Történelmi siker az Európa Ligában: Ferencváros - Bayer Leverkusen 1-0!

2021. december 9. 21:14

Írta: Vámos Tamás
A Ferencváros eddig még pontot sem szerzett az Európa Ligában, hazai pályán csak a szép búcsú lehetett a cél.

A Ferencváros szakmai stábja és játékosai az utolsó Európa Liga-mérkőzés előtt egyaránt fogadkoztak: mindent megtesznek a szép búcsúért, és azért, hogy ne pont nélkül búcsúzzanak az idei nemzetközi kupaszezontól.

A két csapat – az orosz Levnyikov irányítása mellett - a következő összeállításban kezdték a mérkőzést:

Ferencváros: Dibusz – Botka, Blazic, S. Mmaee, Kovacevic – Laidouni, Loncar – Zubkov, Zachariassen, Tokmac – Uzuni

Bayer Leverkusen: Lunyov – Recosz, Kossounou, Tapsoba, Sinkgraven – Aránguiz, E. Palacios – Amiri - Bellarabi, Alario, Paulinho.

A magyar bajnok bátran kezdte zuhogó havas esőben a mérkőzést, az 5. percben rögtön Tokmac hagyott ki - Kossounou bénázása után (vagy éppen a kifutó Lunyovtól ijedt meg?) egy kihagyhatatlan helyzetet, de a kezdeti visszafogottság után a korántsem tartalékos Bayer magához ragadta a kezdeményezést.

Szembetűnő, hogy az immár 10 éve Leverkusenben futballozó Nadiem Amiri, mennyire remek futballista, szinte mindegyik vendégtámadás tőle indult, de

szerencsére a hétvégén a Greuther Fürthnek egy hetest gurító németek nem tudtak az első félidőben vezetést szerezni, mert vagy Dibusz védett önfeláldozóan vagy érvénytelen találatot szereztek,

pontosabban egy majdnem gól előtt Blazicot könyökölték le, Karim Bellarabi meg is kapta a mérkőzés első sárga lapját. A félidőben kettő kapura lövési kísérlete volt a Ferencvárosnak, négy a Leverkusenek, de örüljünk annak, hogy a második játékrészre maradt a döntés. A félidő legmeghatóbb mozzanata: a Fradi-tábor az Omega együttes „Gyöngyhajú lány” című slágerének dallamára buzdítja a kedvenceket…

(Érdekesség: a Bayer Leverkusen utolsó négy tétmérkőzésén is eredményes volt az első félidőben, szerencsére ez a sorozat a Groupama Arénában nem folytatódott.)

A képen: A ferencvárosi Kristoffer Zachariassen (k), valamint Robert Andrich (b) és Charles Aránguiz (j), a Bayer Leverkusen játékosa az Európa-liga csoportkörében, a G csoport hatodik fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. december 9-én. Ferencváros-Bayer Leverkusen 1-0. MTI/Koszticsák Szilárd

A második játékrészben cserél a Fradi: a két csapat németországi mérkőzésén gólt szerző Ryan Mmaee Tokmacot váltja. A Leverkusenben Tapsoba helyett a jó nevű Tah játszik.

Az első percek legnagyobb lehetősége - meglepetésre - Kovacevic előtt adódik: addig, addig lépegetett a Leverkusen kapuja felé, míg lőtávolban nem találta magát, de lökete mellé szállt. Két perc múlva egy ígéretes Loncar - R. Mmaee akciót egy "becsukott szemmel" elvégzett Zubkov-bomba zár le.

Harapós a Fradi! Egy lendületes támadás végén Zachariassen éles beadását fülelik le nagy nehezen a vendégvédők.

Ezt kövtően Singraven találja el Laidouni bokáját éppen a 16-oson kívül, de csak szüglet lesz, abból pedig semmi.

Majd egy lesgólt rúgnak a németek (Paulinho), amelyet természetesen a VAR is jóváhagy.

Válaszul Ryan Mmaee visszagurítását Laidouni alig bombázza kapu fölé.

Csere: Palacios helyett Andrich a Leverkusennél, rögtön ezután Alario lő szintén fölé.

Magukhoz térnek a németek: Paulinho bepasszát Amiri lőtte rá, Dibusz óriásit véd, a kipattanót Kovacevic szépen menti szögletre. A németek kétszer rúghatnak kornert, a második után Kovacevic sérül meg könnyebben.

Újabb cserékkel élénkítenek a csapatok: a Bayernél Aranguizt a remek mutatókkal rendelkező Jeremie Frimpong (nem tévesztendő össze a Fradi korábbi védőjével, Abrahammal), a Fradinál pedig Somália jön Zachariassen helyére.

A nemzetközi kupában utoljára a bolgár Ludogorec ellen 2019 júliusában eredményes Olekszandr Zubkov bombáz fölé egy 30 méteres szabadot. 

A képen: A Fradi lebirkózta ellenfelét, harcos mérkőzésen megérdemelten győzött. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Paulinho és Alario keverget a Ferencváros büntetőterületén belül, gurítását Sammy Mmaee menti, majd rögtön újra Paulinho próbálkozik: lövését Dibusz bravúrral menti szögletre.

Alario helyett Adli, Loncar helyett pedig Vécsei a pályán.

S a 81. perben készülőben a csoda: a Fradi "ügyeletes" gólszerzője Laidouni ezúttal fejjel eredményes, miután Uzuni szögletét követően Zubkov varázsolta elé a labdát. Ferencváros - Bayer Leverkusen 1-0!

A képen: Aissa Laidouni, a ferencvárosi gól szerzője az Európa-liga csoportkörében, a G csoport hatodik fordulójában játszott mérkőzésen a Groupama Arénában 2021. december 9-én. Ferencváros-Bayer Leverkusen 1-0. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A végén még Zubkov helyett Cabraja ízlelheti meg újra, milyen egy Bayer elleni csata, rögtön utána Uzuni vág fölé egy Ryasn Mmaee ellen elkövetett lökés utáni szabadrúgást.

A végén még megáll az ütő mindenkiben: Amiri szögletét Tah fejeli rá, szerencsére középre, éppen Dibusz kezébe.

S amire senki nem számított:

éppen a Bundesliga harmadik helyezettje ellen ért el történelmi sikert a Fradi, hiszen az Európa Ligában ez volt a magyar bajnok első sikere a Groupama Arénában!

Cseppet sem mellékesen: a győzelemért járó három pont mellett a 230 millió forintnyi euróbevétel is jelent némi gyógyírt a magyar bajnoknak.

A képen: Ferencvárosi játékosok megköszönik a szurkolók biztatását az Európa-liga csoportkörében, a G csoport hatodik fordulójában a Bayer Leverkusen ellen játszott mérkőzés után a Groupama Arénában 2021. december 9-én. Ferencváros-Bayer Leverkusen 1-0. Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A találkozó után a meccs hőse, Aissa Laidouni a következőket nyilatkozta:

"Természetesen az edzések során gyakoroltuk a gól előtti szögletvariációt, örülök, hogy ismét sikerült gólt lőni és hogy győzelemmel sikerült befejezni ezt a sorozatot. Azért is jöhetett össze ez a siker, mert mindannyian nagyon szerettünk volna győzni, és végre vissza is akartunk adni valamit a szurkolóknak, hiszen ők sosem hagytak cserben minket!" 

Peter Stöger vezetőedző is elégedetten nyugtázta a sikert:

"Tudtuk, hogy bátran és iszonyú nagy türelemmel kell játszanunk, és meg is akartuk mutatni a szurkolóknak, hogy bárki ellen lehet esélyünk. Ne felejtsük el: nagyon nehéz csoportba kerültünk, és elég könnyelmű hibákat követtünk el a korábbi mérkőzéseken, ezért sem szereztünk eddig pontokat. A Leverkusen legyőzése eddigi ferencvárosi pályafutásom legnagyobb sikere!"

Nyitókép Aissa Laidouni ismét eredményesen játszott! Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

Összesen 75 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A tabella nem változott, de a euroegyenleg igen.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés