Az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó Burján Csaba nem indul a pekingi ötkarikás játékokon – Kósa Lajos 10-15 olimpiai pontot vár a magyar csapattól Pekingben

2022. január 20. 18:46
Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöke és Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón kihirdette a pekingi olimpiai csapatot. Kósa Lajos szerint 10-15 olimpiai pontot képes elérni a magyar küldöttség Pekingben. Az olimpiai bajnok Burján Csaba kimaradt a pekingi keretből.

A négyállomásos olimpiai kvalifikációs világkupa-sorozat végén eldőlt, hogy a magyar short track válogatottból az egyéni versenyszámokban 500, 1000 és 1500 méteren a férfiak megszerezték a maximális, három-három kvótát, míg a nők mindhárom távon két-két olimpiai kvótát harcoltak ki.

A férficsapatok közül a magyar férfiváltó volt az egyetlen olyan együttes, amelyik mind a négy világkupa-viadalon bejutott a fináléba, ráadásul mind a négy állomáson a dobogóra állhatott: Pekingben ezüstérmet, Nagojában, Debrecenben és Dordrechtben bronzérmet szerzett.

Ezzel az összesített világkupa-rangsorban a harmadik helyen végzett az olimpiai címvédő magyar férfiváltó, így magabiztosan jutott ki a pekingi olimpiára.

A 3000 méteres női váltóban viszont nem szereztük meg az olimpiai kvalifikációt, így a vancouveri, a szocsi és a pjongcsangi téli olimpiai szereplés után a magyar női váltó nem indulhat majd a pekingi ötkarikás játékokon.

Az 5000 méteres férfiváltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes kanadai csapat, középen az aranyérmes dél-koreai együttes, jobbra a bronzérmes magyar alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

A 2022-es téli olimpia programjába bekerült a vegyes váltó is, amely februárban Pekingben mutatkozik be az ötkarikás játékok történetében. Ebben a versenyszámban két női és két férfi korcsolyázó tesz meg együtt összesen 2000 métert. Eddig csak a világkupa-viadalokon tartották meg ezt a számot, amelyben az utóbbi években többek között két világkupa-aranyérmet is szereztek a magyarok.

A kvalifikációs világkupa-sorozatban a vegyes váltónk hatodik lett Pekingben, bronzérmet szerzett Nagojában, egy karlánc miatt lecsúszott a dobogóról és negyedik helyezést ért el Debrecenben, valamint ezüstérmet nyert Dordrechtben. Az összesített világkupa-rangsorban a magyar vegyes váltó a harmadik helyen zárt, és mint arról többször beszámoltunk, a világkupa-sorozat során kialakult sorrend alapján a legjobb tizenkét váltó vehet részt a pekingi ötkarikás játékokon, amennyiben mind a nőknél, mind a férfiaknál az adott nemzet rendelkezik két-két egyéni kvótával. Ez utóbbi feltétel teljesült, így

a magyar vegyes váltó kvalifikálta magát a pekingi olimpiára.

Azonban a nőknél csak két egyéni indulónk lesz Pekingben, és mivel a női váltónk nem tudta kiharcolni az olimpiai szereplést és női egyéniben nem sikerült három indulási jogot szerezni, ezért majd az olimpiára utazó két hölgynek kell a vegyes váltóban is szerepelnie az ötkarikás játékokon. Szűk lesz a variálási lehetőség ebben a versenyszámban.

A 2000 méteres vegyes váltó versenyének eredményhirdetésén balra az ezüstérmes magyar csapat, középen az aranyérmes holland garda, jobbra a bronzérmes kínai alakulat a rövid pályás gyorskorcsolyázók dordrechti világkupaversenyén 2021. november 28-án. International Skating Union (Nemzetközi Korcsolyázószövetség)

Mindez azt jelenti, hogy öt férfi és két női short trackes képviselheti Magyarországot a február 4. és 20. között zajló pekingi ötkarikás játékokon.

A hét indulóból négy versenyzőnél nem volt kérdés az olimpiai szereplés. A férfiaknál a világszinten a legmagasabb szintet képviselő Liu Shaolin Sándor (FTC), Liu Shaoang (FTC) és Krueger John-Henry (FTC) helye megkérdőjelezhetetlen az olimpiai keretben, míg a nőknél Jászapáti Petra (Szegedi Korcsolyázó Egyesület) számít alapembernek a csapatban.

A további három olimpiai résztvevő nevét azonban a csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke és Bánhidi Ákos, a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere.

A hivatalos kerethirdetés során Kósa Lajos elmondta, hogy a MOKSZ a szakmai stáb által tett javaslatot megvitatta, és a javaslatnak megfelelő döntést hozta meg az olimpiai utazó keret kapcsán.

Jászapáti Petra a női 1500 méteres verseny B döntőjében a rövidpályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

E szerint

a hölgyeknél Jászapáti Petra mellett Kónya Zsófia (Szegedi Korcsolyázó Egyesület) versenyezhet az egyéni számokban és a vegyes váltóban. Az utazó tartalék Sziliczei-Német Rebeka (FTC).

Utóbbi azt jelenti, ha bármilyen probléma – sérülés, betegség – miatt nem tud részt venni a vegyes váltó versenyében az egyik hölgy, akkor Sziliczei-Német léphet a helyére. Ő azonban Budapesten készül, és majd csak a vegyes váltó versenye előtt érkezik Pekingbe, ám az olimpiai faluban nem tartózkodhat az esetleges változtatás előtt. Kizárólag akkreditáció cserével léphet be Sziliczei-Német az olimpia helyszínére.

A férfiaknál a három világklasszisunk – Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry – szerepelhet az egyéni távokon, a férfiváltóban és a vegyes váltóban. A férfiváltó tagjaként versenyezhet a szakmai stáb által negyedik helyre rangsorolt Nógrádi Bence (FTC) és az ötödik Varnyú Alex (FTC).

A szövetség nem utazó tartaléknak Tiborcz Dánielt (MTK) választotta, aki bármilyen probléma esetén a csapathoz csatlakozhat a kínai fővárosban.

A győztes Liu Shaolin Sándor (balra) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntőjében a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

Mindez azt jelenti, hogy a pjongcsangi olimpiai bajnok férfiváltónk tagja, Burján Csaba (PSN) nem indulhat a pekingi ötkarikás játékokon.

A sajtótájékoztatón közölte a szövetség elnöke, hogy műkorcsolyában a Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros indul majd az olimpián, miután ez a duó szerezte meg a kvótát tavaly tavasszal. Tartalékként a Pavlova Mariia, Nagy Balázs kettőst jelölte meg a MOKSZ, tehát ha Chtchetinina Ioulia, Magyar Márk páros valamilyen probléma miatt nem tudna részt venni az olimpián, akkor a Pavlova Mariia, Nagy Balázs duó ugrik be a helyére.

Jégtáncban az Ignateva Mariia, Szemko Danijil párosunk az első számú tartaléknak számít a Nemzetközi Korcsolyázószövetség (ISU) kvalifikációs rangsorában. Azaz ha a nemzetközi mezőnyből valamelyik jégtáncos duó nem tud indulni az ötkarikás játékokon, akkor a magyar kettős léphet a kieső páros helyére.

A sajtótájékoztatón elhangzott még, hogy a magyar olimpiai csapat január 26-án indul Pekingbe.

„Páros műkorcsolyában az elvárás, hogy a magyar kettős a rövid program után is versenyben maradjon az olimpián, és elképzelhető a pontszerzés is ebben a versenyszámban, mivel a legutóbbi Európa-bajnokságon hatodik lett ez a duó. Short trackban a férfiváltónk címvédőként utazik Pekingbe. A teljes nemzetközi mezőny a kvalifikációs világkupa-sorozatban szerepelt, ahol a magyar férfiváltó összetettben harmadik lett. A férfiaknál mindhárom egyéni távon a versenyzőink éremesélyesek. A pekingi olimpián bemutatkozó vegyes váltónk is erősnek számít, bizonyított a korábbi világkupákon. Azonban nüanszok dönthetnek ebben a sportágban. Amíg a hivatalos eredményt nem hirdetik ki, bármi lehet. A koronavírus-járvány okozta helyzet pedig plusz bizonytalanságot ad.

Tíz-tizenöt olimpiai pontot el tudunk érni, de akár a 20 pont is összejöhet. De nem lehet előre megmondani. 

Majd látjuk, a jég mindig csúszik. Egy biztos, jó csapatunk van, és a magyar olimpiai küldöttségben a short track az egyetlen sportág, amelyben érmet szerezhetnek a sportolóink Pekingben” – mondta Kósa Lajos.

Kósa Lajos (jobbra), a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke és Bánhidi Ákos (balra), a rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere a csütörtöki sajtótájékoztatón kihirdette a pekingi olimpiai csapatot. Fotó: MOKSZ/hunskate.hu

„Nehézségek akadnak bőven. Jó ideje egy szállodában tartózkodik az olimpián induló hét rövid pályás gyorskorcsolyázónk. Mentálisan nehéz helyzet ez. Akik nem a hotelben laknak, azok is szigorú szabályok szerint élnek, beleértve a családjukat is. A négy alapember helye megkérdőjelezhetetlen.

A többi induló kiválasztásánál a hazai válogató verseny és a világkupa-sorozat eredményeit vettük figyelembe. Emellett a férfiaknál az edzéseken a váltóban nyújtott teljesítményt is beszámítottuk egy pontozási rendszer révén.

Objektív alapokra támaszkodó szubjektív edzői döntés révén született meg az indulók névsora.

A férfiaknál az ötödik és hatodik hely között nagyon szoros volt a különbség. Nagyon nehéz döntés alapján alakult ki a rangsor. Például Jászapáti Péter még fiatal, és emiatt nincs elég lökőerő a kezében és a testében a váltások során, de korcsolyázni nagyon tud, és mentálisan is erős. Viszont így nem jelölhettük őt az indulók között. Sajnálatos, hogy a női váltó nem jutott ki az olimpiára, így a vegyes váltó esetében szűk a variálási lehetőség.

A férfiaknál nem garantált, hogy mind az öt versenyző jégre lép az olimpián, ám mind készen állnak a legjobb teljesítményre. Az elvárásoktól tartózkodom. Az olimpiának nincs főpróbája, az adott futamot négyévente kell lefutni.

Minden fejben dől el, az érmekért minimum tizenöt short trackes harcol majd. Az nyer, aki mentálisan leginkább rendben van.

Nem szeretnék jósolni, de éremesélyeink vannak. Nekem a legtöbbet meg kell tennem azért, hogy a versenyzőink csúcson legyenek mentálisan. Ezért nem akarok terhet rakni rájuk. Ezt a versenyt is lehet úgy kezelni, mint a többit, ahol érmeket szereztek korábban. Fizikailag és mentálisan is megteszünk mindent a felkészülés során” – árulta el Bánhidi Ákos.

 

Nyitókép: A győztes Liu Shaolin Sándor (jobbra) és testvére, a második helyezett Liu Shaoang a férfi 500 méteres verseny döntője után a rövid pályás gyorskorcsolyázók debreceni világkupaversenyén a Főnix Arénában 2021. november 20-án. MTI/Czeglédi Zsolt

 

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés