Felavattuk!

2022. január 14. 1:18

Írta: Edvi László
Új nézőcsúcs született csütörtök este Magyarországon: 20.022 szurkoló volt egy kézilabda találkozón. Az eddigi (nem hivatalos) rekordot a „műfajban” egy Debreceni Dózsa- Tatabánya mérkőzés tartotta 1978-ból, amikor a bajnoki címet eldöntő találkozón kb. 12.000-en szorongtak Debrecenben a nyitott, bitumenes pálya körül. Nagy utat járt be ez a sport azóta, és nemcsak hazánkban. Elég csak annyit mondani: 1978-ban még az Európa-bajnokság ötlet szintjén sem létezett, az első kontinenstornát 1994-ben rendezték.

Amíg a kék metró megteszi azt a kevés megállóját, amennyi jelenleg van neki, a kézilabda-rajongó emlékei közül felszínre törnek a sportág régi hazai eseményei. Meg azok helyszínei.

Emlékszik, hogy milyen irigyen nézett körül a kölni Lanxess Arénában, vagy a prágai O2-ben. De még a pozsonyi Zimny Stadionban is, mely manapság Ondrej Nepela nevét viseli. És az egyik helyszíne az idei kézilabda Európa-bajnokságnak. Ám nem a legnagyobb. Mert megépült Budapesten egy igazi XXI. századi csodacsarnok.

20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotójaHárom órával a kezdés előtt, fél hat körül a mostanában komoly fejlesztésen átment környékhez méltatlan aluljárót már megszállták az árusok. A választék nem nagy, de a keresletnek megfelelő. Kár, hogy nem gondolták annak idején, hogy itt egy 20.000-es csarnok lesz valamikor, mert lehetett volna egy-két kijárat az új létesítményhez, de így is könnyen megközelíthető. Beléptetőkapu rengeteg van, hatkor még nem kell várni. Akinek nincs FFP maszkja, annak adnak. Na, arra kíváncsi leszek, hogyan lehet ebben énekelni, de abban biztos vagyok, hogy fütyülni lehetetlen. Mázlista bírók!

A kezdés előtt is volt mivel tölteni az időt. A szerző fotója

Három szinten, szinte minden, ami ilyenkor kell. Kaja-pia-emléktárgyak. Belül is gyönyörű a csarnok, még fél hétkor sem kell sorban állni a büféknél. Az árak a kölnieket idézik, a kínálat „made in hungary”. Ez így van rendjén, egyék a Ruhr-vidékiek a kolbászukat, nekünk itt a szeretett szendvicsünk. Darabja 1.150, hot dog: 950, perec és chips: 690. Víz: 590, márkás üdítő: 690, sör: 790. A pohár betétes, de szép, és kedves emlék lesz. Ajándéktárgyat is lehet már 2.000-ért kapni, hűtőmágnest és kulcstartót, sapka-sál: 6.500, póló: 7.500, labda: 32.500. Plüss-Tricky: 5.000, így hívják a kabalát. „Mascot”, ahogy a hangulatfelelős hölgy mondja. Ő, és kiváló sportriporter, és műsorvezető társa két nyelven lelkesíti a közönséget, igaz, hogy a jelenlévők kb. 95% magyar, ám ez mégis egy világesemény. Bizonyára ezért hívják a szarvast is Trickynek.

Este fél nyolckor kezdődött a megnyitó. A szerző felvételeA nyitóünnepség előtt egy nagyobb interjú Nagy Lászlóval. Csak angolul. Ennek nem biztos, hogy mindenki örül, de a szűk félórás show-műsor lebilincselő. Háromdimenziós, még légtornászok is színesítik, ettől tényleg lélegzetelállító. A megnyitó kezdetén olyan harmadház lehet, a végére már erős félház. Aztán özönlenek be az emberek, poharakkal a kezükben, a csapatok bemutatására már teltház van.

20.022 ember. Soha Magyarországon ennyi nem volt csarnokban szórakoztató programon.

Majdnem ennyi torokból szól a magyar himnusz, igazán felemelő érzés!

A mérkőzés elején még alig lehetett hallani a maroknyi holland tábor hangját. A szerző felvétele

A magyar csapat teljesítménye egyáltalán nem az. Nem tudni, hogy a játékosok is meghatódtak a helytől, megijedtek a nagy tömegtől, vagy (reméljük nincs így… ) ennyit tudnak. A szakmai elemzést majd máskor, most annyit, hogy a közönségnek is kicsit idegen a helyzet. Nincs olyan hangulat, amilyen várható volt. Talán a válogatott visszafogott teljesítménye az oka ennek, talán a tény, hogy Budapesten évek (sőt, évtizedek) óta nincs minőségi férfi kézilabda. A csapat nem tudja lázba hozni a jelenlévőket, utóbbiak sem tudnak szárnyakat adni a játékosoknak. Messze nincs olyan atmoszféra, mint ami megszokott volt a B csoportos jégkorong vb-ken, az öt villamosmegállóval arrébb lévő „régi” csarnokban. Igaz, maszkokban nem is könnyű olyan hangulatot teremteni, és a mai szurkoláshoz kötelezően tartozó állandó ivászat közben sem lehet úgy „örjöngni”, mint pl. lehetett 1978-ban, amikor a büfé fogalma még nem volt ismert.

Gulyás István, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második félidő közepére, a kettős emberelőnyre kezd kialakulni olyan légkör, amilyen előzetesen várható volt, majd az utolsó öt perc már ilyen szempontból (is) felejthetetlen. „ Álljatok fel!” –zengik a leglelkesebbek, és ekkor már talpon van az egész csarnok…

Sajnos csak a kisebb, és a még kisebb narancssárga sziget boldog a lefújás után. Előbbinek kb. 80 tagja lehet, utóbbinak, meg hat. Hol van ez a nyári narancssárga tengerhez, mely elárasztotta a Puskás Arénánkat?

Ám akkor a hollandok lógó orr-ral távoztak, most még a lefújás után vagy 20 perccel is a helyükön ünnepelnek. A játékosok többször is visszajönnek hozzájuk az öltözőből, ezért irigyeljük őket.

A magyar válogatott játékosai, miután 31-28-ra kikaptak Hollandiától. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Egy férfi kézilabdában újnak számító nemzet sajnos győzött az Eb nyitónapján, ezzel elkeserítette az ünnepre érkező magyar szurkolókat.

 

A nyitóképen: a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság megnyitója a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 13-án.

MTI/Kovács Tamás

Összesen 20 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Hülyére hülyítésben a magyar világelső.

Amihez a debil-idióta magyar sportsajtó hozzányúl, az válik szarrá.

Nemzeti Sport, két nappal a meccs előtt:
"20 ezer néző adhat szárnyakat a válogatottnak"
Ebben a szakmaiság NULLA, pontosabban mínusz 20 ezer.
Ha ezt írja:
"20 ezer néző adhat szárnyakat a válogatottnak - de ez a nyomás össze is roppanthatja a csapatot" akkor ez egy korrekt begarangozó lett volna.
De helyette az 1. oldalon öklömnyi betűkkel az emberek arcába, amit idéztem...
A mérkőzés szünetében a helyszíni tv-kapcsolás alatt a hangosan beszélő torkaszakadtából végigugatta a 10 percet, az értékelésből egy szót nem lehetett érteni, szóval:
Orbán Viktor - bármennyire elkötelezett és tehetséges - egyedül sem a magyar futballt, sem a magyar kézilabdát és sorolhatnám tovább -
NEM FOGJA TUDNI FELEMELNI.
Hiányzik a szakmai,
a sportorvosi,
a mentálhigiénés,
a menedzseri szemlélet,
a marketing háttér,
hogy csak párat említsek.
de legfőképp hiányzik: AZ EMBERI MINŐSÉG.
És ez mindent meghatároz.
Az ország tele van délszláv szakemberekkel, 4-5. rangú idegenlégiósokkal, egyszóval: totális csőd a magyar sportélet.
Tisztelet a ritka kivételnek, oázis-szigetnek a magyar sportszahara végtelen homokjában...

A pár nappal korábbi elemzésedre a válaszom, rövidre fogva:
Soros egy fogott ember, ügynök, a feladatot azért osztották rá, mert 14 éves korában beállt zsidómeglopónak és azóta 1000%-ban zsarolható, tehát minden parancsot habozás nélkül végrehajt.
Azt te sem gondolhatod komolyan, hogy ha ő pénzeket ad, azt csupán jó szándékú öregemberként teszi...
A többivel részleteiben nem foglalkozom, mert láthatóan bármilyen tény, számadat lepereg, tehát értelmetlen lenne.
Ami azonban Eurostat-adatokból kiolvasható:
Orbán Viktor kormányzásának 11 évében
Magyarország minden tekintetben hatalmas előrelépést ért el.
A szegénység lényegesen csökkent
a fizetések.bérek megduplázva
a bal-libek által elzálogosított-eladott magyar nemzeti vagyon jelentős része VISSZAVÁSÁROLVA
a bal-lib kormányzások 4+8 éve alatt ELHALASZTOTT BERUHÁZÁSOK
megvalósítása, az AKTUÁLISAK MELLETT
a nemzeti infrastruktúra-fejlesztések soha nem látott méretűek
Magyarország segíti a rászoruló országokat, dollármilliókkal
Magyarország segíti, a határon túli magyar nemzetrészeket
a hadsereg_fejlesztés, hadiipar visszaállítása
mára ennyi elég.
És az EU átlag 100%-os GDP-államadósságával szemben Magyarország államadóssága 80%

Fel az omikronra!
Békemenetet!

"20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója
20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója
20.022-en voltak országunk új büszkeségében rendezett első tétmérkőzésen. A szerző fotója"

Maga mindent kétszer mond?
Maga mindent kétszer mond?

Trehány munka!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés