Úgy verte meg a Madrid a Barcelonát idegenben, ahogy lelkes középcsapatokat szokás

2021. október 25. 7:07
Az El Clásico után a Real Madrid vezeti a bajnokságot, a Barcelona a kilencedik helyen áll.

A Barcelona hazai pályán lelkesen, rövid időszakok erejéig jól focizott, míg a Real Madrid mindig épp eleget nyújtva, fél óra után szerzett előnyét megőrizve nyerte 2-1-re vasárnap délután a világ klubfocijának csúcspárosítását, az El Clásicót.

Ahogyan arról a mérkőzés előtti anyagunkban is szó volt, a Barcelona – némileg pénzügyi kényszerből – nagy mértékben tinidzsérekre szorítkozva kell végigvigye az első szezonját Lionel Messi, a klub történetének legjobb játékosa nélkül.

Hogy ez a támasz- és tapasztalatnélküliség mikkel jár, azt a holland-amerikai, 20 éves jobboldali-mindenes Sergiño Dest mutatta be először a 25. percben, amikor üresen, 10 méterről, szemben a kapuval, egy guruló labdát vágott a kapu fölé.

Röviddel később a vendég Madrid megszerezte a vezetést, elsősorban a meccs emberének is válaszott David Alabának köszönhetően. A nyáron igazolt osztrák védelmi-mindenes a saját tizenhatosán szerzett labdát, azonnal leadta, egy hosszú, ívelt és egy jó ütemű lapos passzal később, a kontra végén pedig már a másik tizenhatosnál került vissza hozzá. Ahonnan valami irtózatos bombagólt lőtt, 0-1.

A Barcelona kapitánya Sergio Busquets a lefújás előtt úgy értékelt: az ilyen meccseket az nyeri, aki az első gólt szerzi. Neki, aki a 41. Clásicóját játszotta (45 meccs az örökranglista teteje!) és egyébként is a focimeccsek dinamikáját legjobban értő és használó játékos – elhihetjük.

Ezért volt a meccs kulcsa Dest kihagyott ordító helyzete, amit az általános és a Clásico-tapasztalatlanság együttes hatásának kell betudnunk. David Alaba ezzel szemben hiába játszotta az első Clásicóját, a Bayern Münchennel két alkalommal nyert meg mindent, amit lehet egy évben (2013, 2020).

Alaba egy nagy meccsen nagy meccset játszott: még a félidő előtt az ötösön blokkolta Ansu Fati, a legjobbnak ígérkező Barcás tini gólba tartó lövését.

David Alaba ünnepli bombagólját<br>Fotó: MTI/AP/Joan Monfort

David Alaba 2021 nyarán érkezett a Real Madridhoz, miután mindent megnyert a Bayern Münchennel, többször. Kérdéses volt, hogy az aláírási pénzért, levezetni-e, vagy vannak további tervei a focival és új klubjával.
Megkapta a távozó klublegenda, Sergio Ramos mezszámát, a 4-est, és vele együtt a védelem irányátásának tisztét. A mai meccs után kijelenthető: Alaba minden elvárásnak megfelel. Pár hónap alatt megtanult spanyolul, beilleszkedett, és minden rá bízott feladatot világszínvonalon lát el.

A második félidőben a Barcelona lelkes (csikó)csapatként rohant rá a Real Madridra. A védelemig könnyedén jutottak el, tovább szinte egyáltalán nem. A Madrid többször is eldönthette volna a meccset kontrából, és saját támadásból is, az élre leginkább az kívánkozik, amikor Luka Modric egy védelem mögé bepörgetett labdára ért oda, és tálalt Benzema elé – hátrafele beesernyőzve Gerard Piqué-t. A kisebb, de friss sérüléssel pályára lépő és gyengén játszó Benzema nem fejezte be góllal az akciót, így ezt a Modric-passzt ezredadannyi ember fogja örökre a szívében hordozni.

A hosszabbításban két gól is esett. Előbb Eric García hagyta nagyon csúnyán, hogy megelőzze Lucas Vazquez egy kipattanóért, majd Sergio Agüero rúgta meg első gólját a Barcelona színeiben. Nem rosszkor, a Madrid ellen, de későn, 0-2-nél, amikor a 97. percben mindegy volt.

Összességében elmondható, hogy a fiatalok egyik oldalon sem voltak erős tényezők. Vagy meccset eldöntően hibáztak (Dest, García), vagy súlytalanok (Gavi, De Jong) voltak; vagy lehozták, amiért a pályán vannak, de semmi többet (Vinicius, Rodrygo).

A barcelonai és a madridi oldalon is a sokat megéltek voltak a legjobbak: Piqué és Busquets, illetve Alaba és Modric.

Legutóbb azt, hogy a Clásicóhoz évek kellenek, Lionel Messi és Sergio Ramos tudták sorozatosan megcáfolni – azóta ők klubjaik és a Clásicók történetének legnagyobbjai.

Ezt a méregerős szabályt mérte fel jól Carlo Ancelotti, amikor a középpályán Modricot nevezte a kezdőbe a fiatal uruguayi, Fede Valverde kárára. Valverde csereként pályára lépett, de egy fejpárbaj során a levegőben – jelen információk szerint – egy pillanatra az eszméletét vesztette, az így kontrolálatlanná vált leérkezésben pedig megsérülhetett a térde. Elővigyázatosságból lecserélték (a cserét; talán több ez, mint elővigyázatosság), további fejlemények holnap várhatók.

Nyolcvanöt éve nem esett meg olyan edzővel, mint Ronald Koemannal, hogy elveszítse az első három Clásicóját. Az állása azonban még megvan, a megalapozottnak tűnő szóbeszéd alapján azért, mert a szerződése szerint túl drága volna kirúgni.

A meccs után a Real Madrid vezeti a spanyol bajnokságot, a Barcelona a kilencedik helyen áll.

Nyitókép: David Alaba gólját ünnepli a kontratámadás két másik szereplőjével. Josep Lago / AFP

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés