Egy apró lépés választotta el kézilabda-válogatottunkat a negyeddöntőtől

2021. december 15. 13:21

Írta: Edvi László
Tizedik helyen végzett a magyar női kézilabda-válogatott a világbajnokságon. Ha erre az eredményre úgy tekintünk, hogy a földgolyó 10 legjobb válogatottja közé tartozik, az nagyszerű eredmény. Ha arra emlékszünk, hogy az eredeti célkitűzés a legjobb nyolc közé jutás volt, akkor csalódás. Ám reális volt ez a célkitűzés a sorsolás ismeretében?

A mostani szövetségi kapitány, a Szovjetunióban született, de már majdnem harminc éve hazánkban élő Golovin Vlagyimir vezetésével a közelmúltban Európa-, és világbajnoki címet nyert korosztályos csapatunk. Ebből logikusan következne, hogy amint "nagy lányokká válnak" a tinédzserként legyőzötteknél a felnőttek között is jobbak lesznek. Ez így is lehet, ha majd csak a korosztályuk tagjaival találkoznak. Ám ne feledjük, hogy most még másoknál csak néhányan épülnek be a „nagy öregek” közé, vagyis a korosztályos Eb-n, vb-n játszók sok válogatottban kiegészítő emberek!

Nálunk nekik kellett húzni a szekeret! Vagyis ezt alapul véve tökéletes eredmény a tizedik hely!

Továbbá akkor is tökéletes, ha arra gondolunk, hogy két gólon múlt a nyolc közé jutás. Az egyetlen háromesélyes mérkőzésünkön. Mert a többi eredménye előre borítékolható volt a hatból. Akárki akármit mond, a legjobb 32 között a legnehezebb négyesbe került a csapat. Az egyetlenbe, melybe csak európai csapat szerepelt. Az erőviszonyok kontinensünk irányába való jelentős eltolódására csak egy példa:

a 18 európai csapatból 17 bejutott a legjobb 24 közé.

A 18-ik, Szlovákia azért nem, mert a mi csoportunkban volt. Vele kezdett csapatunk, és még érezhető volt a lámpaláz a játékosok többségén, de 10 perc jó teljesítmény elég volt a győzelemhez. A következő meccsen, Csehország ellen sem kellett több, és még rossz védekezéssel, és kapusbravúrok nélkül is nyugodt diadal született. Majd jött a Németország elleni találkozó, melyről a sorsolás pillanatában tudtuk, hogy mindent eldönt.

Márton Gréta (k), valamint a német Emily Bölk (b) és Julia Maidhof a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Németország mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 6-án. Fotó: MTI/Illyés Tibor

Itt azért álljunk meg egy szóra, mert akik jó sorsolást emlegettek, azok nyilván azért tették ezt, mert a második kalapból kihúzott válogatottunk az első kalapból Németországtól csak egy gyengébb csapatot kaphatott volna, Horvátországot. A többi hat erősebb volt. Ám az is tudott volt, hogy a csoportunkból továbbjutók annak a kvartettnek a tagjaival küzdenek a folytatásban, amelyben Dánia is van. Ellenük pedig időtlen idők óta nincs esélyünk, ha komoly a tét. Teljesen felesleges okoskodni (és természetesen bizonyíthatatlan is), de lehet, hogy Dániától csak Norvégia (esetleg Franciaország) lett volna rosszabb.

Ha Japán vagy Ausztria helyére kerülünk, akkor talán a spanyol-brazil duó egyike helyett ott lehettünk volna a nyolc között.

Ugyan senki nem mondta ki, de a magyar-német (még az első fázisban) gyakorlatilag nyolcaddöntő volt. 21 eladott labdánk volt azon a meccsen. Ha abból csak négy támadást végigviszünk, és kettőt góllal zárunk…

Így aztán hiába volt először jó a védekezés és a kapusteljesítmény (a kettő összefügg), az első félidő második felének a gólcsendje, és a hajrában a személyi változtatások lehetőségének minimumra csökkenése egygólos vereséget hozott. Meg az, hogy

a vb eddigi legnagyobb bírói hibáját ellenünk követték el

, amikor kiélezett szituációban legalább harminc centit belépve talált a német játékos a kapunkba. Ezt a magyar edzők-kapitányok jelentős része a vereség elsőszámú forrásaként jelölte volna meg, Golovin nagyon szimpatikusan szóba sem hozta. Pedig egy ilyen momentumon sok múlik egy kiélezett találkozón!

Bíró Blanka, a magyar válogatott játékosa a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában Dánia ellen játszott mérkőzésen a granollersi sportcsarnokban 2021. december 8-án. Fotó: MTI/Illyés TiborA vereséggel gyakorlatilag elszállt az esély, és ezt követően jött három tükörsima mérkőzés: egy súlyos vereség, és két könnyed győzelem. Ez is bizonyítja, hogy a helyünk a világon kb. a 6. és a 14. hely között van. Ennek a közepén végeztünk, de ennek a szerethető csapatnak, ezzel a szimpatikus kapitánnyal lesznek ennél jobb eredményei is! Mert fiatal, és fejlődőképes.

A magyar csapat tagjai, miután 30-19-re kikaptak a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában Dánia ellen játszott mérkőzésen a granollersi sportcsarnokban 2021. december 8-án. Fotó:MTI/Illyés Tibor

A védekezés majd jobb lesz, és azzal párhuzamosan javul a kapusteljesítmény is. Ha a világ élvonalához akarunk csatlakozni, akkor viszont majd kapusbravúrok is kellenek. Ahogy azt az elmúlt évtizedek sikerei során megszoktuk, és most azért nem írok le egyetlen nevet sem, mert akik követik a sportágat pontosan tudják, kikről van szó. Ahogy beállós poszton is el kell érni az ezredforduló környéki szintre, bár ez a poszt világszerte nagyon átalakult. Továbbá nagyon hiányoztak a régen megszokott bombagólok átlövésből, persze ha nincs megfelelő balkezes a jobboldali posztra, akkor nagyon nehéz. Az viszont örömteli volt, hogy rossz napot kifogó átlövő nem „bombázgatott” össze-vissza, ami sokszor jellemző volt korábban válogatottunkra.

Vámos Petra irányítóban már klasszis játékos, Lukács Viktória és Márton Gréta a széleken nagyon jó

, ez több olyan variációs lehetőséget ad, amellyel a közeljövőben egy német válogatott szintjén lévő gárda verhető lesz.

Mert Németország a legjobb nyolc között már el is bukott, gyakorlatilag csak a mérkőzés első negyedében volt esélye Spanyolország ellen. A csoportunk másik továbbjutója, Dánia viszont elődöntős, Brazília legyőzésével.

Nagy meglepetések továbbra sincsenek a vb-n, és most már nem is lesznek. A címvédő Hollandia 9. helyét nem kell idesorolni, mert a három horrorisztikus találkozó után való kiesése „benne volt a pakliban”.

Sajnos meglepetést a magyar válogatott sem okozott, de a 10. pozíció most ettől a csapattól nem rossz. Csak az ezredforduló környékén már a női kézisekért rajongók talán kicsit csalódottak emiatt.

Ne legyenek!

Kácsor Gréta (k) a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének második fordulójában játszott Magyarország - Kongó mérkőzésen 2021. december 10-én. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A magyar válogatottat érintő mérkőzések a vb-n:

 

 E csoport:

Németország- Csehország 31-21

Magyarország- Szlovákia 35-29

 

Németország- Szlovákia 36-22

Magyarország-Csehország 32-29

 

Csehország-Szlovákia 24-23

Németország- Magyarország 25-24

 

A csoport végeredménye:

1. Németország     6 pont

2. Magyarország   4 pont

3. Csehország       2 pont

4. Szlovákia           0 pont

 A magyar válogatott játékosai a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének harmadik, utolsó fordulójában játszott Magyarország - Koreai Köztársaság mérkőzés végén 2021. december 12-én. A magyar válogatott 35-28-ra győzött. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A csoportok első három helyezettjei a legjobb 24 között négy újabb csoportban folytatták a küzdelmeket. Az E és F jelű kvartettből a 3-as középdöntő csoport alakult ki. Ebből a hatcsapatos csoportból Dánia és Németország jutott a legjobb nyolc közé, ahol egyenes kieséses rendszerben mérkőznek a válogatottak az érmekért.

 

A 3-as csoportba hozott eredmények:

Németország- Csehország 31-21

Magyarország-Csehország 32-29

Németország- Magyarország 25-24

 

 Dél-Korea-Kongó 37-23

Dánia- Kongó 33-18

Dánia-Dél-Korea 35-23

 

Szerda:

Dél-Korea- Csehország 32-26

Németország- Kongó 29-18

Dánia-Magyarország 30-19

 

Péntek:

Németország- Dél-Korea 37-28

Magyarország- Kongó 30-22

Dánia-Csehország 29-14

 

Vasárnap:

Csehország-Kongó 24-21

Magyarország-Dél-Korea 35-28

Dánia- Németország 32-16

 

A csoport végeredménye:

1. Dánia                   10 pont

2. Németország        8 pont   

3. Magyarország       6 pont

4. Dél-Korea             4 pont

5. Csehország           2 pont   

6. Kongó                   0 pont

 

 Negyeddöntők:

 

Spanyolország- Németország 26-21

Dánia-Brazília 30-25

Norvégia- Orosz válogatott

Franciaország-Svédország

 

Elődöntők: péntek

 

Döntő és bronzmérkőzés: vasárnap

 

 


A nyitóképen: A magyar válogatott játékosai ünnepelnek, miután 32-29-re győztek Csehország ellen a spanyolországi női kézilabda-világbajnokság E csoportjának második fordulójában játszott mérkőzésen a llíriai sportcsarnokban 2021. december 4-én. MTI/Illyés Tibor

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Mi is szépen énekeltünk:-) és hangosan:-) a közeli képek jók voltak.
Gratulálok a csapatnak.
Egyetértek a cikkíróval, szerintem is sok múlt azon a belépett megadott gólon.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés