Mégis jön Magyarországra a Giro d'Italia!

2021. október 28. 19:01
Visszakapja Magyarország a koronavírus elmosta lehetőségét, és jövőre otthont adhat a világ egyik legnagyobb változó helyszínű sporteseményének, a Giro d'Italia nagyrajtjának.

Magyarország eredetileg 2020-ban rendezhette volna meg a Giro d'Italia nagy rajtját és első három etapját. A rendezvényt a koronavírus természetesen elsöpörte, ám két évvel később, jövőre május 6-án gyakorlatilag változatlan formában bepótolhatjuk – számol be róla cyclingnews.com szakportál.

A Giro d'Italia a világ egyik legtöbb pontján sugárzott sportesemény: egy háromhetes kerékpáros körversenynek álcázott, félhivatalos olasz turisztikai reklámfilm. Két évente a huszonegy versenynapból az első párat (jellemzően hármat) Olaszországon kívül rendezik meg, hatalmas nemzetközi érdeklődés mellett. A rendezés jogára kiadott pénzek kiemelkedően a legjózanabb döntései közé tartoznak a magyar sportfinanszírozásnak.

A tervek szerint az első nap Budapestet mutatjuk meg a világnak egy városi körpályán keresztül.

Második nap hagyományos országúti szakasz Budapest és Győr között, a harmadikon pedig a Balatonfelvidékkel hagyunk kellemes utóízt az eseményt követő milliókban.

A 2020-as lehetőséget a magyar fél szilárd szándéka mellett az teremtette meg, hogy napjaink legnépszerűbb bringása, a szlovák Peter Sagan számára vonzó legyen a verseny, amin korábban nem járt, és aminek, ha Magyarországon rendezik, minden kilométerét jó eséllyel népesítették volna be szlovák szurkolók.

2022-ben már lesz magyar arca is az itt töltött három napnak. Valter Attila idén három napon át viselte az összetettben élen álló bringást kitüntető trikót, a sportág egyik legendás darabját: a Rózsaszínt. Tiszteletére városban ingázó bringások és vidéki vagányok vettek fel valami rózsaszínt, és a Puskás Stadion kivilágítása is emlékeztetett rá: párszor pár óráig a világ egyik legjobban figyelt sportolója egy magyar srác volt.

A rózsaszín Puskás Aréna Valter Attila tiszteletére. Fotó: Róka László / MTI

A 2022-es Giro d'Italiát május 6. és 26. között rendezik.

Nyitókép: Valter Attila rózsaszínben idén Castel di Sangroban. MTI/EPA/ANSA/Luca Zennaro

 

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez a minimum azután, hogy Valter Ati rózsaszín trikós volt napokig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés