Szépségtapasz

2021. december 10. 19:04

Írta: Edvi László
A magyar válogatott számára is eljött a "potyamérkőzés" a világbajnokságon. Az afrikai Kongó, kézilabdához nem nagyon értő játékosai ellen egy pillanatig nem volt kérdéses a biztos siker. Így négy ponttal áll a csapat a középdöntőben, ha vasárnap legyőzi Dél-Koreát, akkor megszerzi csoportja harmadik helyét. Ez ugyan nem ér negyeddöntőt, de azt jelenti, hogy papíron a legjobb 12 közé tartozik a világon.

A kötelező győzelem mindig a legnehezebb. Ez a bölcs mondat általában minden sportban elhangzik. A sors szeszélye (és rosszindulata ) miatt a magyar női válogatottnak csak egy ilyen találkozó jutott ezen a vb-n.

Természetesen a lányok magabiztosan hozták a kötelezőt.

16-8-as félidő után 30-22-re győzött válogatottunk.

Az első támadást a magyar csapat vezette, de nem tudott vezetést szerezni. Így az első gólt Kongó érte el, egy átlövésből. Ahogy az várható volt, ekkor fordult elő utoljára, hogy az afrikai csapat neve mögött nagyobb szám állt, mint a magyaré mögött. A vb-n az egyik legjobb teljesítményt nyújtó játékosunk, Vámos Petra két találatával hamar mi kerültünk előnybe. 2-2-re még egyenlítettek a kongóiak, ám döntetlen sem volt többé. Planéta Szimonetta hetesből elért gólja után Vámos már harmadszor volt eredményes: 4-2. A hetedik percben lőtt először gólt a magyar válogatottban nem debreceni játékos: ekkor Lukács Viktória indításból talált be. Majd rövid idő alatt még néhányszor megismételte ezt, ezeknek a találatoknak köszönhetően is lépett meg a csapat.

A 12. percben 9-4 volt, a 18-ban 11-4.

Ekkor időt kértek a kongóiak, és ezt kihasználva Golovin Vlagyimír gyakorlatilag sort cserélt, ahogy a jégkorong-edzők szoktak. Az újaknak kellett egy kis idő míg elérték az "üzemi hőfokot" , de aztán ők is növelték az előnyt. A szünetig az nyolcgólosra duzzadt.

Planéta Szimonetta biztosan értékesítette a heteseket, és a mezőnyben is hasznosan játszott. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A második játékrész első öt percében három afrikai gólt láttunk, és csak két magyart, de ettől kicsit sem riadt meg senki. Nem is kellett, a két csapat -- ahogy azt előre tudtuk-- nem volt egy súlycsoportban.

A 49. percben alakult ki először a bűvös tízgólos különbség: 27-17. Két perccel a vége előtt is ennyi volt: 30-20. Ez azon túl, hogy optikailag jól mutat, azért is bírt egy pici jelentőséggel, mert ilyen győzelem esetén döntetlen is elég lett volna az utolsó találkozón Dél-Korea ellen a csoport -- semmit nem érő-- harmadik helyének eléréséhez. Ám vasárnap győzni kell ehhez, ugyanis a vége csak nyolcgólos különbség lett: 30-22.

Golovin Vlagyimirnak, a magyar válogatott szövetségi kapitányának ez a mérkőzés nem okozott fejfájást. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A mérkőzés után Golovin Vlagyimír, szövetségi kapitány elmondta az M4 Sportnak, hogy nem látott különösebb örömöt a lányokon a magabiztos diadal után, pedig "minden győzelmet meg kell becsülni".

A mezőny legjobbjának választott Lukács Viktória pedig ezt nyilatkozta:

" A mérkőzés előtt nagyon mélyen voltunk, nemcsak Kongó volt az ellenfelünk, hanem a saját lelkünk is. Most egy kicsit jobb, hogy győztünk, de

ez a tény nem változtat azon, hogy ez a vb nem úgy alakult, ahogy terveztük."

Ezúttal Szikora Melinda kezdett a kapuban, aki ezt mondta az M4 Sportnak:

" Szomorúak voltunk a mérkőzés előtt, hiszen nem értük el a kitűzött célt. Érdekesek voltak a lövéseik, nem a megszokottak. Nagyon kellett figyelni rájuk. Nem volt ez egy könnyű mérkőzés."

Nyilván a kapus sokkal jobban érzi ezt, mint egy külső szemlélő. Mi, szurkolók örüljünk a nyolcgólos sikernek, és reménykedjünk, hogy vasárnap győzelemmel, és így a csoportjában a harmadik helyen végezve búcsúzik válogatottunk a vb-től. Mert az elvárást, a legjobb nyolc közé jutást nem sikerült teljesíteni. Más lapra tartozik, hogy a sorsolás ismeretében nem is biztos, hogy reális célkitűzés volt ez.

 

A magyar válogatottat érintő mérkőzések a vb-n:

 

 E csoport:

Németország- Csehország 31-21

Magyarország- Szlovákia 35-29

 

Németország- Szlovákia 36-22

Magyarország-Csehország 32-29

 

Csehország-Szlovákia 24-23

Németország- Magyarország 25-24

 

A csoport végeredménye:

1. Németország     6 pont

2. Magyarország   4 pont

3. Csehország       2 pont

4. Szlovákia           0 pont

 

A csoportok első három helyezettjei a legjobb 24 között négy újabb csoportban folytatják a küzdelmeket. Az E és F jelű kvartettből a 3-as középdöntő csoport alakult ki. Ebből a hatcsapatos csoportból az első kettő jut a legjobb nyolc közé, ahol egyenes kieséses rendszerben mérkőznek az érmekért.

 

A 3-as csoportba hozott eredmények:

Németország- Csehország 31-21

Magyarország-Csehország 32-29

Németország- Magyarország 25-24

 

 

Dél-Korea-Kongó 37-23

Dánia- Kongó 33-18

Dánia-Dél-Korea 35-23

 

Szerda:

Dél-Korea- Csehország 32-26

Németország- Kongó 29-18

Dánia-Magyarország 30-19

 

Péntek:

Németország- Dél-Korea 37-28

Magyarország- Kongó 30-22

Dánia-Csehország 29-14

 

Vasárnap:

15.30: Csehország-Kongó

18.00: Magyarország-Dél-Korea

20.30: Németország-Dánia

 

A csoport állása:

1. Dánia                   8 pont

2. Németország       8 pont   

3. Dél-Korea            4 pont

4. Magyarország     4 pont

5. Csehország         0 pont   

6. Kongó                  0 pont

 

A nyitóképen: Vámos Petra (b) és Lukács Viktória a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Kongó mérkőzésen 2021. december 10-én.

MTI/Illyés Tibor

Összesen 16 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Gratulálok. Jó lenne a 9-ik hely.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés