Turi György lemondott a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki posztjáról és az edzőbizottság elnöki tisztségéről

2021. november 25. 22:07
Mint írtuk, Turi György úszóedző egyre több korábbi tanítványa hozza nyilvánosságra a tréner edzési módszereit. Ennek hatására csütörtökön Turi benyújtotta végleges lemondását a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) szakmai alelnöki pozíciójáról és az edzőbizottság elnöki tisztéről. A MÚSZ még aznap elfogadta a mesteredző döntését.

Mint arról beszámoltunk, Turi György úszóedzőt egyre több korábbi tanítványa bírálja a tréner edzési módszerei miatt. Cseh László indította el a lavinát, majd további egykori és jelenlegi úszók – Kozma Dominik, Dara Eszter, Szilágyi Liliána, Orsovai Péter – is megszólaltak az eset kapcsán. Miközben Turi is nyilatkozott már a magyar sajtóban.

Az ügyre reagálva a Magyar Úszószövetség (MÚSZ) november 11-én – a rövid pályás úszó országos bajnokság első napján – Kaposvárott tartott elnökségi ülésén megtárgyalta a mesteredző több évtizedes munkája kapcsán nyilvánosságra hozott információkat.

A MÚSZ vezető testülete akkor úgy határozott, hogy öttagú bizottságot állít fel, amely a közeljövőben meghallgatja valamennyi érintettet, és jelentést készít a történtekről. Turi György pedig az ülésen közölte, mindenben együttműködik a bizottsággal, és a jelentés elkészültéig önként felfüggeszti a tevékenységét, mint a MÚSZ szakmai alelnöke, valamint az edzőbizottság elnöke.

A novemberi rövid pályás úszó ob volt idén az utolsó országos bajnokság, ahol a hazai egyesületek összemérték erejüket. A kaposvári viadal után a MÚSZ közölte a 2021. évi országos bajnokságok összesített pontversenyét:

a Turi vezetőedzőt foglalkoztató Kőbánya SC zárt az élen, a második helyen a Győri Úszó Sportegyesület végzett, és a BVSC lett a harmadik.

Mint arról beszámoltunk, a kaposvári rövid pályás úszó országos bajnokságon Turi egykori tanítványa, Késely Ajna 1500 gyorson bravúros országos csúccsal (15:55.69) győzött november 14-én, s ezzel első magyar úszónőként teljesített rövid pályán 16 perc alatti időt – az előző rekordot (16:04.13) is Késely tartotta. A november 2. és 7. között rendezett rövid pályás úszó Európa-bajnokságon az újonnan elért legjobb idejével a hatodik helyen végzett volna.

A szenzációs eredményt elért 20 éves Késely hivatalosan még a Kőbánya SC versenyzője, s csak 2022. januártól lesz a BVSC sportolója, viszont szeptember óta a zuglóiaknál készül új edzőjével, Bernek Péterrel. Nos, mint írtuk, Késely is többször írt a lelki állapotáról a közösségi oldalán a rövid pályás ob alatt és után egyaránt. Ezekben nem említi Turi nevét, de némi utalást fel lehet lelni, mivel a szeptemberi edzőváltás előtt Késely közel kilenc évig Turival dolgozott együtt a kőbányai klubnál, akinek irányításával többek között felnőtt Európa-bajnoki ezüstérmet, valamint három ifjúsági olimpiai bajnoki és junior világ- és Európa-bajnoki címet is nyert.

Mint arról szintén írtunk, a Turi-ügyet vizsgáló bizottság pedig már megkezdte a munkát, november 18-án ülésezett először.

Egy hétre rá pedig, csütörtökön

a Kőbánya SC vezetőedzője újabb döntést hozott: lemondott a Magyar Úszószövetség szakmai alelnöki tisztségéről és az edzőbizottság elnöki posztjáról.

Turi alábbi lemondólevelét a MÚSZ hozta nyilvánosságra.

Turi György lemondólevele. Magyar Úszószövetség

A Magyar Úszószövetség elfogadta a szakember végérvényes lemondását.

Ennek kapcsán a MÚSZ közölte Wladár Sándor elnök nyilatkozatát, aki hangsúlyozta, ettől függetlenül a Turi-üggyel foglalkozó bizottság folytatja a munkáját.

„Ahogy azt megválasztásom napján is ígértem: a magyar úszósportban nincs helye a bántalmazás bármely formájának. Bár kétségtelen tény, hogy a Turi György vezette Kőbánya SC fantasztikus sikereket ért el a medencében az elmúlt években, sőt évtizedekben, az egykori versenyzők megnyilatkozásai komoly árnyat vetnek az eredményekre. Éppen ezért tartom

az egyetlen elfogadható döntésnek, hogy – még a vizsgálóbizottság jelentését megelőzően – Turi György vállalta a felelősséget, és távozott a szövetség szakmai alelnöki pozíciójából.

Semmiképp sem akarjuk azt a látszatot kelteni, hogy bármit is a szőnyeg alá kívánunk söpörni. A bizottságtól nem csupán az aktuális ügy kivizsgálását várjuk, de olyan ajánlások megtételét is, amelyek még komolyabb garanciákat adnak a felelősök megtalálására, a fiatal sportolók védelmére, illetve, ami szintén nagyon fontos, az áldozatok megsegítésére is.” – mondta Wladár Sándor, a MÚSZ elnöke a szövetség hivatalos honlapján.

A nyitóképen: Turi György lemondott szakmai pozícióiról. Fotó: Illyés Tibor/MTI

Összesen 10 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés