NB I-es visszatekintő: a debreceni vereség Peter Stöger állásába került!

2021. december 13. 19:34

Írta: Vámos Tamás
A Loki elleni végzetes kudarc mellett kitérünk arra, miért nem bírta ki kapott gól nélkül újra a Honvéd, és mi lehet a látványos futballt játszó Paks tartós visszaesésének az oka?

A forduló a Paks – Gyirmót mérkőzéssel kezdődött, és csak idő kérdése volt, hogy mikor szerzi meg a vezetést a hazai csapat. Az első játékrész ritka gyengére sikeredett, de a másodikban legalább már potyogtak a gólok. A 48. percben – Medgyes Zoltán révén – még majdnem a vendégek szerezték meg a vezetést, ám a kapufára Baluta is egy kapufával válaszolt. Az 53. percben aztán egy egészen amatőr hibát követett el a Gyirmót: Karacs rossz hazaadást Slagveer csípte el, és a kifutó Hársfalvi mellett a kapuba gurított. Innentől kezdve összeomlottak a vendégek: előbb a válogatott Nagy Zsolt beadását értékesítette Corbu, majd Slagveer ezúttal egy látványos találatot szerzett. A gyirmótiak számára tanulság: csak akkor maradhat tavasszal esélyük a bennmaradásra, ha a mérkőzések első percétől az utolsóig maximális koncentrációval játszanak.

Kispesten addig ne számítsanak előrelépésre sem a szurkolók, sem a szakmai stáb, sem a csapat, amíg a védekezést nem teszik végérvényesen stabillá. A múlt heti, paksi diadal után a ZTE ellen reális esély lehetett volna a győzelemre, és az élcsoporthoz csatlakozásra, a gólzsák Lukics és Zsótér találataival össze is jött kétgólos előny, ám ismét következett a feketeleves: a védelem bizonytanságát kihasználták a zalai támadók, és hiába védett bravúrosan Szappanos Péter, ismét csak egy keserédes döntetlen jött össze. A zalaiak pedig igazolták:

a Waltner Róbert vezette szakmai stáb legalább olyan harcos csapatot hozott össze, mint amilyen erényeket csillogtat a kispadon a betegségéből visszatérő szakember.

Aki a mérkőzés után azt nyilatkozta: elégedett a döntetlennel, de kétgólos hátrányban is abban bízott, hogy megfordítják a meccset. Mester! Ebben a kijelentésben nincs egy kis barokkos túlzás?    

Több szempontból is pikáns mérkőzésre lehetett számítani a Hungária körúton, hiszen az MTK Budapest az 1500. élvonalbeli győzelmére készült, másrészt a Székesfehérvárról tavaly februárban elküldött Márton Gábor most meccselt először korábbi csapata ellen. S ezzel még nem volt vége, hiszen a MOL Fehérvár két másodedzője, Juhász Roland és Torghelle Sándor évekig volt az MTK-publikum kedvence. Szabics Imre a mérkőzés előtt elmondta: már az első pillanattól kezdve úgy szeretnének játszani, mintha hazai környezetben lépnének pályára. Ennek megfelelően a Vidi került mezőnyfölénybe, és a 20. percben Dárdai beadását a meglehetősen magányosan kapu elé érkező Kenan Kodro be is fejelte; vajon miért hagyták ennyire szabadon az immár nyolcadik találatát jegyző játékmestert az MTK védői? Szünet után hamar döntésre akarta vinni a Fehérvár, ám a játékrész első nagy helyzete mégis az MTK előtt adódott: a vendégek gólja előtt a magát könnyen megadó Palincsár beadását Miovszki alig fejelte mellé, Kovács kapus csupán imádkozni tudott azért, hogy a labda elkerülje a kapuját. Sikerrel tette… Válaszul a fehérváriak először egy Nikolics-kapufával villantottak, majd nem sokkal ezután ismét a válogatott támadó került helyzetbe: Petrjak beadása után ahelyett, hogy a labdát juttatta volna a hálóba, ő esett a kapuba. A találkozó végén aztán felforrósodott a hangulat: már a hosszabbításban jártunk, amikor Várkonyi Bence elől a 16-oson belül gyanús körülmények között mentett Fiola (kéz, nem kéz?), és mivel a labda nem került játékon kívülre, az akció tovább ment,

és ekkor következett be a játékvezetők rémálma: az ellentámadásból gólt szerzett a vendégcsapat.

A VAR-protokoll szerint ugyanis csak ezután kezdték el a tizenegyesgyanús szituációt vizsgálni a videószobában (ha helyt adnak a büntetőnek, akkor vissza kellett volna vonni a Vidi találatát), de mivel nem csak Bognár Tamás, hanem a technikai segítséget kezelő játékvezetők is úgy látták, hogy a válogatott védő nem szabálytalankodott, így a hazai büntető helyett érvényben maradt a vendéggól, 2-0-ra nyert a MOL Fehérvár, megszerezve első idegenbeli győzelmét ebben a bajnokságban.  

Bár az előző fordulóban, az MTK ellen balszerencsés körülmények között kapott ki (a 87. percig vezetett) az Újpest, az utóbbi hetekben határozott javulást lehetett felfedezni a csapat játékában és eredményességében. Ugyanez nem mondható el a Paksról, hiszen bár Bognár György együttese továbbra is az NB I üde színfoltja (a csak magyar játékosokból álló együttes toronymagasan a legtöbb gólt szerezte, 38-at), ezzel együtt az utolsó kilenc meccsen csupán öt pont jött össze. Így hiába életveszélyes a Böde Dániel - Ádám Martin duó, amíg a védelem lyukas, akár a kiesés szele is meglegyintheti a tolnaiakat. Ami pedig az Újpestet illeti: bárki is jön tavasszal (hallani magyar és ázsiai befektető érkezéséről is), a szezon utolsó harmada igazolta: sokkal több van a csapatban!

Jogos a hajdúsági öröm: két csapást is mértek a Fradira! Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A forduló előtti beharangozónknak nem véletlenül adtuk a következő címet: képes lesz-e a Loki megtréfálni a Fradit? Hiszen hiába verték meg Laidouniék bravúrosan a már csoportelső Bayer Leverkusent az Európa Ligában, valahogy benne volt a levegőben, hogy pontokat veszíthet a Fradi a Nagyerdőben. Mint ahogy az is nyílt titok volt, hogy Peter Stögertől sokkal többet várnak a Ferencváros vezetői (joggal), éppen ezért az őszi idény végén már az utódján gondolkodnak. A debreceni kudarcra ezzel együtt senki nem számított az Üllői úton, ám

a váratlan vereség annyira felbőszíthette a Fradi illetékeseit, hogy a szakember azonnali kirúgásáról határoztak.

Igaz, hogy Stöger elődjét, Szerhij Rebrovot sem láttuk soha teátrálisan viselkedni a kispadnál, ám az osztrák mintha nem érezte volna át, hogy Magyarország legnépszerűbb, legeredményesebb klubja vezetőedzőjeként dolgozik, és éppen ezért nem teheti meg, hogy egykedvűen vegye tudomásul a győzelmeket és a vereségeket. Ha pedig megteszi, azzal a vesztébe fut…

A Kisvárda ezúttal Mezőkövesden rukkolt elő olyan taktikus és érett játékkal, amely a közvéleményt már – egyáltalán nem lepte meg. S bár a Fradi egy mérkőzéssel kevesebbet játszott, senki nem számított arra, hogy a magyar élvonal legütőképesebb állománnyal rendelkező együttese az őszi idény vége előtt egy fordulóval éppen a rétköziekkel szemben lesz egypontos hátrányban. Mesinovicék remek teljesítménye azt is felveti: Joao Janeiro távozása után valóban érdemes-e Adrian Mutuval vagy más külföldi nagyágyúval tárgyalni, amikor helyben van az igazi érték, a klubot és a játékosokat régóta jól ismerő, és remekül, dolgozó Erős Gábor?!   

A Mandiner sport szerkesztősége már napokkal ezelőtt feszegette Peter Stöger státuszát, amikor a Ferencváros őszi idényét vette górcső alá a Jobbfelső: pipa  legutóbbi podcastjában.

Hallotta már mit mondott akkor Hajnal Tamás?

 

Nyitókép: Herr Stögernek lesz ideje  elgondolkozni a gyenge szereplés okain Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd 

 

 

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés