Újabb olimpiai kvalifikációs pontokat szereztek rövid pályás gyorskorcsolyázóink a nagojai világkupa-viadalon

2021. november 1. 9:59
A pekingi versenyt követően a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa második állomásán, Nagojában megint értékes olimpiai kvalifikációs eredményeket értek el a magyar versenyzők. Debrecenben kerül sor a következő világkupa-viadalra.

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott megkezdte az olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozatot, amely négy állomásból áll. Az elsőt, a pekingi világkupa-viadalt október 21. és 24. között rendezték a Capital Indoor Stadionban, éppen ott, ahol a világ legjobb rövid pályás gyorskorcsolyázói lépnek majd jégre a február 4. és 20. között zajló téli olimpián. Az ötkarikás játékok tesztversenyén a mieink már értékes kvalifikációs pontokat gyűjtöttek a kínai fővárosban.

A második fordulóra a japán Nagojában került sor október 28. és 31. között. A két ázsiai versenyen a férfiaknál Liu Shaolin Sándor (FTC), Liu Shaoang (FTC), Krueger John-Henry (FTC), Jászapáti Péter (SZKE), Nógrádi Bence (FTC) és Tiborcz Dániel (MTK), valamint a nőknél Jászapáti Petra (SZKE), Kónya Zsófia (SZKE), Sziliczei-Német Rebeka (FTC), Bácskai Sára Luca (MTK), Somogyi Barbara (JSE) és Somodi Maja (SZKE) képviselte Magyarországot.

Jászapáti Petra, az olasz Arianna Fontana, a kínai Csang Jü-ting és az ukrán Jevgenyija Zaharova (balról jobbra) a nők 500 méteres versenyében a rövid pályás gyorskorcsolyázók olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat selejtezőjének pekingi állomásán 2021. október 21-én. MTI/AP/Mark Schiefelbein

A nagojai világkupaverseny pénteki napján a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Német Rebeka, Somogyi Barbara összetételű női váltó nehéz futamba került a negyeddöntőben, ugyanis a pekingi világkupa-forduló győztes kínai alakulat mellett a szintén kiváló orosz négyessel is meg kellett küzdenie a magyar kvartettnek. A mieink rengeteg munkával a harmadik helyen értek célba, viszont a kínaiakat kizárták, így

a magyar együttes bejutott a legjobb nyolc közé.

A szombati elődöntőben pedig a magyar hölgyek az amerikaiakkal, a japánokkal és az oroszokkal vívtak meg a döntőbe jutásért. A magyar négyes harmadikként ért célba megelőzve a japán kvartettet, azonban sajnos a futam végén a bírók kizárták a magyar csapatot, amely emiatt a B-döntőbe sem jutott be. Ezt a finálét végül meg sem rendezték vasárnap, mivel a második elődöntőben az olaszok továbbjuttatása és a kanadaiak kizárása miatt csak egy együttes szerepelt volna a B-döntőben.

Apropó, B-döntő. A szombati versenynapon a magyarok közül egyéniben Krueger John-Henry ezerötszáz méteren győzött ebben a fináléban, s így az ötödik helyen zárta ezt a versenyt. Míg ötszázon Krueger mellett Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang is a B-döntőben szerepelt, amelyet Liu Shaoang nyert meg, és ezzel összesítésben az ötödik helyezést érte el, az idősebb Liu-fivér pedig hetedikként zárt, valamint Krueger a nyolcadik lett. A nőknél a világbajnoki ezüstérmes Jászapáti Petra is a B-döntőbe jutott ötszáz méteren, s ott harmadikként csúszott a célba, ezzel összesítésben a hetedik helyen végzett.

A magyar (az előtérben) és a holland csapat vált a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa pekingi viadala férfi 5000 méteres váltóversenyének negyeddöntőjében a Fővárosi Sportcsarnokban 2021. október 22-én. A viadal a 2022-es pekingi téli olimpia egyik teszteseménye volt. MTI/AP/Mark Schiefelbein

A férfiváltó pedig a Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Jászapáti Péter, Nógrádi Bence összetételben vívta ki a továbbjutást a pénteki negyeddöntőben. Míg a szombati elődöntőben a Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence alkotta négyes kiválóan korcsolyázva kvalifikálta magát a vasárnapi döntőbe, s ott ugyanez a kvartett kapta meg a bizalmat.

A fináléban óriásit harcolt a magyar négyes, s megszerezte a bronzérmet a pekingi világkupa-viadalon megnyert ezüstérem mellé, és ezzel az összetett világkupa-rangsor élére állt,

így nem kell aggódni az olimpiai kvóta szempontjából.

A magyar vegyes váltó pedig a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Nógrádi Bence, Liu Shaoang összeállításban harcolta ki az elődöntőbe jutást csütörtökön. Vasárnap küzdött meg a döntőért a Jászapáti Petra, Bácskai Sára Luca, Nógrádi Bence, Liu Shaoang alkotta csapat, amely szintén vette az akadályt. Majd a fináléban egy vátoztatás történt, Bácskai helyett Kónya Zsófia indult, és végül

ez a magyar négyes is bronzérmet szerzett. Ezzel a magyar vegyes váltó feljött a negyedik helyre az összetett világkupa-rangsorban,

s mivel a pekingi téli olimpián 12 csapat indulhat vegyes váltóban, így szinte biztos, hogy ezt a kvótát megkapják a mieink. Hozzá kell tenni, hogy ebben a versenyszámban az olimpiai szereplés feltétele az is, hogy az adott nemzet a nőknél és a férfiaknál is rendelkezzen két egyéni kvótával is.

Egyéniben ezer méteren Liu Shaolin Sándor teljesített a legjobban a magyarok közül vasárnap, a fináléig menetelt. A döntőben pedig két körrel a vége előtt remekül előzte meg az első helyen korcsolyázó kínai Zsen Ce-vejt a kanyarban, de aztán Liu Shaolin Sándor kicsúszott, így az ötödik helyen zárt. Valószínű a rossz minőségű jég is volt a kicsúszás oka.

A magyar vegyes váltó (jobbra) bronzérmet szerzett a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa második fordulójában a japán Nagojában. Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU)

A világkupaversenyek az európai fordulókkal folytatódnak: november 18. és 21. között tartják meg a debreceni versenyt a Főnix Arénában, majd november 25. és 28. között a holland Dordrechtben fejeződik be a világkupa-sorozat.

Mint írtuk, a négy viadalból a legjobb három eredmény számít be a végső rangsorba: 500 és 1000 méteren 32-32, 1500-on 36-36 rövid pályás gyorskorcsolyázó szerepelhet a pekingi téli olimpián – távonként egy nemzetből legfeljebb három short trackes. A sportolók a kvótát az országnak szerzik. A férfi és női váltóversenyek során nyolc-nyolc csapat indulhat a pekingi ötkarikás játékokon.

A vegyes váltó pedig először került be a téli olimpiai programba. A világkupa-sorozat során kialakult rangsor alapján a legjobb 12 váltó vehet részt a pekingi ötkarikás játékokon, amennyiben mind a nőknél, mind a férfiaknál az adott nemzet rendelkezik két-két egyéni kvótával.

Az olimpián országonként legfeljebb öt női és öt férfi rövid pályás gyorskorcsolyázó indulhat.

 

Nyitókép: A magyar férfiváltó (jobbra) bronzérmet szerzett a rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa második fordulójában a japán Nagojában. Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés