A Fradi óriási győzelmet aratott, de a lettek lettek a boldog vesztesek

2021. október 24. 21:21

Írta: Edvi László
Az európai másodikszámú jégkorong-sorozatban, a Kontinentális Kupában a hétvégén nyolc csapat harcolt a még kiadó két helyért a legjobb nyolc között. Az egyik csoport küzdelmeire Budapesten , a Tüskecsarnokban került sor, itt a Ferencváros lett, ukrán és észt ellenféllel küzdött a csoport első helyéért. A papírforma alapján nem sok esélye volt, de a magyar bajnok kétszer is borította azt. Szombaton nem kellett volna, viszont vasárnap világraszóló sikert ért el győzelmével.

Aranyló napsütés, október utolsóelőtti hétvégéjén. Igazi kirándulásra csábító időjárás. Sok program jut ilyenkor az ember eszébe, kivéve azt, hogy jégkorong-mérkőzéseken töltse az idejét. Ám vannak, akik nemcsak hóban-fagyban kíváncsiak erre a sportra. Hanem akkor is, amikor a csarnokok körül rügyeznek a fák, vagy amikor „hull az elsárgult levél, sír a fáradt őszi szél”. Szél nem volt vasárnap délután a budapesti Tüskecsarnok körül, hanem sétára csábító fáradt, de kellemes őszi nap. A csarnok közelében a hat egybevágó négyzet alkotta térbeli testről elnevezett büfé mégis zárva van, pedig a sörpadok még szabadtéren napoznak. Lett volna igény erre az intézményre ebéd után.  A teniszpályák is üresek, de

a csarnok körül már a kezdés előtt fél órával szurkolók beszélgetnek.

Sokan Fradi mezben, néhányan rövid nadrágban. Délután háromkor kezdődik a Ferencváros Kontinentális Kupa találkozója. A szurkolók titokban remélik, hogy nem az utolsó idei, bár a legjobb nyolc közé jutásra már csak elméleti esély maradt az előző két nap után.

Pedig

a kezdet olyan szép volt. Pénteken magabiztos győzelem a Tartu Välk ellen.

Ez még akkor is dícséretes, ha az észt hoki gyengébb a magyarnál, és a Tartu kapujában egy 53 éves (!) sportember ténykedett. Aztán másnap jött a hidegzuhany: háromgólos vereség az ukrán Szokil Kijevtől. Itt nemcsak a vereség ténye volt lelombozó, hanem a különbsége is. Ugyanis

a továbbjutáshoz vasárnap minimum három góllal kellett volna megverni a Rigát

, legalább négy gólt ütve. Ugyanis akkor lett volna három hatpontos csapat, és közöttük egy minitabella gólkülönbség döntött volna a továbbjutóról. A kijevi sólymok ezen a minitabellán 5-5-ös gólkülönbséggel végeztek, míg a Riga és a Ferencváros ezen egymás ellen alakíthatott vasárnap.

A rigaiak jól rápihentek erre a találkozóra, annak ellenére, hogy a szombati meccsük lefújása után csak 17 órájuk volt a vasárnapi kezdéséig. Ugyanis az észtek ellen edzésjellegű mozgást végezve kis különbséggel nyertek szombaton. Tudták, hogy a negyedik elleni gólkülönbség nem számít.

Vasárnap a Fradi ellen  első soruk komoly tempót diktál. Itt olyan hokisok vannak, akik szerepeltek már az elit-vb-n és olimpián is. Más szint, mint a magyar jégkorong. Ez a csapat a másodikszámú Lettországban, a játékosok elsőszámú célja, hogy a város KHL csapatába, a Dinamoba kerüljön. A Fradi hősiesen védekezik, ennek köszönhetően sokáig nincs komoly lehetőség a meccsen. Aztán nemcsak helyzet van, hanem gól is. Fradi-gól!

Egy gyors ellentámadás után Nagy Gergő gyönyörűen, fonákkal teszi be a korongot a vendégkapuba. 1-0!

Ettől annyira megzavarodik a lett gárda, hogy majdnem kétgólos lesz a magyar előny. Sajnos nem, és gyorsan játékosok érkeznek a büntetőpadokra. Kettő a magyarra, egy a lettre, a hokiszurkolók pontosan tudják, hogy ez nem jó jel. A csarnok órája is megzavarodik a dologtól, megadja magát, de nélküle nincs meccs. Áll a játék 5-6 percig, a régi Kisstadionhoz szokottak ezen nem lepődnek meg, ott általában a bajnokság első meccsének második harmadában ment tönkre az időmérő szerkezet, és legközelebb a következő év őszén működött. Ez most egy nemzetközi meccs, úgyhogy az óra összeszedi magát, a Fradi pedig egyre jobb.

A hajrában Nagy kiugrik, de ezúttal a vasat találja el. Nagy vas!

1-0-al mennek szünetre a felek, minden hazai drukker elégedett, csak az az öt lett szurkoló szomorkodik, aki lelkes „Latvija” buzdítást hallat időnként. Két játékos szüleiről van szó, és az egyikük barátnőjéről.

A meccs további részében egyre halkabbá válnak, míg az 50 tagú Fradi-tábor egyre hangosabb. Nem véletlenül. Mert egyre közelebb kerül a csoda! A harmadik harmadban pedig karnyújtásnyira.

A 44. percben Tamminen, a 47-ben Somogyi eredményes. 13 perc 20 másodperccel a vége előtt 3-0-ra vezet a Ferencváros!

Annak az országnak a másodikszámú csapatával szemben, mely stabilan ott van a világ legjobb 8-10 válogatottja között. Mely ott lesz a jövő évi olimpián, mert néhány hete a mi válogatottunkat 9-0-ra letörölte a jégről.

Ha 3-0 a vége akkor úgy jár a két csapat, mint Dugovics Titusz és török ellenfele: együtt bukik. Hisz mindkettőjüknek 4-4-es gólkülönbség a minitabellán, míg a kijevieké 5-5. Ez ekkor tudatosul a rigaiakban, de hiába próbálnak sebességet váltani, mert

a Fradi kettős emberelőnybe kerül. Egy percre.

Ekkor már nemcsak az 50 leghangosabb lelkesedik, hanem a többi 500-600 ember is a csarnokban. Ám nem sikerül gólra váltani a ritka nagy esélyt. Őrült rohanás kezdődik az újabb gólért, aki betalál az bejut a legjobb nyolc közé, ha nincs gól, akkor a kijeviek örülnek.

Lesz gól! Három és fél perccel a vége előtt Tóth Adriant kiállítják,

Brahmanis 2 perc 21-el a dudaszó előtt büntet. 3-1.

Az utolsó percben olyan történik, ami az európai hokiban ritkaság: a 3-1-re vezető csapat a kapusa helyett csatárt küld a jégre, vállalva azt, hogy az üres kapujába juttatják a korongot. A Fradi támad, a lettek háromszor is megcélozzák az üres kaput, de az eredmény már nem változik:

a Ferencváros 3-1-re legyőzi a Rigát, de ez kevés.

A vesztes rigaiak ünnepelnek, Kornilovs a kezével poharat formálva jelzi a szüleinek, hogy meccs után az ünneplés milyen formáját választják, míg Sprukts szülei lemennek a pálya mellé köszönteni a fiukat, a barátnője pedig erotikusabb formában fejezi ki örömét.

Pedig ekkor még a lettek nem jutottak tovább, ugyanis ha a Szokil Kijev nem győzi le a gyengécske észt gárdát, akkor a Fradi megy tovább. Ám ebben a szurkolók sem hisznek, aki elindulnak haza (vagy az FTC-MTK focimeccsre), és talán most innen tudják meg, hogy a Kijev 9-4-re verte az észt csapatot.

Így az FTC-Telekom jégkorong-csapata a Riga elleni nagy bravúr ellenére sem  lesz ott a Kontinentális Kupában a legjobb nyolc között.

 

Kontinentális Kupa, csoportmérkőzés a legjobb 8 közé jutásért:

 

Péntek:

FTC-Telekom–Tartu Välk 494 (észt) 8-1

Olimp Riga (lett) –Szokil Kijev (ukrán) 4-1

 

Szombat:

Szokil Kijev- FTC-Telekom 4-1

Olimp Riga–Tartu Välk 5-3

 

Vasárnap

FTC-Telekom- Olimp Riga 3-1

Szokil Kijev–Tartu Välk 9-4

 

 

A nyitóképen: a Tüskecsarnok történelmet írt az FTC-Telekom a hétvégén, de nem jutott a legjobb 8 közé a jégkorong Kontinentális Kupában

MTI/Máthé Zoltán

 

 

 

 

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés