döntőjében a maratoni kajak-kenu világbajnokságon a romániai Pitestiben. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

Női kajak egyesben is kettős magyar győzelem született. Kiszli Vanda és Czéllai-Vörös Zsófia a futam nagy részében egy hét-nyolc fős bollyal haladt. Majd az utolsó futáson és a kis körben Kiszli bizonyult a legjobbnak, így elsőként ért célba, s ezzel

Kiszli sorozatban harmadszor lett a szám világbajnoka, mögötte pedig Czéllai-Vörös Zsófia szerzett ezüstérmet.

Ezzel megismétlődött a 2019-es világbajnokság sorrendje az első két helyen.

„Próbáltam kontrollálni az egész versenyt. A futásokat, illetve az azt követő métereket mindig egy kicsit jobban meghúztam. Arra számítottam, hogy néhányan azért hamarabb le fognak szakadni, de reméltem, hogy az utolsó futáson és a kis körben egy nagy hajrával nyerni tudok. Vannak elvárásaim magammal szemben és ezt mindig nehezen kezelem, mert nagyon izgulós típus vagyok. Így volt ez most is, de ez hozzátartozik az én versenyzésemhez, és persze mindenki a címvédőt akarja megverni. Amikor vízre szálltunk, és elrajtoltunk, már csak a versenyre összpontosítottam” – fejtette ki Kiszli Vanda a Magyar Kajak-kenu szövetség honlapján.

Kiszli Vanda Czéllai-Vörös Zsófia előtt győzött a kajak egyesek klasszikus hosszútávú döntőjében a maratoni kajak-kenu világbajnokságon a romániai Pitestiben, akárcsak a 2019-es vb-n. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

A férfiak kajak egyesek futamában Boros Adrián a nyolcadik, míg Aranyosi Gábor a 15. helyen végzett, s a dán Mads Pedersen győzött. A szombati versenynap után a magyar csapat kilenc arany-, kilenc ezüst- és egy bronzéremmel továbbra is az éremtáblázat élén állt.

A maratoni kajak-kenu világbajnokság vasárnap, a párosok döntőivel fejeződött be.

A női kajak kettesek fináléjában a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia duó sorozatban a harmadik világbajnoki címét készült megszerezni, ám az ellenfelek is remekül versenyeztek. A másik magyar páros, a 2019-es maratoni világbajnokság ifjúsági versenyén aranyérmes Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter kettős a rajt után élre állt, s a kialakult hármas élbolyt vezette, amelyben a spanyol Fernandez, Alvarez páros és a dél-afrikai Ward, Hockly egység haladt.

A fiatal Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter páros győzött a kajak kettesek klasszikus hosszútávú döntőjében a maratoni kajak-kenu világbajnokságon a romániai Pitestiben. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

A 19 éves magyar lányok végig kiválóan teljesítettek, az üldöző csoport nem érte utol őket, amelynek a Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia duó is tagja volt. A Kőhalmi Emese, Rendessy Eszter páros nagyon erős utolsó hosszt produkált, s végül megnyerte a futamot a második helyezett spanyol, és a harmadik dél-afrikai egység előtt.

Ezzel Magyarország megszerezte sorozatban a hetedik világbajnoki címét ebben a számban.

Érdekesség, hogy a fiatal magyar páros két éve Pitestiben az utánpótlás gyorsasági világbajnokságon, ugyanezen a pályán kajak kettes 500 méteren szerzett aranyérmet.

A sorozatban kétszeres világbajnok Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia egység már a táv első harmadában nagy hátrányba került, s végül nagyot küzdve a negyedik helyen zárt. Ez azt jelenti, hogy 21 év után először fordult elő, hogy a húszszoros világbajnok Csay Renáta, minden idők legeredményesebb maratoni versenyzője nem szerzett párosban érmet a világbajnokságon.

“Nagyon kellett figyelnünk, hogy az élboly végig megfelelő tempóban haladjon, mert az üldözők is gyorsak voltak” – mondta Rendessy Eszter a Magyar Kajak-kenu Szövetség honlapján.

A sorozatban kétszeres világbajnok Csay Renáta, Czéllai-Vörös Zsófia egység a negyedik helyen zárt a kajak kettesek klasszikus hosszútávú döntőjében a maratoni kajak-kenu világbajnokságon a romániai Pitestiben. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

A férfi ifjúsági kajak kettesek döntőjében szintén két magyar egység indult. A Sellyei Csanád, Kolozsvári Brúnó duó és a Terei András, Halmy Lőrinc páros is az élbolyban ment az első forduló után. Utóbbi később leszakadt, majd újra felzárkózott a vezető bolyba.

Az egész futam hatalmas küzdelmet hozott, s végül a Sellyei Csanád, Kolozsvári Brúnó páros a kiskörben meglépett a többiektől, és győzött. A dán Nikolaj Bryde, Jeppe Maretti duó ezüstérmes lett, míg az argentin Baltazar Itria, Franco Marchetti alkotta egység bronzérmet szerzett.

Sellyei Csanád és Csay Renáta fia, Kolozsvári Brúnó fantasztikusan szerepelt a világbajnokságon,

hiszen előbbi aranyérmet nyert, utóbbi pedig ezüstérmes lett szombaton az ifjúsági kajak egyesek versenyén.

A felnőtt férfi kajak kettesek döntőjében is két magyar egység szerepelt, ám az Őry Zsombor, Solti László páros nem ért be a célba. A Boros Adrián, Erdélyi Tamás duó azonban az élbolyban küzdött, s végül második helyen végzett, egy másodperccel lemaradva a győztes francia Urban, Candy kettős mögött, amely ezzel megvédte a 2019-ben szerzett világbajnoki címét. A szintén francia Carre, Boulanger egység pedig bronzérmes lett.

A férfi kenu kettesek versenyén a Kövér Márton, Horváth Márton páros képviselte Magyarországot, és a 26.2 km-es távon a magyar hajó sokáig a hármas élbolyban haladt a spanyol Campos, Romero duóval, és a lengyel Borgiel, Zuchora kettőssel. Azonban a mieink az utolsó hosszú körben leszakadtak, s végül a sokszoros világbajnok spanyol egység nyert 10 másodperccel a lengyelek előtt, míg a magyarok harmadikként értek célba 37 másodperccel lemaradva a győztes spanyoloktól.

A Kövér Márton, Horváth Márton páros bronzérmet szerzett a kenu kettesek klasszikus hosszútávú döntőjében a maratoni kajak-kenu világbajnokságon a romániai Pitestiben. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

A kilencszeres világbajnok Kövér Márton a legutóbbi két világbajnokságot kihagyta, s az idei világbajnokságon sikeresen tért vissza, amelyet két éremmel zárt: egyesben ezüstérmet, párosban pedig bronzérmet szerzett. Érdekesség, hogy Spanyolország sorozatban harmadszor nyert férfi kenu kettesben, s ebben a számban a spanyolokon kívül csak magyar kenusok tudtak győzni 1999 óta.

Összességében megint nagyszerűen szerepelt a magyar válogatott a maratoni kajak-kenu világbajnokságon. Magyarország ismét toronymagasan végzett az éremtáblázat élén 11 arany-, 10 ezüst- és 2 bronzéremmel, megelőzve a második helyezett Dániát, amely három arany-, két ezüst- és egy bronzérmet gyűjtött, míg Ukrajna két arany-, és két bronzéremmel lett a harmadik. A vb-n tizenhat nemzet sportolói szereztek érmet, közülük nyolcan aranyat is.

 

Nyitókép: Adolf Balázs a kilencszeres világbajnok Kövér Márton előtt győzött a romániai Pitestiben, a maratoni kajak-kenu világbajnokságon. Magyar Kajak-kenu Szövetség. kajakkenusport.hu

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés