Remekelnek a magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók az olimpiai kvalifikációs világkupaversenyen Debrecenben

2021. november 19. 23:53
A magyar rövid pályás gyorskorcsolyázók továbbra is nagyszerűen szerepelnek a csütörtökön kezdődött világkupa-viadalon Debrecenben. Pénteken 1000 méteren a férfiaknál a Liu-testvérek továbbjutottak, míg a nőknél Kónya Zsófia és Jászapáti Petra ment tovább a negyeddöntőbe. A magyar férfiváltó pedig futamgyőztesként kvalifikálta magát az elődöntőbe, női váltónknak azonban nem sikerült a bravúr a negyeddöntőben.

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott nagyszerűen teljesített a debreceni világkupaverseny nyitó napján, és a második nap is folytatta a kiváló szereplést.

A pénteki versenynap a női 1000 méter selejtezőivel kezdődött. A magyar indulók közül Jászapáti Petra és Kónya Zsófia magabiztosan kvalifikálta magát a következő fordulóba, miután mindkét szegedi korcsolyázó a második helyen zárt a futamában. Bácskai Sára Lucát azonban a főbíró kizárta, ugyanis videón megnézte a magyar versenyző előzését, és szabálytalannak minősítette azt. A második körben

a 26 éves Kónya kiváló versenyzéssel másodikként ért célba, és jutott tovább a vasárnapi negyeddöntőbe, míg a 22 esztendős Jászapáti harmadik lett a futamában, de 1.30:797-es idejével kvalifikálta magát a következő kanyarba.

A férfiaknál a hazai versenyzők – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry – százszázalékos teljesítményt nyújtottak csütörtökön a Főnix Arénában, ugyanis mindhárom magyar továbbjutott 500 és 1500 méteren.

Liu Shaoang a férfi 1000 méteres verseny előselejtezőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Az 1000 méteres távon is úgy tűnt, hasonló eredményeket érhetnek el a magyar versenyzők, hiszen a pénteki selejtezőkben Krueger John-Henry és Liu Shaoang megnyerte a futamát, s jutott tovább, míg Liu Shaolin Sándor futammásodikként kvalifikálta magát a következő körbe. Az előfutamok során viszont kicsit megszakadt a sikersorozat, mivel Krueger egy rosszul végrehajtott előzést követően az ötödik helyen végzett a futamában, így vasárnap csak a helyosztókon indulhat, ellenben

a Liu-testvérek futamgyőztesként jutottak a vasárnapi negyeddöntőbe.

Majd következtek a váltóversenyek. A női váltók 3000 méteres negyeddöntőjében a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Somogyi Barbara és Sziliczei-Német Rebeka összetételű négyes képviselte Magyarországot, ám rendkívül erős futamba került a magyar csapat, ugyanis a világ élvonalába tartozó dél-koreaiakkal és oroszokkal kellett megvívnia a továbbjutást érő első két helyért. Szépen küzdöttek a mieink, de sajnos csak a harmadik helyen zártak, így nem szerepelhetnek a szombati elődöntőben. Mindez azt is jelenti, hogy az olimpiai kvótaszerzés még mindig nem sikerült a női magyar váltónak, viszont erre lesz még egy esélye a világkupa-sorozat negyedik, azaz utolsó állomásán, amelyet a holland Dordrechtben rendeznek meg november 25. és 28. között.  

A női váltónk a debreceni világkupa-viadal előtt a kilencedik helyen állt az összetett rangsorban, ám mint írtuk, a pekingi ötkarikás játékokon nyolc váltó indulhat.

Kónya Zsófia a női 1000 méteres verseny előselejtezőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A magyar férfiváltó viszont parádésan versenyzett 5000 méteren, s

kvalifikálta magát a szombati elődöntőbe, miután a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry és Varnyú Alex alkotta kvartett szenzációs győzelmet ért el a futamában – célfotó döntött a mieink javára.

A 26 éves Varnyú az előző két világkupaversenyen szereplő Jászapáti Péter helyett indult a debreceni viadalon.

Varnyú Alex (balra) és Krueger John-Henry a férfi 5000 méteres váltóverseny negyeddöntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

A szombati versenynapon a férfiváltónk elődöntője mellett, az egyéni küzdelmekben is szurkolhatunk a magyar short trackeseknek, ugyanis a férfi és női 500 és 1500 méteren az érmekről és értékes olimpiai kvalifikációs pontokról döntenek az összecsapások. A hölgyeknél Kónya Zsófia 500 méteren a negyeddöntőben folytatja az eddig sikeres szereplését, míg 1500 méteren Jászapáti Petra az elődöntőben lép jégre. Remélhetőleg mindkét szegedi hölgy továbbjut, és sokáig fog menetelni szombaton.

A férfiaknál pedig mindhárom magyar klasszis érdekelt lesz a legrövidebb és leghosszabb egyéni távon egyaránt. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger-John Henry az 500 méter negyeddöntőiben és az 1500 méter elődöntőiben kezdi meg a szombati versenyszámokat, és mindhárman a döntőkig is masírozhatnak, mivel mindannyian éremesélyesként indulnak mindkét távon.

 

Nyitókép: Liu Shaolin Sándor a férfi 1000 méteres verseny selejtezőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 19-én. MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés