Katari társasútra várnak

2021. október 7. 17:10

Írta: Edvi László
Jelenleg egyetlen válogatott tagja a jövő évi katari vb mezőnyének: a házigazda. Neki ezért nem kellett mérkőzéseket játszania. A többiek gőzerővel harcolnak a részvétel lehetőségéért, ki több, ki kevesebb eséllyel. Sokan már esélytelenül vívják hátralévő meccseiket. Az Európán kívüli földrészek selejtezőiből még sok van hátra, ám az öreg kontinensről még idén 10 csapat kvalifikálja magát. Öt akár már a következő néhány napban.

Elsőként Németország szerezheti meg a vb-részvételt. A négyszeres világbajnok jövő hétfőn lehet csoportelső, ha a papírformának megfelelően megveri Romániát és Észak-Macedoniát, továbbá Örményország nem rukkol ki olyan eredményekkel a következő két meccsén, melyek után játékosai kedden már országuk legjobb szobrászművészének műhelyében kezdhetnek, hogy az elkészítse a vázlatait későbbi művéhez.

Kedden Dánia is csatlakozhat a 32-es mezőnyhöz.

A nyári Európa-bajnokságon elődöntős válogatott hat találkozó után még 100%-os, és a 22-0-s gólkülönbsége miatt sem kell aggódnia. Csak azért nem pipálhatja ki a csoportját már szombaton Moldovában, mert ezen a napon Skócia-Izrael is lesz, és mivel azon nem lehet kettős vereség, valamelyikük még „lőtávolon belül” marad. Keddig. Mert ami késik, az nem múlhat Dániában.

Portugália szintén eljuthat Katarba jövő kedden, de ehhez akkora szerencsétlenkedés kellene Szerbiától, mely elképzelhetetlen. A realitás, hogy a portugál-szerb versenyfutás még tart majd novemberben is, sőt valószínűleg az utolsó játéknapon csúcsosodik ki Lisszabonban.

Anglia is megnyerheti a csoportját (a mi hatosunkat) de erről jobb nem beszélni

, mert egy Magyarország elleni győzelem is kellene hozzá. A szívünkre hallgatva azt mondjuk, hogy ez nem fordulhat elő, de eszünkkel sajnos tudjuk, hogy nagyon is. Ám az ellenünk való győzelmen túl ehhez más is kell.

Az említett négy csoportban tehát eldőlhet az első hely kérdése ebben a mostani etapban,

és további kettőben azért nem, mert egy érdekes dolog közbeszólt. Ezt úgy hívják: Nemzetek Ligája. Ugyanis ennek a végjátékában négy válogatott érdekelt, és ezek nem játszanak októberben selejtezőt. Tegnap Olaszország-Spanyolország elődöntőt rendeztek (2-1-es spanyol győzelemmel), ma Belgium-Franciaországra kerül sor. A döntőre, és a bronzmeccsre pedig vasárnap.

Míg a „négyek” az egyelőre még meglehetősen kis presztízzsel bíró sorozatban vitézkednek, addig csoportbeli vetélytársaik közel kerülhetnek hozzájuk. Sőt, Spanyolországot Svédország (mely két meccset otthon játszik) meg is előzheti. És akkor november 14-én, az utolsó fordulóban a spanyol-svédnek hatalmas tétje lenne.

Olaszországot Svájc pontszámban utolérheti, ha nagy gólfesztivált rendez Litvániában és Észak-Írország ellen, akkor meg is előzheti. Ebben az esetben ebben a csoportban is nagy buli lenne novemberben, az olasz-svájc találkozón.

A franciák és a belgák viszont nyugodtan átadhatják magukat a Nemzetek Ligája végjátéka okozta örömöknek

, mert ők akkor is vezetik majd a csoportjukat még november elején is, ha esetleg a következő napokban valamelyik üldözőjük két mérkőzést nyer. Sőt,

Belgium úgy válhat biztos vb-résztvevővé még most októberben, hogy egyetlen selejtezőt sem játszik ebben a hónapban. Ő is a németekhez hasonlóan hétfőn juthat ki

, de erre nem érdemes nagy tételben fogadni.

A realitás az, hogy a német és a dán szövetség illetékesei foglalhatnak szállást már a jövő hét közepén a 2022-es világbajnokság helyszínén, a többi esélyes képviselőjének még várni kell ezzel novemberig. Vagyis az utolsó két játéknapig.

Két csoportban viszont olyan komplikált a helyzet az első (és második) helyet illetően, hogy az ottani esélyek elemzéséhez matektanárra is szükség lenne. Nem is egyre, hanem egy egész matek tanszékre.

 

 

A nyitóképen: A trófea a színpadon a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai csoportbeosztásának sorsolása előtt Zürichben.

MTI/EPA/FIFA/Kurt Schorrer

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés