A kettős magyar egyéni győzelem mellett a vegyes és férfiváltónk kivívta az olimpiai részvételt a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupaversenyen

2021. november 29. 1:43
Liu Shaoang győzött, John-Henry Krueger második lett a rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyén a dordrechti világkupa-viadal záró napján. A magyar vegyes váltó ezüstérmet, a férfiváltónk bronzérmet nyert, így mindkét csapatunk megszerezte az olimpiai kvótát.

Bánfalvi Szabolcs írása a Mandineren

Mint arról beszámoltunk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott kiválóan szerepelt a dordrechti világkupaverseny első három napján, és vasárnap érmekkel koronázta meg a teljesítményét.

A záró napon a női 1000 méter negyeddöntőjében Jászapáti Petra indult magyar színekben, és nagyszerű versenyzéssel bejutott az elődöntőbe. Ott pedig az ötödik helyen ért célba, így a B-döntőben folytatta a küzdelmeket, ahol a negyedik lett, s ezzel összesítésben a kilencedik helyezést érte el a szegedi short trackes.

Liu Shaoang (jobbra) nyerte a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének döntőjét Krueger John-Henry előtt 2021. november 28-án. Balra a harmadik helyezett olasz Pietro Sighel. MTI/EPA-ANP/Vincent Jannink

A férfi 1000 méter harmadik negyeddöntőjében Liu Shaolin Sándor nagy meglepetésre a negyedik helyen végzett, így nem jutott tovább. Azonban Liu Shaoang és Krueger John-Henry kitűnő teljesítménnyel a döntőig menetelt. A fináléban Liu Shaoang az élre állt már a futam elején, majd hat körrel a vége előtt Krueger feljött a második helyre, a két magyar versenyző fantasztikusan taktikázott, segítette egymást és nagyon jó tempót diktált végig.

Ennek szenzációs kettős magyar siker lett az eredménye, Liu Shaoang rajt-cél győzelmet aratott, Krueger pedig a második lett.

Krueger így újabb ezüstérmet zsebelt be ezen a távon az olimpiai – ezt még amerikai színekben szerezte – és Európa-bajnoki ezüstje mellé. A szám világbajnoki ezüstérmese, Liu Shaoang pedig mind az öt futamát megnyerte 1000 méteren Dordrechtben, és 2019. szeptembere után állhatott újra a dobogó legfelső fokára világkupán.

A férfi 1000 méteres verseny eredményhirdetésén balra az ezüstérmes Krueger John-Henry, középen az aranyérmes Liu Shaoang, jobbra a bronzérmes olasz Pietro Sighel a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Ezzel az is eldőlt, hogy férfi 1000 méteren a világkupa-sorozat összesített rangsorában mindhárom magyar korcsolyázó a legjobb tízben végzett, így az olimpiai indulást is kiharcolta.

Magyar szempontból külön érdekesség, hogy a viadal főbírája Pádár Beáta adta át az aranyérmet Liu Shaoangnak. A pjongcsangi olimpián Pádár már első asszisztensként tevékenykedett, míg a pekingi ötkarikás játékokon a női short trackesek versenyének főbírója lesz. Hatalmas teljesítménynek számít ez bíráskodásban. Korábban magyar bíró nem kapott ilyen felkérést, ráadásul olimpián eddig még soha nem volt női főbíró rövid pályás gyorskorcsolyában. Pádár versenyzőként is szerzett tapasztalatokat, a kilencvenes években fontos szerepet töltött be korcsolyázóként a sportágban Magyarországon.

Liu Shaoang és Krueger sikere után a magyar vegyes váltónak szurkolhattunk a vasárnapi versenynapon Dordrechtben. A szám elődöntőjében a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor alkotta négyes nagyon szépen versenyzett. Három kör volt hátra, amikor Krueger két bravúros előzést mutatott be egymás után a dél-koreai és a kínai ellenfelével szemben, ezzel felhozta a váltót a harmadikról az első helyre. Ezt a pozíciót meg is őrizte a magyar kvartett, s futamgyőztesként jutott a döntőbe. Érdekesség, hogy a világkupa-sorozat során a vegyes váltónknak ez volt a tizenegyedik összeállítása a tizenegy futama során.

A magyar csapat befejező embere, Liu Shaolin Sándor (jobbra) a második helyen ért célba a holland ellenfele mögött a 2000 méteres vegyes váltó döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. Facebook ISU Short Track (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

A fináléra egy cserét hajtottak végre a mieink, így a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor összetételű négyes küzdött meg a kínai, a holland, és az orosz együttessel a vegyes váltó döntőjében.

Ebben a futamban is kiválóan korcsolyáztak a magyarok, végül a második helyen értek célba 35 ezredmásodperccel lemaradva a győztes holland kvartett mögött.

A világkupa-sorozatban a legjobb eredményét érte el a magyar vegyes váltó, miután Pekingben a hatodik lett, Nagojában bronzérmet szerzett, Debrecenben negyedik helyezést ért el. Mint írtuk, a debreceni viadalon a magyar alakulat egy fém karlánc okozta bukás miatt csúszott le a dobogóról, Dordrechtben viszont ezüstérmet nyert.

A 2000 méteres vegyes váltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes magyar csapat, középen az aranyérmes holland garda, jobbra a bronzérmes kínai alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Az összesített világkupa-rangsorban a magyar vegyes váltó a harmadik helyen zárt, és mint arról többször beszámoltunk, a világkupa-sorozat során kialakult sorrend alapján a legjobb 12 váltó vehet részt a pekingi ötkarikás játékokon, amennyiben mind a nőknél, mind a férfiaknál az adott nemzet rendelkezik két-két egyéni kvótával. Ez utóbbi feltétel már szombaton teljesült, így

a magyar vegyes váltó kvalifikálta magát a pekingi olimpiára.

Azonban a nőknél csak két egyéni indulónk lesz Pekingben, miután a női váltónk nem tudta kiharcolni az olimpiai szereplést és női egyéniben nem sikerült három indulási jogot szerezni, mindez azt jelenti, hogy majd ennek a két hölgynek kell a vegyes váltóban is szerepelnie az ötkarikás játékokon, és nem lesz variálási lehetőség női fronton.

A dordrechti világkupaversenyt a férfiváltó döntőjével fejezték be, ahol a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Krueger John-Henry, Nógrádi Bence összetételű magyar négyes lépett a jégre. Érdekesség, hogy a fináléban az olimpiai címvédő magyar alakulatnak ugyanazzal a három csapattal kellett megküzdenie, mint a pjongcsangi olimpiai döntőben: Kína, Dél-Korea és Kanada. A mieink ezúttal is kiválóan versenyeztek, és a bronzérmet szerezték meg az első helyezett koreaiak és a második kanadaiak mögött.

Az 5000 méteres férfiváltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes kanadai csapat, középen az aranyérmes dél-koreai együttes, jobbra a bronzérmes magyar alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

A férficsapatok közül a magyar férfiváltó az egyetlen olyan együttes, amelyik mind a négy világkupa-viadalon bejutott a fináléba, ráadásul mind a négy állomáson a dobogóra állhatott:

Pekingben ezüstérmet, Nagojában, Debrecenben és Dordrechtben bronzérmet szerzett. Ezzel az összesített világkupa-rangsorban a magyar férfiváltó a harmadik helyen végzett, így kijutott a pekingi olimpiára.

Ezzel véget ért a négyállomásos világkupa-sorozat. A dordrechti világkupa-viadalon a magyar válogatott összesen egy arany-, két ezüst- és egy bronzérmet szerzett, és sok értékes olimpiai kvalifikációs pontot is gyűjtött.

Szombaton eldőlt, hogy a magyar válogatottból a férfiak 500-on és 1500-on három-három, a nők két-két olimpiai kvótát szereztek. Vasárnap pedig kiderült, hogy ugyanez a helyzet 1000 méteren is: a férfiak három, míg a hölgyek két kvótát gyűjtöttek ezen a távon. Emellett a vegyes és a férfiváltónk is megszerezte az olimpiai indulási jogot, mindez azt jelenti, hogy öt férfi és két női short trackes képviselheti Magyarországot a pekingi ötkarikás játékokon.

 

Nyitókép: Liu Shaoang (elöl) nyerte a dordrechti rövid pályás gyorskorcsolya-világkupa férfi 1000 méteres versenyének döntőjét a második Krueger John-Henry (középen) és a harmadik helyezett olasz Pietro Sighel (jobbra) előtt. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés