Kajak-kenu – már most fókuszban a párizsi olimpia!

2021. november 24. 12:18

Írta: Vámos Tamás
A szövetség vezetői semmit sem bíznak a véletlenre: az elmúlt napokban a helyszínen járva győződtek meg a 2024-es ötkarikás játékok kajak-kenu versenyeinek körülményeiről.

Schmidt Gábor elnök, Boros Gergely szakmai igazgató, Hüttner Csaba szövetségi kapitány valamint Kubina Ádám főtitkár a Párizstól 25 kilométerre lévő Vaires-Sur-Marnéból tért haza, és csak pozitív élményekről számolhattak be.

Boros Gergely hangsúlyozta, az ismert okok miatt kevesebb idő jut a felkészülésre, hiszen „már nyakunkon a 2024-es olimpia”. A szakmai igazgató azt is kiemelte:

a korábbi játékok gyakorlatához hasonlóan egyetlen versenyzőnk sem az olimpiai faluban lakik majd, pontosan azért, nehogy elkapja őket az ötkarikás érzés,

amely éppen a falu zsongásából fakad, és a mieink mentális felkészülését se zavarja meg semmilyen külső körülmény. Boros hozzátette: a környékbeli hotelek közül választanak majd, már ki is jelöltek hat lehetséges szálláshelyet.

„Mindenképpen az a szándékunk, hogy 2022-ben és 2023-ban is teszteljük az olimpiai versenypályát, pontosan azért, hogy amikor élesben megy már a játék, ne érhessen minket meglepetés”

S persze az is lényeges szempont, és elősegítheti az eredményes szereplést, hogy az akklimatizációt és az éghajlati különbségeket nem kell belekalkulálni a felkészülésbe.

Hüttner Csaba szövetségi kapitány is azzal kezdte a beszámolóját, hogy a tokiói olimpia időpont-módosítása miatt nincs idő a lazításra, jövőre „egyből tesztév következik, mely során élesben próbáljuk ki a versenyzőket, hiszen

Párizsba is a legerősebb összeállításban, a maximális kvótát megszerezve szeretnénk kiutazni

annak ellenére, hogy a kajak egyes 200 méter kikerült az ötkarikás játékok programjáról”.

A szeptemberi, szegedi U23-as világbajnokság pedig elsősorban azért lesz fontos, mert az új generáció is megmutathatja magát, ezen a viadalon derül ki, kik lesznek azok a fiatalok, akikre a következő évek világversenyein stabilan számíthatunk majd.

A parakajak az utóbbi években került reflektorfénybe, elsősorban Kiss Péter Pál Európa- és világbajnok révén, aki Tokióban a szakág első ötkarikás aranyérmét is megszerezte. Az eddigi szövetségi kapitány, Weisz Róbert a jövőben inkább az alelnöki feladataira koncentrál majd, utódja Hajdu Botond lett, aki nem titkolta, eléggé szűkös a merítési lehetőség.

„Minél több mozgáskorlátozott fiatalt be kell vonni a vérkeringésbe, hiszen közülük sokan nem is tudják, hogy ebben a sportágban is érvényesülhetnek, megmutathatják a tehetségüket".

Az újdonsült szövetségi kapitány azt is elárulta: „a kezdők közül, aki kellően tehetséges és szorgalmas (például a játékok programjára a napokban felkerült női VL3-as kategóriában), akár már a következő, párizsi olimpiára megszerezheti a kvalifikációt!”

Storcz Botond - klasszis versenyző, eredményes kapitány, ígéretes sportdiplomata Fotó: MTI/Kovács Tamás

Szerencsére nem csak a vízen, a szárazföldön, a sportdiplomáciában is sikeresek a magyar kajak-kenu sport képviselői. A nemzetközi szövetség (ICF) római közgyűlésén ugyanis immár öt bizottságban is van magyar képviselő: a tokiói olimpiai bajnok Tótka Sándor a sportolói bizottság, Molnár Dóra, az orvosi és antidopping bizottság, Faludy András a maratoni bizottság, a korábbi háromszoros olimpiai bajnok, Storcz Botond a sprintbizottság tagja lett, míg Horváth Noémit a SUP-bizottság elnökének választották!    

Nyitókép: Irány Párizs! Fotó: kajakkenusport.hu

     

 

 

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés