A stabilabb Celtic két góllal verte a Ferencvárost az Európa-liga keddi játéknapján – brit lapszemle

2021. október 21. 3:10
Mint írtuk, a Ferencváros 2-0-ra kikapott idegenben a skót Celtictől az Európa-liga csoportkörének 3. fordulójában. A találkozót követően a brit lapok megérdemelt hazai győzelemről írnak, s kitérnek a szokatlan kezdési időpontra és a skót szurkolók UEFA-ellenes transzparensére is.

Mint arról beszámoltunk, a Ferencváros 2-0-ás vereséget szenvedett a Celtictől a skót Glasgow-ban az Európa-liga csoportkörének 3. fordulójában. A mérkőzés után a brit lapok kiemelten foglalkoztak a hazai csapat sikerével.

A BBC a Celtic edzőjének, Ange Postecoglou szavaival kezdte a beszámolóját.

„A stabilabb Celtic életben tartotta a továbbjutási esélyeit az Európa-ligában a magyar bajnok Ferencváros elleni megérdemelt győzelemmel”

– mondta Ange Postecoglou a BBC-nek. A brit lap cikke szerint a Ferencváros az első félidőben jól zárta le a területeket, és Dibusz Dénes, a vendégek kapusa kiválóan hárított két skót gólszerzési lehetőséget. Míg az FTC nem hozta a várt dinamizmust az ellentámadásai során, viszont Joe Hartnak és Anthony Ralstonnak is döntő helyzetben kellett megakadályoznia, hogy a vendégek gólt szerezhessenek.

A brit lap kitért arra, hogy a frusztráló első félidőt követően Furuhasi Kjogo góljával szerezte meg a hazai csapat a vezetést Jota zseniális gólpasszának is köszönhetően, hiszen így tudott a japán csatár a Ferencváros védelmi vonala mögé kerülni, és higgadtan befejezni az akciót. Ekkor a Celtic Park megnyugodott, azonban Callum McGregor kihagyott büntetője tovább borzolta az idegeket Glasgow-ban, miután Dibusz Dénes nagyszerűen olvasta McGregor tizenegyesét, és brilliánsan védte azt. A lap kiemelte, hogy a Fradi ígérete ellenére nem nyújtott bátor és támadó futballt, viszont a Celtic a gázpedálon tartotta a lábát, és McGregor kiváló játékát követően Vécsei Bálint szerencsétlen öngólja megerősítette a győzelmet. „Most már jobban megnyugodtunk” – tette hozzá Postecoglou.

Furuhasi Kjogo, a Celtic játékosa (jobbra) és Dibusz Dénes, a Ferencváros kapusa a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G-csoport harmadik fordulójában játszott Celtic–Ferencváros mérkőzésen Glasgow-ban 2021. október 19-én. MTI/EPA/Robert Perry

A BBC kiemelte, hogy a Real Betis és a Bayer Leverkusen elleni vereség azt jelentette, hogy a Celticnek nyernie kellett ahhoz, hogy esélye legyen a továbbjutásra. A brit lap azzal is foglalkozott, hogy részben amiatt, hogy Glasgow-ban rendezték meg az ENSZ COP26 klímakonferenciáját, kedden helyi idő szerint 15:30-kor kezdődött a találkozó, s a szokatlan kezdési időpont ellenére, nagy sok néző kilátogatott a Celtic Parkba, hogy sikerhez segítse csapatát.

„Jól irányítottuk az első félidőt, és a Ferencváros játékosainak keményen kellett dolgozniuk, hogy kicsit elfojtsanak minket, de így is kialakítottunk néhány helyzetet, és megakadályoztuk a vendégek összes lehetőségét. Tudtuk, hogy kicsit elfáradnak a második játékrészben, mert annyira sokat dolgoztak, így megnyílt a játék, és remek gólt szereztünk. Ezt követően még néhány gólt szerezhettünk volna” – fejtette ki Postecoglou a BBC-nek.

Az angol Guardian beszámolójában kiemeli, hogy

azt a Ferencvárost sikerült legyőznie a Celticnek, amely az előző idényben a Bajnokok Ligája-selejtezőben vereséget mért a skót együttesre,

és bukáshoz jutatta azt. Ezzel Postecogloura komoly feladat hárult, hiszen újra kellett építenie csapatát az összetört darabjaiból, viszont a keddi győzelem esélyt adott a Celticnek, hogy tavasszal folytathassa az európai kupaküzdelmeket. A lap szerint a skótok első gólja után a három pont megszerzése biztosnak tűnt. „Világklasszis mozdulat volt két tehetséges játékos részéről” – mondta az első gólról Postecoglou a Guardian honlapján. „Kiváló teljesítményt nyújtottunk. Olyan futballt játszunk, amely megfelel ezeknek a srácoknak, ám nekik keményen kell dolgozniuk a csapatért, a védekezést is beleértve. Ma csapatként nagyon jól védekeztünk, és emiatt elégedett vagyok” – tette hozzá a Celtic menedzsere.

Jota, a Celtic játékosa (jobbra) és Eldre Civic, a Ferencváros futballistája a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G-csoport harmadik fordulójában játszott Celtic–Ferencváros mérkőzésen Glasgow-ban 2021. október 19-én. MTI/EPA/Robert Perry

A Daily Mail pedig kiemelte, hogy a Celtic kemény munkával elért győzelemmel tartotta életben a továbbjutási reményeit az Európa-ligában. A cikk kitért arra, hogy a Ferencváros tavalyi győzelmének megismétlésére nem igazán volt esély ezen a meccsen, főleg miután Jota zseniális passzát követően Furuhasi megszerezte a vezetést Majd Dibusz ragyogóan hárította McGregor büntetőjét, és a második gól nyugtatta meg a hazai szurkolókat. A lap szerint

figyelemre méltó, hogy 50 427 néző ment el egy kedd délután megrendezett európai kupameccsre, amelyet kényelmesen megnyert a Celtic,

s ezzel igen ritka élményben részesülhettek a skót szurkolók. A Daily Mail hozzátette, hogy Peter Stöger váltotta Szerhij Rebrovot a kispadon, s az osztrák edző nyitottabb játékstílusra törekedett, s a kedden pályára lépő Fradiból több labdarúgó is játszott a Ferencváros színeiben a tavaly augusztusi győztes találkozón, és ezek a labdarúgók ezúttal is megmutatták képességeiket.

A Daily Mail azzal is foglalkozott, hogy rendhagyó módon kedd délután helyi idő szerint 15.30-kor kezdték a találkozót a Glasgow-ban zajló ENSZ COP26 klímakonferencia miatt, illetve azért is, mert a Glasgow Rangers is otthon játszik csütörtökön a Bröndby ellen.

A Celtic szurkolói pedig egyértelművé tették elégedetlenségüket egy transzparenssel, amellyel az UEFA elleni nemtetszésüket fejezték ki,

rejtetten vulgárisan „FCUK UFEA” felirattal. Mellette egy másik transzparenst is kitettek a skót drukkerek, amelyen azt fejezték ki, hogy a szurkolók fontosabbak a tévénél.

Callum McGregor, a Celtic játékosa (jobbra) és Aissa Laidouni, a Ferencváros futballistája (középen) a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G-csoport harmadik fordulójában játszott Celtic–Ferencváros mérkőzésen Glasgow-ban 2021. október 19-én. MTI/AP/PA/Andrew Milligan

A skót lap, a The Scotsman szerint időutazáshoz hasonlított a Celtic idei első sikere az Európa-ligában, s a skót csapat második gólja biztosította be a győzelmet. A cikk kitér arra, hogy a Celtic a meccs első órájának nagy részében nem nyújtott ragyogó teljesítményt, azonban megtalálta a játék ritmusát. A beszámoló azt is kiemelte, hogy a Ferencváros nem egy topcsapat, és ezúttal hiányzott a magyar csapatból a kellő ambíció. A cikk szerint a Celtic első gólját Furuhasi és Jota zseniális összjátéka eredményezte, s a skótok nagyszerűen reagáltak a kihagyott tizenegyesre is, míg a Fradi összetört a második gól után. Emellett a The Scotsman is kitért arra, hogy figyelemre méltó, hogy 50 427 néző volt a rendhagyó időpontban tartott meccsen, s a lelkes szurkolók félretették a munkahelyi és családi elfoglaltságaikat, s minden tőlük telhetőt megtettek annak érdekében, hogy buzdítsák a csapatukat.

 

Nyitókép: A Ferencváros játékosai a labdarúgó Európa-liga csoportkörében, a G-csoport harmadik fordulójában játszott Celtic–Ferencváros mérkőzés előtt Glasgow-ban 2021. október 19-én. MTI/EPA/Robert Perry

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés