Mi a helyzet, ha a Wembley vendégszektorában  nem magyar szurkoló követte el a jogsértést?

2021. október 14. 15:31

Vámos Tamás
Mandiner Sport
Ahogy az várható volt, a keddi, Anglia – Magyarország mérkőzést nem kívánatos események is kísérték. Az elsődleges hírek arról szóltak, hogy a magyar szurkolók szektorában kellett rendet tenni a helyi biztonsági erőknek, hiszen rasszista fennhangok és petárdadobálás gyanúja is felmerült.

A mérkőzést másnapján Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter közölte: „magyar és lengyel szurkolók közösen biztatták a magyar válogatottat, sikerrel”, valamint azt is hozzátette: „egy magyar és egy lengyel szurkoló tartóztattak le kedd este, mindketten a brit rendőrség vendégszeretetét élvezik”.

A miniszter még hozzátette: a nagykövetség és a konzulátus minden segítséget megad honfitársunknak.

A történtek ismeretében kíváncsiak voltunk állandó jogi szakértőnk, dr. Borbély Zoltán ügyvéd, sportjogász gondolataira is, akinek markáns véleménye van e témában is:

- A hírek egy magyar és egy lengyel szurkolóról szólnak, akiket az angol hatóságok őrizetbe vettek. Az egyik – feltehetően – egy színes bőrű biztonsági embert illetett rasszista kifejezésekkel, míg a másik petárdát dobott a pályára.

Szoboszlaiék megköszönték a magyar(?) drukkerek lelkes szurkolását Fotó: MTI/Kovács Tamás

A két cselekmény viszont teljesen eltérő megítélésű.

- Pontosan így van. Ugyanis nem lehet tudni, hogy a rasszista megnyilvánulást a magyar vagy a lengyel szurkoló követte el, mivel erről nem szóltak egyértelműen a hírek. Dr. Nemes András sportjogászprofesszor kollégámmal régóta felhoztuk érvként - az objektív felelősség kritikájaként -, hogy

bármikor megtörténhet olyan eset (mint ezt a jelen példa is igazolja), amikor szimpatizáns külföldi drukker vagy akár az ellenfél fanatikusa követ el jogsértést a vendégcsapat szurkolójaként.

A magyar válogatott kapcsán hasonló történet már előfordult korábban is…

- Mégpedig Marco Rossi kapitánykodása elején, a Szlovákia elleni, idegenbeli mérkőzésen. Ekkor ugyanis a hazai szektorban, egy szlovák állampolgárságú, felvidéki magyar szurkoló gyalázkodása miatt büntették meg a szlovák szövetséget. Hasonló anomáliák eddig csak elméletben fordultak elő, de nagyon úgy tűnik, hogy erre a gyakorlatban is akad példa. Azaz: mi a helyzet, ha a Wembley vendégszektorában  nem magyar szurkoló követte el a jogsértést, hanem az angolokkal tradicionálisan ellenséges viszonyban lévő külföldi drukkerek? Az már tényleg csak felvetés, de akár ez is bekövetkezhet, miszerint az ellenfél szurkolója azért kezd randalírozásba, mert így akarja megbüntettetni valamelyik ősi rivális csapatát. Nos, ez az objektív felelősség legnagyobb kritikája!

Nyitókép: Szükség van rájuk! Fotó: MTI/Szigetvári Zsolt

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

1. Hol a bizonyíték, hogy megsértett valaki egy színes bőrű biztonsági őrt?
2. Ha ez valóban megtörtént, bizonyítottan, akkor sem megy be a rendőrség egy szektorba, hanem beküld 2 emberét, hogy határozottan kérje meg a sértőt, menjen velük.
3. Mivel egyik sem történt meg: nyilvánvalóan előre kitervelt provokáció történt.
Ami nem meglepő. Azóta, 2012 óta, hogy a Magyarország-Izrael BARÁTSÁGOS mérkőzésért - hónapokkal később! - feljelentette a Wiesenthal Központ a magyarságot, és az UEFA kiszabta a büntetést úgy időzítve, hogy a pályabezárásos büntetés éppen a magyar-román VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐ IDEJÉRE ESSEN,,
nyilvánvaló a Soros-maffia ténykedése, aljassága célzottan Magyarország ellen, a futballban is.
Fizetett ügynökök, agent provokatőrök aljas kis húzása történt Wembley-ben, amit eddig a futball szentélyének neveztünk.
A Soros-maffia, mióta betette a lábát a futballba - Blatter és Platini megbuktatása - azóta válik a futball egyre UNDORÍTÓBBÁ, szinte minden vonatkozásában...
Elfajzott zsidók kizsarolt, kigyilkolt túlhatalma taszítja pokolba a világot.
A világ FED-dollárok nélkül élhetőbb, boldogabb hely lenne.
Emberibb, emberhez méltóbb...
Mindent, ami szépség, jó érzés: tönkretesznek, kitervelten.

Minden mindegy. Az UEFA úgyis minket hibáztat. Amúgy az UEFA teljesen elfogulatlan és fuggetlenobjektiv.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés