Célegyenesbe értek a küzdelmek a jövő évi labdarúgó-világbajnokságon való részvételért

2021. október 13. 23:07

Írta: Edvi László
A 32 hely közül eddig három kelt el. A házigazda Katar, valamint két európai válogatott, Németország és Dánia már biztosan résztvevője lesz a jövő téli világbajnokságnak. A további helyekért még több mint 100 válogatott harcol, bár valódi eséllyel ennél jóval kevesebb.

 

Katart, Németországot és Dániát még idén novemberben további nyolc európai ország követi. Majd jövő tavasszal újabb három ország szerez jogot a részvételre az öreg kontinensről. A 10 csoport másodikja, illetve Ausztria, továbbá Wales és Csehország közül a hátrébb végző által alkotott 12-es mezőnyből még három csapat lehet ott Katarban. Ezek kiléte március végén dől el.

Összesen 13 európai válogatott lesz a közel-keleti eseményen.

Afrikát az 54 harcba szálló válogatott közül öt képviseli. Az afrikaiak jelenleg ugyanúgy 10 csoportban küzdenek, ahogy az európaiak. Csak közülük 14-en már ezen körben való részvételért is játszottak mérkőzéseket, míg 26-an itt kezdték a harcot. Akárcsak Európában, Afrikában is a csoportkör november harmadik hetének elején zárul. Ám ekkor még egyetlen afrikai válogatott sem jut ki a vb-re. Ugyanis a 10 első helyezettet párokba sorsolják, és a kupamérkőzések szabályai szerint kétmérkőzéses csatában döntenek a vb-részvételről. A végső fázisra majd csak jövőre kerül sor.

Szenegál és Marokkó már megnyerte a csoportját, de a kvartettek többségében még két esélyes van az első helyre.

Háromban matematikailag még három.

Észak-Amerikában és Közép-Amerikában, az ún. CONCACAF térségben 35 ország nevezett a selejtezőkre. Itt óriási tudásbeli különbségek vannak, ezért az öt legjobb válogatottat kiemelték, és a többi 30 előbb hat csoportban küzdött, majd azok győztesei egy páros mérkőzés megnyerésével kapták meg a jogot, hogy a kiemeltek „színe elé járuljanak”. Ez meglehetősen antidemokratikusan hangzik, de ha hozzátesszük, hogy ilyen ötfős csoportot meg tudott nyerni Curacao, vagy Saint Kitts és Nevis, akkor azért fogalmat alkothatunk az általuk legyőzöttek erejéről. És talán senki nem érzi igazságtalannak, hogy a Curacao által is 5-0-ra vert Saint Vincent és Grenadine-szigetek nem kezdett rögtön Mexikó ellen. Tavasszal zajlottak az egzotikus szigetek csoportmérkőzései, majd júniusban voltak azok rájátszásai. A három továbbjutó, Salvador, Panama és Kanada ekkor csatlakozhatott a „nagyokhoz”, és itt egy

nyolcfős csoportban mindenki 14 mérkőzést játszik, és a legjobb három mehet Katarba.

A negyedik pedig az ún. interkontinentális pótselejtezőre. Ez a végső fázis szeptemberben kezdődött és március végén fejeződik be. Még csak 5 játéknapon vannak túl a felek, de arrafelé öröm focizni januárban és februárban.

A CONCACAF zónától délre sokkal egyszerűbb a lebonyolítás. Már évtizedek óta 10 ország játszik körmérkőzést, és a 18 forduló után a tabella első négy helyezettje kijut a vb-re, az ötödikre ugyanaz a feladat vár, mint a CONCACAF negyedikjére.

A dél-amerikaiak már túl vannak a selejtezők felén, kicsit sem meglepő, hogy jelenleg Brazília, Argentína és Uruguay továbbjutó helyen áll, és ez biztosan így lesz március végén is, amikor zárul a kör.

Jelenleg Ecuador okozza a pozitív meglepetést, Chile a negatívot, de legalább ennyi érdekesség kell az ottani küzdelmek során.

Az ázsiai selejtezőkre 46 ország nevezett, közülük négy lehet ott az ázsiai vb-n. Plusz ott lesz a rendező Katar, valamint egy további csapat kvalifikálhatja magát a már kétszer említett interkontinentális selejtezőn. Az ázsiai selejtezősorozat négylépcsős, jelenleg a harmadiknál tart. Elég vaskos könyvecskét lehetne írni az ottani eseményekről, kezdve a pályaválasztói jogok zagyvaságától a jogos, és mondvacsinált bojkottokig. Röviden talán úgy lehetne összefoglalni az eseményeket, hogy még 2019 nyarán a 12 leggyengébb válogatott párosmérkőzéses előselejtezőt vívott, és ekkor olyan „foci-kishatalmak” fejezték be a küzdelmeket, mint Bhután, Kelet-Timor, Brunei vagy Makaó. Ám Guam pl. továbbjutott. Így ő is ott lehetett a legjobb 40 között, ahol nyolc csoportban folytatódtak a küzdelmek. Ezek a koronavírus miatt majdnem két évig tartottak, 2019 őszétól 2021 nyaráig, ám aki azt hiszi, hogy ennyi megpróbáltatás után végre lett, aki kijutott a vb-re, az téved!

Mert két évvel a sorozat megkezdése után még mindig 12 csapat volt versenyben, és ők most éppen két hatos csoportban tusakodnak szeptember óta.

És március végéig fognak. Ekkor a két csoportelső végre vb-résztvevő lesz, a két harmadik pedig pótselejtezőt játszik, hogy újabb pótselejtezőt játszhasson. Ez utóbbi a már említett interkontinentális buli.

Három kontinensen ez a párosmérkőzés az utolsó szalmaszálat jelenti, viszont van egy térség, ahol ez az álmok netovábbja.

Óceániáról van szó, ahonnan a legjobb is csak ezt a lehetőséget kapja meg. Valljuk be: jogosan. A sport világában ugyan jól hangzik Tonga, Szamoa és főleg a Fidzsi-szigetek neve, csak éppen egy másik labdajátékban. Utóbbi pl. az összes eddigi olimpiai címet megnyerte -- hetes rögbiben. És mindhárom kis sziget remek játékerőt képvisel a hagyományos rögbiben is. De az egy kicsit más sport, mint a labdarúgás.

Ebből a térségből Ausztrália „átmenekült” Ázsiába, a maradék 11 nevező közül Új-Zéland aligha előzhető meg.

Ha egyáltalán lesznek meccsek. Még el sem kezdődött a széria, pedig már régen be kellett volna fejeződnie. Most éppen úgy tűnik, hogy egy helyszínen rendezik a találkozókat, és talán jövő januárban. Ám ez még sokszor változhat addig.

Ha lesz selejtező Óceániában, akkor az ottani győztes lesz a negyedik az interkontinentális vetélkedésben.

Amikor már 30 csapat elfoglalja a helyét a mezőnyben ( 13 európai, 5 afrikai, a házigazdával együtt 5 ázsiai, 4 dél-amerikai és 3 az amerikai térségből) akkor még innen érkezik az utolsó két résztvevő, várhatóan jövő júniusban.

 

 

A nyitóképen: Miközben kezd töltődni a világbajnokság 32-es táblája, végéhez közeledik a Luszail Stadion építése Katarban. A 80 ezer fő befogadására alkalmas arénában játsszák a vb nyitómérkőzését és döntőjét.

MTI/EPA/Ali Haider

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés