Időn túli góllal nyert a Fradi – a Honvédtól büntetőt vett el a VAR

2021. december 18. 21:13

Írta: Vámos Tamás
Az NB I szombati játéknapja rangadóján a Ferencváros hozta a papírforma győzelmet, igaz, nem akármilyen körülmények között.

A mérkőzésnek természetesen elsősorban az adta a pikantériáját, hogy a Ferencváros vezetői a Debrecen elleni vereséget követően megunták a bajnokcsapat őszi vergődését, és menesztették Peter Stöger vezetőedzőt. A hírek szerint az első számú kiszemelt, Sztanyiszlav Csercseszov már a helyszínen tekintette meg leendő (?) játékosainak a teljesítményét.

A korábbi orosz szövetségi kapitány valószínűleg azt nem tudhatta, hogy a mérkőzés játékvezetője, Iványi Zoltán ezen a bajnokin fújta utoljára a sípot az NB I-ben. A 46 éves sportember 2006. július 28-án, egy Vác – Paks mérkőzésen mutatkozott be az NB I-ben, és több mint 15 éves élvonalbeli pályafutása során nem kevesebb, mint 260 mérkőzésen fújta a sípot.

Azt sem tudjuk, hogy Csercseszov ismerte-e Kóbor Jánost, illetve a legenda nevével fémjelzett Omega együttest, mindenesetre a kezdő sípszó előtt a Ferencváros is elbúcsúzott a köztudottan óriási Fradi-drukker énekestől.  

Csercseszov azzal viszont már elég hamar szembesülhetett, hogy a hazaiak az első félidőben nem tudtak túlságosan nagy mezőnyfölényt kiharcolni, csupán annyit jegyezhettünk fel, hogy a 4. percben Uzuni, majd közvetlenül utána Ryan Mmaee hagyott ki kecsegtető lehetőségeket, ezt követően viszont azért sem alakulhatott ki folyamatos játék, mert a Budapest Honvéd nagyon jól megszervezte a védekezését.

A meccs 22. percében egy sporttörténelmi pillanatot is feljegyezhettünk: Ivan Lovric – Myrto Uzuni felvágásáért - sárga lapot kapott. S hogy miért is olyan érdekes ez? A 36 éves keménykötésű hátvéd (aki ma már horvát-magyar kettős állampolgár ) 2008 júliusában, a Kecskemét színeiben, egy Paks elleni mérkőzésen mutatkozott be a legjobbak között, az elmúlt 13 évben lejátszott 271 NB I-es meccset, amelyeken 82 sárga lapot kapott.

Ezzel a teljesítménnyel a magyar élvonal legtöbb figyelmeztetést begyűjtő légiósa lett,

a hármas listán éppen két korábbi csapattársát, Djordje Kambert valamint Vladan Csukicsot előzte meg. További érdekesség: a szerb középpályás is éppen azon a bizonyos, Kecskemét - Paks találkozón debütált az NB I-ben, amelyen Lovric nevét is megismerhettük.

A mérkőzés első félidejének utolsó perceire a Honvéd is felbátorodott, ennek jeleként előbb Nenad Lukics életveszélyes löketét tornázta ki a bal alsó sarokból Dibusz Dénes, majd közvetlenül a lefújás előtt Baráth Botond csúsztatása ment alig kapu mellé.

Szünet után rögtön a ki tudja, honnan a kezdőcsapatba kerülő Lasa Dvali-fejesnél (a hírek szerint a grúz légiósnak ez volt a jutalommérkőzése a Ferencvárosban, hiszen a télen távozni készül az Üllői útról) bizonyította Szappanos Péter, hogy továbbra is remek formában van, majd nem sokkal ezután Tokmac lövését tornázta ki a bal felső sarokból.

Horváth Ferenc a sárgalaprekorder Ivan Lovricot vigasztalja. Ezúttal sem sikerült megverni a Fradit... Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Sokáig nem történt semmi különös, majd következett a 77. perc, és a mérkőzés egyik kulcsjelenete. Baráth előreívelésével Lukics ugrott ki, már a 16-oson belül járt, amikor Pantelics elé sarkalta a labdát, akit Adnan Kovacevic – teljesen fölöslegesen – arcon nyomott a büntetőterületen belül. Iványi határozottan büntetőt ítélt, ám jött a modern kor vívmánya, a VAR, és a videószobában ülők hosszas tanakodás után - mintegy 4 percet állt a játék – úgy döntöttek (tegyük hozzá, helyesen), hogy az ominózus szituációt megelőzően Lukics már lesről ugrott ki, így az utána következő eseménysor is annulálódott. Ezzel együtt Kovacevicnek oda lehetett volna nyomni egy sárga lapot...

A találkozó utolsó tíz percében következett a szokásos Fradi-koreográfia: a zöld-fehérek a kapujukhoz szögezték ellenfelüket, és a Honvéd nem is bírta ki a nyomást.

Az utolsó 20 percre beálló Szánthó Regőnek (vajon miért tette őt talonba Peter Stöger?)

e rövid idő alatt is akadtak biztató megoldásai, aki a hosszabbításban egy elveszettnek tűnő labdát szerzett vissza a bénáskodó Lukas Klemenztől, a beadást pedig Myrto Uzuni értékesítette.

A találkozót így – nem kis szerencsével – 1-0-ra nyerte meg a Fradi, Horváth Ferenc pedig az ünnepek alatt alaposan elgondolkozhat azon: az egy hónapos téli alapozás során mit talál ki, hogy elvonuljon a kispesti csapat fölül az átok, hiszen az tény: ősszel rengeteg mérkőzést veszített el balszerencsés körülmények között a Budapest Honvéd.

Nyitókép: Uzuninak köszönhetően nem "fázott meg" a Fradi a Honvéd ellen Fotó: fradi.hu

   

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés