A Bayern München az őszi bajnok a Bundesligában

2021. december 16. 22:39

Írta: Edvi László
Az őszi bajnoki címnek azon túl semmi jelentősége nincs, hogy kinek a neve szerepel a tabella első helyén karácsonykor. Mégis különös értéket tulajdonítanak ennek az elméleti titulusnak Németországban, ugyanis eddig 39 őszi elsőből lett bajnok a pontvadászat végén, és csak 19-ből nem.

A Bayern München még ennél is jobb a statisztikával rendelkezik ezen a téren. A bajorok idén 25. alkalommal gyűjtötték a legtöbb pontot az ősszel a német elsőosztályban, és ezen alkalmak közül csak háromszor nem értek a csúcsra a pontvadászat végén. A legutóbbira talán még mindenki emlékszik: hiába volt az élen 2011 karácsonyán az akkor Jupp Heynckes irányította társaság, a végén Jürgen Klopp Dortmundja örülhetett. Ezt a csúfságot modernkori német Lúdas Matyiként kétszer háromszor verte el a Dortmundon (és az egész mezőnyön) a bajor sztárcsapat, ugyanis

zsinórban hatszor bizonyult a legjobbnak ősszel is, és a bajnokság végén is.

Az 1963-ban alapított Bundesliga első hét évében mindig az őszi első nyerte a Salátástálat tavasszal. Ekkor lett mágikus jelentősége annak, hogy ki vezet féltávnál. Az 1970-71-es bajnokság volt az első, amikor ez az axiómának gondolt tézis megdőlt. Először fordult elő, hogy a Bayern az élen telelt, de a végén más (akkor a Borussia Mönchengladbach) ünnepelhetett.                  

Georg Kronawitter, München egykori polgármestere köszönti a Bayern München focistáit, akik az 1973-74-es szezonban előbb őszi bajnokok lettek, majd megnyerték az aranyérmet a hazai pontvadászatban és a Bajnokcsapatok Európa-kupájában is. Fotó: MTI/NSZK

Az eddig befejeződött 58 bajnokság során 12 csapat szerzett bajnoki címet, viszont őszi első 16 volt. A 12 aranyérmes közül a Wolfsburg soha nem állt az élen féltávnál, viszont van öt olyan balszerencsés gárda, mely karácsonykor még azt hitte, hogy megőrizheti az első helyét a végén is, de nem tette.

A Bundesligát jól ismerők azonnal rávágják, hogy a két „örök vesztes” a Leverkusen és a Schalke bizonyára ezek között van. Természetesen! A fejfájáscsillapítója miatt világhírű gyógyszergyár csapata 2001-ben és 2009-ben is az élen telelt, ám

előbbi esetben a Dortmund, utóbbiban a Bayern München taszította le őt a trónról.

Nem is volt még soha bajnok a Bundesligában, ahogy a Schalke sem. Mely 1971-ben és 2000-ben lett őszi bajnok, ám ezen bajnokságok végén a Bayern örülhetett.

Rajtuk kívül a Frankfurt kétszer (1991-ben és 1993-ban), a Hoffenheim (2008-ban) és a Leipzig (2019-ben) egyszer-egyszer volt ősszel bajnok -- és tavasszal hasra eső.

Lothar Matthäus csapatkapitány megcsókolja a bajnokcsapatnak járó trófeát a Bayern München - Schalke 04 bajnoki labdarúgó mérkőzés után, amely a bajor csapat 2-0 arányú győzelmével ért véget, s így 13. alkalommal nyerte meg a német labdarúgó bajnoki címet. Pedig az 1993-94-es szezonban az őszi bajnok az Eintracht Frankfurt volt. MTI Fotó: Külföldi képszolgálat

Négyszer lett őszi első és végső győztes ugyanabban a bajnokságban a ’70-es években az akkor szárnyaló Borussia Mönchengladbach.

A másik „porosz” társaság,

a Borussia Dortmund szintén négyszer volt őszi bajnok.

1995-ben, 1996-ben és 2011-ben ezt követően célba is ért, a három évvel ezelőtti őszi elsősége után viszont májusban szomorúan nézte, hogy a Bayern játékosai ünnepelnek.

A további gárdák, amelyek féltávnál és a befutónál is élen álltak:

A Köln és a Bremen kétszer, az 1860 München, a Braunschweig, a Nürnberg, a Hamburg, a Stuttgart és a Kaiserslautern egyszer-egyszer. A Bremen az 1992-93-as bajnokságban azt a bravúrt vitte véghez, amit a korábban a Gladbach, később a Dortmund, vagyis 

az őszi bajnok Bayernt megelőzve vehette át a Salátástálat.

Mint mindenben, természetesen ebben is a müncheni sztárcsapat az éllovas: kilencszer lett úgy bajnok, hogy féltávnál nem vezetett.

Stefan Effenberg, a német Bayern München kapitánya boldogan emeli a magasba a Salátástálat az 1-1 arányú döntetlennel zárult Hamburger SV elleni találkozó végén Hamburgban 2001. május 19-én, miután a Bayern München története során tizenhetedszer nyerte meg a német bajnokságot. Pedig ősszel még a Schalke volt az élen. MTI FOTÓ/ EPA/ULRICH PERREY

Szólni kell még arról a csapatról, mely a 12 bajnok közül az egyetlen, mely soha nem állt az élen az őszi szezon végén! A 2008-09-es pontvadászatban a Wolfsburg féltávnál még csak 9-ik volt, 9 ponttal lemaradva az éllovastól. Aztán az őszi 26-hoz tavasszal gyűjtött 43-at (14 győzelem, 1 döntetlen, 2 vereség!) és ő lett a Bundesliga történelem 12-ik bajnoka.

Most az őszi zárófordulóban a Bayern éppen ezt a Wolfsburgot fogadja hazai pályán, és utóbbinak pont fele annyi pontja van, mint az őszi bajnoki címet már a 16. játéknapon bebiztosító házigazdájának.

Robert Lewandowski idén ősszel is sokszor bemutathatta gólörömét. Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Ám a Bayern a második előtt is vezet hat, a harmadik előtt 12 ponttal. Valószínűleg a Bundesliga-babona idén is érvényesül, és az őszi első befut a végén. Bár a mostani világjárványtól néha irreálissá váló állapotok miatt még lehet meglepetés a bajnokság második felében.

           

A nyitóképen: A Bayern München játékosai a bajnoki címet ünneplik idén májusban. Tavaly karácsonykor is a bajor csapat állt az élen.

MTI/EPA/Getty Images/Alexander Hassenstei

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés