Izland Hollandiát is legyőzte – nekünk kötelező három góllal verni őket!

2022. január 16. 23:02

Írta: Vámos Tamás
Hitchcocki izgalmak a kézilabda Európa-bajnokságon! A B-csoport zárónapja előtt még az első helyezett Izland is kieshet, ehhez az kell, hogy a mieink három góllal verjék őket, és az esélyes Hollandia megverje a pont nélküli portugálokat.

A közvetlenül a Magyarország – Portugália találkozó után megrendezett Hollandia – Izland mérkőzés több szempontból is egyedi összecsapásnak számított: mindkét válogatott az első fordulóban győzni tudott, a „narancsosok” ugye, minket vertek 31-28-ra (lehet azt a meccset hamar elfelejteni?...), míg az északiak Portugáliát 24-20-szal küldték haza.   

A két csapat kispadján egyaránt izlandi szakember ül: az nem meglepő, hogy Gudmundur Gudmundsson a honfitársait irányítja, míg a holland nemzeti csapatot, Erlingur Richardsson (aki volt korábban izlandi kapitány is) próbálja egyre eredményesebben Európa élmezőnyébe terelni.

Külön pikantéria: a két csapat tagjai már csak azért is jól ismerhetik egymást, hiszen az izlandi és a holland keretből nem kevesebb, mint 19 játékos játszik a Bundesligában.

Az örökmérleg elég egyértelmű:

a páros csata eddigi nyolc mérkőzését egyaránt az izlandiak nyerték!

Ám a találkozó első szakaszában hiába védett jóval hatékonyabban Björngvin Páll Gústavsson, mint kollégája, Bart Ravensbergen, mégis a kontinenstorna eddigi meglepetéscsapata, Hollandia vezetett.

Ám az izlandiak minden csapatsportágban híresek a küzdeni tudásukról, nem csoda, hogy a 21. percben már 10-10 állt az eredményjelzőn, és láss csodát: a félidőben 15-13-ra már ők vezettek, nem utolsósorban a 100 százalékos eredményességgel célzó (négy lövés, négy gól) Gudmundsson remek játékának köszönhetően.

A szünet után ugyanolyan óriási sebességgel folytatódott a mérkőzés, mint az első játékrészben már megtapasztalhattuk. Alig telt el egy perc (!), már 17-14 állt az eredményjelzőn.

Ezt az előnyt végig tartani tudták az izlandiak, hiszen a hollandoknak csupán fellángolásaik voltak a mérkőzés második részében (az emberelőnyös szituációkat kifejezetten jól használták ki.)

Az izlandiak szívósan, Luc Steinsék pedig kifejezetten felszabadultan játszottak, önbizalmukat jelzi, hogy

még egy ilyen kiélezett Európa-bajnoki mérkőzésen is bedobták a kínai figurát (szó szerint), valamint hát mögötti és pörgetett gólokkal is idegesítették Pálmarssonékat.

Ezek után nem is volt meglepő, hogy az 52. percben – ötgólos hátrányból felállva – kiegyenlítettek Kay Smitsék.

De az izlandiakat kemény fából faragták, és még annak ellenére is újra elléptek két góllal, hogy Pálmarssont nem csak a szakmai stáb pihentette, hanem ki is állították két percre. Nagy izgalmak után végül Izland 29-28-ra nyert, és ez azt jelenti, hogy kedden este hat órakor Magyarországnak minimum három góllal kell legyőznie őket a továbbjutáshoz, amely nem lehetetlen küldetés, de még jobban fokozni kell a teljesítményünket.

A hollandok gólzsákja, Kay Smits 13 találata ezúttal kevés volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az első két kör eredményeinek ismeretében lássuk: miként is juthat tovább Magyarország válogatottja?

– ha az utolsó mérkőzésen több pontot szerez Izland ellen, mint Hollandia Portugália ellen.

– amennyiben a mieink legyőzik Izlandot, és Hollandia is nyer Portugália ellen, akkor hármas körbeverés alakul ki. Ebben az esetben a három csapat – Magyarország, Izland, Hollandia – egymás elleni gólkülönbsége dönt. Ha a mieink hárommal megverik Izlandot, akkor biztosan továbbjutnak. Ebben az esetben Magyarország és Hollandia jutna tovább.

A B-CSOPORT ÁLLÁSA

1. Izland  2   2   0   57–52   4 pont

2. Hollandia  2  1   0   1   59–57   2 pont  

3. MAGYARORSZÁG  2   1   0  1  59–61  2 pont   

4. Portugália  2   0   0   2   54–59   0  pont 

Nyitókép: Gyilkos mérkőzés volt... Fotó: MTI/Kovács Tamás 

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Én babonából továbbra is nézem:-)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés