Ha december, akkor kézilabda-világbajnokság

2021. december 1. 1:29

Írta: Edvi László
Este fél kilenckor a spanyolországi Torreviejaban megkezdődik a 25. női kézilabda-világbajnokság. Az ezúttal 32 csapattal megrendezendő esemény maratoni hosszúságú lesz, mert az elmúlt évtizedek szokásainak megfelelően aranyvasárnap adják majd át az aranyérmeket. Vagyis majdnem három hétig zajlanak az események, és nemcsak a koronavírus miatti bizonytalanság okán lesz minden kiszámíthatatlan.

Aki ott volt a régi Budapest Sportcsarnok első komoly világversenyén az élete végéig aligha felejti. Végig szenzációs hangulat uralkodott Magyarország akkori legmodernebb sport-templomában. A hatcsapatos döntőkör utolsóelőtti napján sajnos vereséget szenvedtek a magyarok Jugoszláviától, de a másnapi Szovjetunió elleni győzelem ezüstérmet ért. Ez 1982-ben történt. Akkor figyelt fel igazán először az ország a kézilabda női változatára.

Az 1982-es vb-n Magyarország ezüstérmet szerzett a Budapest Sportcsarnokban. MTI Fotó: Németh Ferenc

Pedig ez már a hatodik érme volt a női szakágnak világbajnokságon. Az 1957-es ezüst, az 1971-es, 1975-ös, 1978-as bronzérem mellett (felett!) 1965-ben világbajnoki címet szerzett. Óriási diadalt arattak 56 évvel ezelőtt a hölgyek az akkori NSZK-ban. Regénybe illő módon kvalifikálták magukat az eseményre, és ott magabiztosan győztek. A Jugoszlávia elleni döntőben egy pillanatig nem voltak hátrányban, igaz a végeredmény mai ésszel kicsit furcsa: 5-3.

Az 1965-ben világbajnoki címet szerzett a magyar női kézilabda-válogatott. MTI Fotó: Kovács GyulaA múltbéli vb-szereplésekről részletesen olvashatnak a Mandiner hetilap holnap megjelenő számában, itt most csak annyit, hogy az 1982-es hazai ezüstérmet 1995-ben egy újabb második hely követte. Azóta igazán népszerű a válogatott Magyarországon, és minden sportrajongó tudja, hogy a karácsonyi készülődés mellett szurkolhat a lányok újabb és újabb győzelméért.

Sterbinszky Amália magasra felugorva kapura lő a Magyarország-Dél-Korea mérkőzésen az 1982-es vb-n. MTI Fotó: Wéber Lajos1995-ben a döntőnek helyt adó osztrák kisvárost, Bécsújhelyet valósággal megszállták a magyar drukkerek, és ugyanez történt 2003-ban Zágrábban is. Sajnos ott is elbukta a döntőt a csapat, de a 24 vb-n összeszedett egy arany-, továbbá négy-négy ezüst- és bronzéremmel előkelő helyen áll az örökranglistán. Ha külön számoljuk a Szovjetunió és Oroszország érmeit (külön is kell, mert a szovjet időkben az ukránok gyakran meghatározóbbak voltak, mint az oroszok) akkor csak egy ország szerzett Magyarországnál több medáliát kézilabdában: Norvégia.

Pádár Ildikó kapura lő az Ausztria és Magyarország által közösen rendezett 12. női kézilabda-világbajnokságon, a Magyarország-Norvégia mérkőzésen, a Körcsarnokban. A magyar válogatott 22:21-es győzelmével bejutott a döntőbe. MTI Fotó: Illyés Tibor

Most elvileg nem lehetnek (v)érmes reményeink. Ám ez a mostani kiírás kiszámíthatatlan. Ami értelmetlen, az a 32 csapatos mezőny. Először a történelemben. Pont akkora butaság, mint fociban a 48. Az első vb-n, 1957-ben 9 ország vett részt, mind Európából. Öt meccset kellett játszani a helyosztókkal együtt. Most hat találkozó után kezdődik igazából a vb.

1965-ben négy meccs után lehetett átvenni az aranyérmeket.

Hét napig tartott a torna. Az 1982-es is csak 11-ig. 1995-ben már 20 csapat volt, majd 1997 óta 24. 1997-ben a 14 európai mellé 10 csapat érkezett a más kontinensről. Kilencen az utolsó 10 helyen osztoztak, csak Dél-Korea végzett előrébb. Az ötödik pozícióban. Ez azóta semmit nem változott, 22 évvel később, vagyis a legutóbbi vb-n is 9 Európán kívüli csapat végzett az utolsó 10 helyen, míg (ennek párjaként) az első kilencbe csak az öreg kontinens képviselője került.

Idén a 32 csapatos mezőny fele Európán kívülről jön. Minek? Továbbra sem tanultak meg kézilabdázni

sem Puerto Ricoban, sem Üzbegisztánban, sem Iránban, sem Kongóban, és a névsor hosszan folytatható. A sportág alapjaival ismerkedő válogatottak elleni mérkőzések az erősebbek számára edzésnek is gyengék. Viszont sérülésveszélyes a sok össze-vissza kalimpáló játékos ellen szerepelni.

A magyar válogatottnak ezt alapul véve még viszonylag szerencséje volt, mert az egyetlen olyan négyesbe került az első fázisban, ahol csak európai válogatott van. Másrészt viszont peche volt, mert a kvartettből biztosan továbbjut, ám mivel az eredményt viszi magával,

jó lenne mind a három találkozót megnyerni.

Csakhogy ahhoz Szlovákia és Csehország után Németországot is le kellene győzni! Mert a következő fázisban a könnyedén verhető Tunézia-Kongó egyikén kívül Dánia és Dél-Korea vár rá. Utóbbi már messze van attól az időszakától, amikor a hazai olimpia miatt (1988, Szöul) felfutott a sportág. Az ázsiai ország sikertörténete az múlt évezred zárultával véget ért, ám Dánia mindig a világ élvonalában lesz.

A hatos csoportból egynél több vereséggel már nem biztos a legjobb nyolc közé jutás. Pedig ez a cél!

Ha az sikerül, akkor kezdődik a tulajdonképpeni vb. Két héttel a mai nyitómeccs után. Olyan ifjú hölgyekkel, akik akkor már 15-16 napja külföldön vannak, a szeretteiket meg még régebben látták. Ráadásul még a leggyengébbeket is „szenvedteti” a nemzetközi szövetség, december 15-én játszanak pl. a 31. helyért. Amikor kialakul a legjobb négy mezőnye. Ez egy szerdai nap, ezt követően

pénteken lesznek az elődöntők, majd aranyvasárnap a finálé.

Esélyekről az első dobások előtt felesleges beszélni, legalább nyolc ország aranyérmes lehet. Dobogós pedig még több. Az olimpia után a szokásoknak megfelelően sok csapat átalakul, majd az első kör után leszünk picit okosabbak. De csak egy picit.

A magyar válogatott esetében a legfontosabb, hogy új szövetségi kapitánnyal, Golovin Vlagyimirral vág neki a tornának.

A Szovjetunióban született, de már majdnem 30 éve nálunk élő szakember

2018-ban világbajnoki, 2019-ben Európa-bajnoki címet szerzett a korosztályos válogatottakkal.

Ha úgy számolunk, hogy az azóta felnőtté vált játékosok többnyire azokkal találkoznak, akiket annak idején legyőztek, akkor bármilyen jó szereplésben bízhatunk. Ugyanazzal az edzővel. Ám ez persze nem ilyen színtiszta logika alapján működik. Talán majd 3-4 év múlva, de az még messze van. Természetesen a magyar csapat erejéről is csak az első mérkőzések után lehet (csekély) felelősséggel mondani bármit is.

 

Kézilabda-vb, Spanyolország:

 

E csoport:

 

December 2., 20.30: Magyarország–Szlovákia

December 4., 20.30: Magyarország–Csehország

December 6., 20.30: Magyarország–Németország

 

Az E és F csoportból létrehozandó középdöntő, 3. csoport játéknapjai:

 

December 8.

December 10.

December 12.

 

Negyeddöntők: december 14 és 15.

Elődöntők: december 17.

Döntő: december 19.

 

 

A nyitóképen: Reméljük sokszor látjuk a magyar válogatott tagjait úgy örülni, ahogy tették ezt az olimpián a Svédország elleni győzelmet követően

MTI/Illyés Tibor

Összesen 13 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés