A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók értékes eredményeket értek el a pekingi világkupa-viadalon az olimpiai kvalifikáció szempontjából

2021. október 27. 4:35
A magyar versenyzők értékes olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtöttek a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa első állomásán Pekingben, a téli ötkarikás játékok helyszínén. A világkupa-sorozatban lesz még három verseny a kvóták megszerzésére, csütörtökön Nagojában folytatódik a küzdelem.

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott megkezdte az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatot, amely négy állomásból áll. Az elsőt, a pekingi világkupa-viadalt október 21. és 24. között rendezték a Capital Indoor Stadionban, éppen ott, ahol a világ legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázói lépnek majd jégre a február 4. és 20. között zajló téli olimpián.

Tehát az ötkarikás játékok tesztversenyét bonyolították le a kínai fővárosban.

A második fordulóra a japán Nagojában kerül sor október 28. és 31. között. A két ázsiai versenyen a férfiaknál Liu Shaolin Sándor (FTC), Liu Shaoang (FTC), Krueger John-Henry (FTC), Jászapáti Péter (SZKE), Nógrádi Bence (FTC) és Tiborcz Dániel (MTK), valamint a nőknél Jászapáti Petra (SZKE), Kónya Zsófia (SZKE), Sziliczei-Német Rebeka (FTC), Bácskai Sára Luca (MTK), Somogyi Barbara (JSE) és Somodi Maja (SZKE) képviseli Magyarországot.

Ezután következnek az európai fordulók: november 18. és 21. között tartják meg a debreceni versenyt a Főnix Arénában, majd a világkupa-sorozat november 25. és 28. között a holland Dordrechtben fejeződik be.

Az aranyérmes Liu Shaolin Sándor a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 500 méteres versenyének eredményhirdetésén a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 23-án. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye. MTI/AP/Mark Schiefelbein

A négy viadalból a legjobb három eredmény számít be a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500-on 36-36 rövid pályás gyorskorcsolyázó szerepelhet a pekingi téli olimpián – távonként egy nemzetből legfeljebb három short trackes. A sportolók a kvótát az országnak szerzik.

A váltóversenyek során nyolc-nyolc csapat indulhat a pekingi ötkarikás játékokon.

A 2022-es téli olimpia programjába bekerült a vegyes váltó is, amely februárban Pekingben mutatkozik be az ötkarikás játékok történetében. Ebben a versenyszámban két női és két férfi korcsolyázó tesz meg együtt összesen 2000 métert. Eddig csak a világkupa-viadalokon tartották meg ezt a számot, amelyben az utóbbi években többek között két világkupa-aranyérmet is szereztek a magyarok. A világkupa-sorozat során kialakult rangsor alapján a legjobb 12 váltó vehet részt a pekingi olimpián, amennyiben mind a nőknél, mind a férfiaknál az adott nemzet rendelkezik két-két egyéni kvótával.

Az olimpián országonként legfeljebb öt női és öt férfi rövid pályás gyorskorcsolyázó indulhat.

Az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat első állomásán lezajlottak a versenyek a magyar short track válogatott számára, és remek eredményeket értek el a magyar korcsolyázók – akik már Nagojában készülnek a második forduló küzdelmeire.

Liu Shaoang vezeti a mezőnyt a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 1500 méteres versenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 21-én. MTI/AP/Mark Schiefelbein

A pekingi világkupa-viadal szombati versenynapján 1500 méteren az első elődöntőben Krueger John-Henryt diszkvalifikálták, viszont ugyanebben a futamban Liu Shaolin Sándor másodikként ért célba, s jutott a döntőbe. Míg Liu Shaoang fantasztikusan versenyzett a másik elődöntőben, ugyanis három körrel a vége előtt az utolsó helyen korcsolyázott, ekkor sebességet váltott, és kívülről megelőzve az ellenfeleit megnyerte a futamát, s továbbjutott a fináléba. Tehát a döntőben mindkét Liu testvér indult, s remekül segítették is egymást, ám az utolsó körben némi bonyodalom alakult ki, ezt videón visszanézték a bírók, s úgy ítélték meg, hogy Liu Shaolin Sándor okozta mindezt, és emiatt kizárták őt. Tehát az újraindított fináléban ő már nem versenyezhetett, míg öccse, Liu Shaoang a hatodik helyen zárt biztonsági korcsolyázást nyújtva az olimpiai kvótaszerzést szem előtt tartva.

Ugyanezen a napon Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry 500 méteren jutott a döntőbe, amelyet háromszor is újraindítottak a bírók, ráadásul a második rossz rajt után két versenyzőt is kizártak, köztük az egyik a toronymagas esélyes kínai Vu Ta-csing volt. Ezzel mindössze hárman maradtak a fináléban, amelyben

Liu Shaolin Sándor győzött, mögötte pedig Krueger John-Henry a második helyen végzett. Tehát kettős magyar győzelem született. Ezzel nagyon valószínű, hogy ezen a távon két kvótát is szerezhetnek a mieink.

Fontos kiemelni azt is, hogy 500 méteren Liu Shaolin Sándor az összes futamát megnyerte Pekingben, jól sikerült számára az olimpiai tesztverseny ezen a távon.

Rueger John-Henry (középen), Liu Shaolin Sándor (balra) és a kazah Denisz Nikisa célba ér a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 500 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 23-án. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye volt. MTI/AP/Mark Schiefelbein

A pekingi világkupa-viadal záró napján, vasárnap a női és férfi 1000 méteres távon, a 2000 méteres vegyes váltóban és a férfi 5000 méteres váltóban voltak magyar érdekeltek.

Női 1000 méteren Jászapáti Petra egy rendkívül erős negyeddöntőbe került, ahol a 22 éves magyar short trackesnek olyan versenyzőkkel kellett megküzdenie, akik általában egy világbajnoki fináléban szoktak éremért hajtani. A szegedi korcsolyázó végül az ötödik helyen csúszott a célba, és ezzel befejezte az egyéni versenyeket.

A férfi 1000 méter negyeddöntőiben a magyar válogatott három legjobb formában lévő korcsolyázója indult: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry. Utóbbi az első futamból bejutott az elődöntőbe, majd a második negyeddöntőben Liu Shaoangot kizárták szabálytalanság miatt, a negyedikben pedig Liu Shaolin Sándor futamgyőzelemmel harcolta ki a továbbjutást a következő körbe.

A német Christoph Schubert (lent, balra) és Liu Shaolin Sándor (lent, jobbra) összeütközött a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 1000 méteres versenyének B-döntőjében a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 24-én. MTI/AP/Mark Schiefelbein

A második elődöntőben indult a két magyar versenyző, viszont egyik sem tudta kivívni a fináléba jutást, így a B-döntőben folytatták a küzdelmeket. Ott az utolsó kanyarban a német Cristoph Schubert hátulról brutálisan nekiment Liu Shaolin Sándornak, aki a letaglózás után a könyökére esett, és percekig a jégen maradt, majd fel tudott kelni, folytatta a versenyt, beért a célba, ám mért idő nélkül fejezte be a futamot. A német pedig csak egy sárga lapot kapott.

A B-döntőt végül Krueger John-Henry nyerte, és ezzel összesítésben a hatodik helyen zárt.

A vegyes váltók második elődöntőjébe sorolták a magyar csapatot, amely a negyeddöntőhöz képest más összeállításban indult, ugyanis Liu Shaolin Sándor pihent az 1000 méteres B-döntőben történt bukása után, így Krueger John-Henry lépett a jégre helyette Liu Shaong mellé, Jászapáti Petra mellett pedig Sziliczei-Német Rebeka kapott lehetőséget Bácskai Sára Luca helyett. Végül a harmadik helyen korcsolyázott be a magyar négyes, s ezzel a B-döntőbe jutott, ahol Krueger John-Henry helyett Nógrádi Bence állt be, míg Sziliczei-Német Rebeka helyett Kónya Zsófia.

Izgalmas futamnak bizonyult, hiszen sokáig a harmadik pozícióban korcsolyáztak a magyarok, majd Nógrádi kiváló versenyzéssel ledolgozta a hátrányát az első kettővel szemben, de ekkor kicsúszott, s emiatt a negyedik helyen folytatta a magyar kvartett. Azonban három körrel a vége előtt a franciák és a kanadaiak kilökték egymást a pályáról, így végül a magyar befutó, Liu Shaoang a másodikként futott be a célba a győztes japánok mögött. Ezzel a magyar vegyes váltó összesítésben a hatodik helyen fejezte be a versenyt.

A francia, az orosz és a magyar csapat tagjai (balról jobbra) a vegyes váltók 2000 méteres versenyének negyeddöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi állomásán 2021. október 21-én. MTIAPMark Schiefelbein

A nap zárásaként viszont nagyszerű eredménynek örülhettünk.

A Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összetételű férfiváltó ezüstérmet nyert 5000 méteren nagy csatában, és értékes olimpiai kvalifikációs pontokat gyűjtött.

„A minél eredményesebb szereplés mellett a kvalifikációs pontok, helyek megszerzése, illetve az ellenfelek feltérképezése is fontos cél volt. Arról megbizonyosodtunk, hogy a mezőny rendkívül erős, a riválisok is gőzerővel készülnek az olimpiára. A kvalifikáció szempontjából elégedett vagyok a csapat eredményével, hiszen szinte minden távon hozta a csapat a kvalifikációs pontokat biztosító lehetőségeket, ahol erre előzetesen esélyt láttunk. Ahol nem, ott a mutatott forma alapján joggal bizakodhatunk a jobb szereplésben. Ne felejtsük el, hogy ez csak az első kvalifikációs állomás volt, lesz még három lehetőség a megfelelő eredményességre. Az eredmények szempontjából sem lehet okunk panaszra, ám az kétségtelen, ha a szerencse mellénk áll és nincs ennyi futam-újraindítás, több éremmel zárhattuk volna a pekingi versenyt” – értékelt Bánhidi Ákos a magyar válogatott edzője és csapatmenedzsere a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség honlapján.

A világkupa-sorozat csütörtökön Nagojában folytatódik, ahová már megérkezett a magyar küldöttség.

A pekingi olimpia szerdához képest száz nap múlva kezdődik, s a szakvezető kedden az M1 aktuális csatornának nyilatkozott Japánból, s elárulta, jelenleg még bőven abban a helyzetben vannak, hogy ha kijut a férfiváltó az ötkarikás játékokra, akkor sem dőlt el, kik indulnak majd az elődöntőben és a döntőben.

„Két kollégámmal közösen döntünk, viszont nagyon sok tényezőt kell figyelembe vennünk.

Azoknak a korcsolyázóknak sem szállt el az esélye, akik nem kerültek be a válogatón az első két világkupa-fordulóra”

– fejtette ki Bánhidi, külön kiemelve az olimpiai bajnok Burján Csabát és a phjongcshangi olimpiai tartalék Oláh Bencét.

A magyar (az előtérben) és a holland csapat vált a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 5000 méteres váltóversenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 22-én. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye. MTI/AP/Mark Schiefelbein

Hozzátette, hogy a válogatásnál nemcsak az a fontos, hogy egy versenyző képes legyen nagyon komoly sebességet produkálni, s ezáltal a váltó ne essen ki a ritmusból, hanem sokat számít például az is, hogy ki mennyire áll biztosan a lábán az esetleg romló jégfelületen, vagy hogyan tudja megtartani a sebességi fokozatokat, valamint egy esetleges előzést és váltást hogyan sikerül megoldania.

„Mindegyik versenyzőnek van esélye, akár itt van, akár nincs. Ráadásul Burján Csaba nagyon tapasztalt korcsolyázó. Ezekkel mind számolnunk kell, hogy az adott pillanatban a lehető legjobban tudjunk formát élesíteni” – folytatta Bánhidi.

A világkupa-sorozat első, pekingi állomásán az ezüstérmes magyar váltót Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Nógrádi Bence alkotta, utóbbi helyett az elődöntőben Tiborcz Dániel, az előfutamban pedig Jászapáti Péter szerepelt.

Bánhidi Ákos beszélt a pekingi körülményekről is, szerinte a jég minősége nagyon jó volt, és ha februárban az ötkarikás játékokon is ilyen lesz, annak majd örülnek a mieink, hiszen ez kedvez a technikás magyar short trackeseknek.

„Olimpiai légkört egyáltalán nem éreztünk, inkább Covid-hangulat volt Kínában és van most Japánban is. Buborékrendszerben zajlanak a versenyek, emiatt a szállodán és a jégpályán kívül szinte nem is látunk semmit, azonban az üres stadionban semmi tűz vagy előkészület nem volt” – értékelt a magyar válogatott edzője és csapatmenedzsere Nagojából.

 

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor (balra) ünnepel, miután megnyerte a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 500 méteres versenyének döntőjét a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 23-án. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye volt. MTI/AP/Mark Schiefelbein

 

 

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés