Több tízmillió forintnak megfelelő fizetésmegvonás a be nem oltott futballistáknak

2021. november 23. 11:18

Írta: Edvi László
A Bayern München ma Bajnokok Ligája csoportmérkőzést játszik Kijevben, ahol pontot kell szereznie, hogy biztosan első helyen zárjon a csoportjában. Ám a csapat alig tud 11 játékost összeszedni, mert nyolc focistáját Münchenben kellett hagynia. Egy részük beteg, de többen karanténba kerültek, és mivel ők nincsenek beoltva a koronavírus elleni vakcinával, még fizetést sem kapnak erre az időszakra.

Mindössze 18 játékossal érkezett a Bayern München a kijevi Bajnokok Ligája találkozóra. A 18 játékos közül három kapus, a 15 mezőnyjátékos között ott van Richards, Sarr, Roca, Nianzou, Tillman. Nem biztos, hogy minden focirajongó ismeri ezeket a neveket, pedig közülük néhányan pályára lépnek majd. Sőt, ha négyet cserél a vezetőedző (többet nem tud), akkor valamennyien. Az is elképzelhető, hogy közülük lesznek, akik a kezdőcsapatban kapnak helyet, mert Sabitzer és Coman sérülten utazott. Pedig a Bayernnek fontos ez a találkozó, mert még kell egy pontot szereznie a csoportgyőzelemhez.

Julian Nagelsmann vezetőedzőnek fájhat a feje, hogyan küldje pályára csapatát. Fotó: MTI/EPA/Philipp Guelland

A szűk utazó keretnek egyszerű a magyarázata. Niklas Sülenek pozitív lett a koronavírus-tesztje, mikor megérkezett két hete a válogatott edzőtáborába. A vele együtt utazó münchenieket, Musialat, Gnabryt és Kimmichet is haza-, és karanténba küldték. Josip Stanisic a horvát válogatottól érkezett vissza COVID fertőzéssel. Musiala és Gnabry a hétvégén „szabadult”, ám az augsburgi bajor derbi után ismét visszakerült. Sőt, vasárnap karanténba kellett vonulnia Choupo-Motingnak és Cuisance-nak. Ugyanis ők négyen, és a világsztár, Joshua Kimmich nincsenek beoltva koronavírus ellen. Valamennyien kapcsolatba kerültek egy fertőzött személlyel, és óvatosságból elkülönítették őket, az oltás hiánya miatt. A negatív tesztet sem fogadják el tőlük, ki kell tölteniük a karantén idejét.

Ennek az öt játékosnak az esete lehet, hogy ugyanúgy fejreállítja a profi labdarúgás világát, mint 1995-ben a Bosman-szabály.

Utóbbi az Európai Unió alapokmányának számító római szerződés szabad munkaerő-áramlásról szóló részét terjesztette ki a profi sportra.

 Most pedig a Bayern München vezérkara közölte, hogy az oltás felvételének megtagadása miatt karanténba került focistáinak (munkavállalóinak) azon időszakra, amikor nem vesznek részt az edzéseken (nem jelennek meg a munkahelyükön), nem ad fizetést. Joshua Kimmich így kevesebb, mint a felét kapja csak novemberi fizetésének, de jócskán levonnak a többiek béréből is. Persze ha a 18 évesen évi ötmilliót kereső Jamal Musialatól elvesznek 100.000 eurót, még akkor is többől tud gazdálkodni, mint egy átlagos müncheni tinédzser.

Joshua Kimmich, a Bayern sztárja majdnem egymillió euróval kevesebb fizetést kap novemberben, mert nem játszhat, és nem járhat edzésre. Fotó: MTI/EPA/Ian Langsdon

Ám ez precedenst teremthet. A klub sportigazgatója Haszan Szalihamidzsics kijelentette:

„A Bayern München álláspontja, és az én személyes véleményem is az, hogy

mindannyiunknak be kell oltatni magunkat, mert ez az egyetlen kiút a világjárványból.”

Joshua Kimmich (akinek egyébként két kicsi gyereke van) azzal replikázott, hogy kétnaponta tesztelik, és eddig mindig negatívnak bizonyult. Ellentétben több társával, és edzőjével, akik mégis elkapták a vírust. Ám a vezetőség nem hátrál.

A legnevesebb német sportjogász, Christoph Schickhardt is megszólalt az ügyben:

„Sülének jár a teljes bére, mert ő beoltottként betegedett meg, vagyis nem tehet róla, hogy nem végezheti a munkáját. A többi ötnek viszont nem jár, mert ők egészségesek, de el vannak tiltva a munkájuktól, mert nincsenek beoltva.

A Bayern-vezetők eljárása teljesen jogszerű.”

A csapattárs, Leroy Sané egy ideje folyamatosan győzködi társait, hogy oltassák be magukat. Ő gyakorlatilag pótolhatatlanná vált, mert a helyére nincs kit beküldeni. Ám minden poszton nehéz helyzetbe került az elmúlt hetekben a világon a legjobb formát mutató csapat.

Thomas Müllernek kis túlzással nyolc társa helyett kell küzdenie. Fotó: MTI/EPA/Lukas Barth

A csapat nyolc játékosát kénytelen nélkülözni Kijevben, közülük négyen biztosan a kezdőcsapat tagjai lettek volna. A hét koronavírussal összefüggésben hiányzó játékoson kívül a védelem irányítója, Dayot Upamecano eltiltás miatt nem lehet ott a találkozón.

A futballt kedvelők kíváncsian várják, hogy ilyen körülmények között mire lesz képes a BL-győzelem egyik esélyese, a Bayern München. Továbbá az is érdekes, hogyan végződik a vezetők és az „ellenálló” játékosok csatája, mert annak végeredménye kihatással lehet a többi klub hozzáállására is a világjárvánnyal szemben folytatott harcban.

 

 

A nyitóképen: A Bayern München a sok be nem oltott játékosa miatt alig tud egy csapatot összehozni a kijevi Bajnokok Ligája találkozóra.

MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Talán nem akarnak szívrohamot kapni az oltás mellékhatásaként. Valahol ezt is meg lehet érteni.

Ezt a linket kerestem, köszi.

Ezt a linket kerestem, köszi.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés