Gianni Infantino, a FIFA elnöke már az Európa-bajnokságot is kétévente rendezné, akárcsak a világbajnokságot

2022. január 4. 10:12
A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino a kétévenkénti világbajnoki rendezésért küzd, sőt, már kétévente tartaná meg az Európa-bajnokságot is. Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) vezetője ellenzi a FIFA tervét.

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elnöke, Gianni Infantino folyamatosan kampányol a FIFA új projektje, a kétévenkénti világbajnoki rendezés mellett, viszont a sportvezető még erre a tervre is rá szeretne tenni egy hatalmas lapáttal: kétévente bonyolítaná le a labdarúgó Európa-bajnokságot is.

A 211 tagot számláló FIFA tavaly májusi kongresszusán a nemzeti tagszövetségek 166:22 arányban szavazták meg azt az indítványt, amely szerint a FIFA megvizsgálja annak a lehetőségét, hogy a hagyományosan négy helyett kétévente rendezzen világbajnokságot.

A FIFA technikai bizottsága – amelynek élén Arsene Wenger, a FIFA fejlesztési igazgatója áll – 2021. szeptember 9-én tette közzé hivatalosan azt a javaslatot, amely szerint 2026-tól kétévente kellene megtartani a labdarúgó-világbajnokságot.

A FIFA azóta is azon dolgozik, hogyan valósíthatná meg ezt az ötletet.

A májusi szavazás alapján Infantinónak akkor sikerült 166 támogatást szereznie a korszakalkotó tervéhez. Az Észak- és Közép-Amerika, valamint a karibi térség válogatottjait tömörítő CONCACAF-zóna támogatja az ötletet, akárcsak az Ázsiai Labdarúgó-szövetség (AFC). A FIFA saját felmérése szerint a szurkolók mintegy 55 százaléka elégedett lenne, ha a négyéves ciklusnál gyakrabban kerülne sor világbajnokságra.

Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke felszólal az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA 45. kongresszusán a svájci Montreux-ben 2021. április 20-án. MTI/EPA/UEFA/Richard Juilliart

Azonban többen is élesen bírálják a kezdeményezést: az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA), a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL), valamint az ezekben a térségekben szereplő egyes szövetségek, klubok, szakemberek, labdarúgók és szurkolói csoportok. Továbbá az európai labdarúgóklubokat tömörítő szervezet (ECA) és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is ellenezte az új tervet.

A Magyar Labdarúgó-szövetség hivatalos közleményében szintén aggodalmát fejezte ki, hogy több évtizedes hagyományt szakítanának meg a terv esetleges megvalósításával, valamint a támogatásáról biztosította az UEFA-t abban a törekvésében, hogy továbbra is négyévente rendezzenek világbajnokságot.

A FIFA pedig komolyan harcol a terve megvalósításáért. A nemzetközi szövetség 19 millió dolláros támogatási alapot ígért az összes tagszervezetnek, ha kétévente rendezik meg a világbajnokságot. A mintegy 4 milliárd dolláros pénzalap az első négyéves ciklusban a plusz vb miatt növekvő bevételekből jöhetne létre.

Az UEFA megbízásából készített tanulmány szerint viszont az európai szövetségek bevétele körülbelül 3.5 milliárd dollárral csökkenne négy év alatt, amennyiben kétévente tartanák meg a világbajnokságot. Ráadásul a mintegy negyven professzionális labdarúgó-bajnokságot képviselő World Leagues Forum arról számolt be, hogy a kétévenkénti világbajnokság rendezése esetén a nemzeti bajnokságok akár 8.5 milliárd dollárnyi bevételtől eshetnének el minden egyes idényben.

Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke többször is bírálta a kétévente rendezendő világbajnokság ötletét.

Legutóbb 2021. december 31-én a L'Équipe francia sportnapilap internetes oldalán megjelent interjújában erősítette meg, hogy ellenzi a kétévenkénti világbajnoki rendezést. „Európa és Dél-Amerika ellenzi ezt a tervet, és eddig mindössze ebből a két térségből avattak világbajnokot a futball története során. A probléma az, hogy a világbajnokságot négyévente kell megrendezni ahhoz, hogy érdekes legyen. Másrészt, ha kétévente tartanák meg a vb-t, az ártana a női futballnak, mert ugyanabban az évben kerülne megrendezésre, mint a női labdarúgó-világbajnokság. Továbbá ez a kezdeményezés hatással lenne más sportágakra, az olimpiára, tehát sok mindenre. Ez egyszerűen rossz ötlet, és azért nem fog megvalósulni, mert rossz ötlet, és nem azért, mert mi ellenezzük” – mondta Ceferin a l’Équipe-nek.

A FIFA tervei miatt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) is aggodalmának adott hangot annak kapcsán, hogy egy olyan szervezet, mint a FIFA, milyen hatással lehetne a világ sportnaptárára. „Akkor miért nem tartják meg a vb-t félévente? Meg lehetne nézni minden hónapban, minden héten. De ez nem ilyen egyszerű. Miért rendezik négyévente az olimpiát? Mert ez egy olyan esemény, amelyet izgatottan kell várni, előre meg kell tervezni és méltányolni kell. A labdarúgó-világbajnokság pedig a világ legnagyobb futballeseménye, s ezt négyévente kell lebonyolítani. Ám ez teljesen világos, hiszen világszerte a szurkolók 75%-a ellenzi a FIFA ötletét” – tette hozzá Ceferin.

Aleksander Ceferin, az Európai Labdarúgó-szövetség, az UEFA elnöke felszólal az UEFA 45. kongresszusán a svájci Montreux-ben 2021. április 20-án. MTI/EPA/UEFA/Richard Juilliart

Azonban a labdarúgó-világbajnokság után az Európa-bajnokság is a viták középpontjába kerülhet, miután az Anch'io Sport olasz rádióműsornak adott interjújában Infantino kifejtette, hogy kétévenként rendezne Európa-bajnokságot is. „A kétévente megrendezendő világbajnokságot nem én kérvényeztem, hanem a FIFA Kongresszusa tette azt, amely megvalósíthatósági tanulmányt kért. Nagyon komoly tanulmányt készítettünk, és sportszakmai szempontból ez működne, és a gazdasági hatása mindenki számára pozitív lenne. Európában ellenzik ezt a projektet, de ez egy módja a beilleszkedésnek.

A világbajnokságokhoz hasonlóan az Eb-re is kétévente kerülhetne sor”

– nyilatkozta Infantino hétfőn az Anch'io Sportnak.

Azonban az Európa-bajnokságok rendezése kapcsán semmit sem lehet tenni az UEFA szlovén elnökének hivatalos beleegyezése nélkül – Ceferin pedig már ellenzi a kétévenkénti világbajnokság ötletét is.

Az elmúlt napokban megszólalt a témában többek között Kylian Mbappé és Robert Lewandowski is. A világbajnok francia és az aranycipős lengyel sem támogatja, hogy az eddigi négy helyett kétévente tartsák meg a labdarúgó-világbajnokságot. Mindketten december 27-én Dubaiban, a Globe Soccer Awards gáláján nyilatkoztak, s kiemelték, hogy a játékosok számára már így is túlterhelt a versenynaptár, és a futballistáknak szünetet kell tartaniuk a magas színvonal elérése érdekében.

„A legfontosabb az, hogy ez a projekt pozitívan szolgálja a nemzeti bajnokságok és a játékosok védelmét egyaránt. Kevesebb meccs lesz és egy szünetet beiktatnak júliusban” – tette hozzá Infantino, ám konkrét részleteket nem közölt a lehetséges menetrendről.

 

Nyitókép: A FIFA által közreadott képen Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság európai selejtezőcsoportjainak sorsolásán Zürichben 2020. december 7-én. MTI/EPA/FIFA/Kurt Schorrer

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A válogatott foci súlyának növelése a klubfociéval szemben nem biztos, hogy rossz ötlet, az ördög a részletekben rejlik. Ehhez a nagyobb bajnokságok létszámát csökkenteni kéne (a kisebbekben, pl. NBI eleve 12-16 csapat játszik). Mivel nálunk jelenleg a Fradi mellett egyedül a válogatott testesít meg értékelhető játékerőt, kíváncsi lennék a részletekre (csapatok száma, kvóták, lebonyolítás módja, stb.)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés