Európa „legismeretlenebb” bajnokcsapata kivégezte José Mourinhót és az AS Romát

2021. október 22. 13:36

Írta: Vámos Tamás
A csütörtöki kupanap legváratlanabb végeredményét hozó mérkőzésére tekintünk vissza, és bemutatjuk a rómaiakat 6-1-re elverő Bodö/Glimt csapatát.

Azt, hogy a portugál mester nem vette teljesen komolyan a tavaly története első bajnoki címét megnyerő Bodö elleni Európa- konferencialiga-mérkőzést, mi sem bizonyítja jobban, hogy a legutóbbi bajnokin, a Juventus elleni csapatból csupán egyetlenegy játékos (!), a brazil Roger Ibanez kezdett újra. S bár az első félidőt követően még csak 2-1-re vezettek a hazaiak, Mourinho észlelhette, hogy a Farkasok tartalékcsapata alaposan megfázhat Európa legészakibb, az Északi-sarkkörön túl húzódó Bodö  együttese otthonában.

Nem véletlen, hogy a második játékrészben már pályán volt Bryan Cristante, Henrih Mhitarjan, Tammy Abraham vagy éppen Lorenzo Pellegrini is, de ez már így is kevés volt az eksztázisba jövő Bodö-játékosok ellen, akiket azért is rajongásig szeretnek a helyi drukkerek, hiszen 75 százalékban saját nevelésű vagy a környékről származó játékosok alkotják a keretet.

A mérkőzés utáni sajtótájékoztatón

José Mourinho egyébként sportszerűen elismerte: a súlyos vereség teljes mértékben az ő felelőssége.

Ám hozzátette: "a jó szándék vezérelt, hiszen lehetőséget akartam adni olyan játékosoknak, akik az utóbbi időben kevesebb lehetőséget kaptak" 

A Bodö/Glimt keretére visszatérve: az egyik legnagyobb közönségkedvenc  az AS Roma ellen duplázó, valamint három gólpasszt is adó, mindössze 21 éves Erik Botheim, aki ugyan csak tavaly került a Stabaek csapatától a Bodőbe, de máris közönségkedvenc, nem csak eredményes játéka (a bajnokságban a csapat házi gólkirálya 13 találattal, emellett 8 gólpasszal is segítette a csapatot), hanem rendkívül közvetlen stílusa miatt is.

Folyamatos remeklése miatt a hírek szerint – többek között - már Olaszországból és Spanyolországból is árgus szemmel figyelik, mindenesetre a Roma elleni produkciója jó ajánlólevél lehet a Serie A-ba történő szerződéshez – nem lennénk meglepve, ha a történtek után José Mourinho is benyújtaná igényét a norvég tehetségre.

Egyébként az elmúlt évek sikereinek köszönhetően valóságos futball-láz alakult ki Bodőben, ami nem véletlen, hiszen az 1916-ban alapított klub csupán négy éve jutott fel újra a norvég első osztályba, az Eliteserienbe, azóta viszont egy diadalmenet a szereplés. A futball-lázat nem hatalmas tömegmegmozdulásként kell értelmezni, hiszen például a hazai mérkőzéseknek otthont adó Aspmyra stadion is mindössze 7564 néző befogadására alkalmas, ám a klub vezetői biztosak benne, hogy nekik van a világon a leglelkesebb szurkolótáboruk. Mindezt az is bizonyítja, hogy a pandémia alatt akadtak olyan drukkerek, akik emelődarukat béreltek, hogy láthassák a kedvenceiket. Ezek után nem csoda, hogy Patrick Bergéket ez az időszak sem zavarta meg különösebben, hiszen zárt kapuk mellett is sorozatban nyerték a mérkőzéseiket, és

a téli-tavaszi rendszerű bajnokság tavalyi idényében szerezték meg történetük első bajnoki címét, amely azért is váltott ki általános döbbenetet Norvégia-szerte, mert a helyiek hozzászoktak ahhoz, hogyha futball, akkor csak a Rosenborg vagy a Molde lehet a befutó.

Erre cáfolt rá alaposan a klubnál már harmadik éve dolgozó Kjetil Knutsen együttese, és hogy mindez nem a véletlen műve, bizonyítja: az idei norvég pontvadászatot is a Bodö/Glimt vezeti úgy, hogy az utolsó öt bajnokiján 13 pontot gyűjtött.

Knutsen vezetőedző személye azért is érdekes, mert egyértelműen őt tartják a siker egyik kulcsfigurájának. Nem egy cezaromániás pali, a játékosai véleményére abszolút támaszkodó szakember, aki minden futballistával baráti viszonyban van, de amikor a munkáról van szó, nem kegyelmez! Ám aki teljesít, feltétlen bizalmat kap tőle, és ezt kamatostul meghálálják a játékosok.

A helyi drukkerek az AS Roma elleni remeklés után nem csak abban biztosak, hogy a kedvencek továbbjutnak az Európa-konferencialiga C-csoportjából (jelenleg az első helyen állnak), hanem hogy meg is védik a bajnoki címüket ; a Bodö/Glimt három ponttal vezet a második Molde, és nyolc ponttal a harmadik helyezett Kristiansund előtt. E tények ismeretében aligha vádolhatja bárki is túlzott elfogultsággal a bodői keménymagot!

Nyitókép: José Mourinho sem hitte el, amit látott! Fotó: MTI/EPA/Pool Andy Rain

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés