Az újpesti vezérszurkoló kifakad: Évek óta tetszhalott állapotban van a klub, még sosem álltunk ennyire közel a kieséshez!

2022. január 24. 22:09

Írta: Vámos Tamás
Zoltán legutóbb akkor kért szót, amikor az Újpest ősszel, siralmas játékkal szenvedett hazai pályán vereséget a Gyirmóttól. Akkoriban a helyzet odáig fajult, hogy a szurkolók levetették a játékosokról a mezt, és kis híján meg is lincselték őket. A hét végén folytatódó tavaszi szezon előtt a vezérszurkoló újra kiöntötte nekünk a szívét – miközben a hangja többször is elcsuklott…

A téma érzékenységére való tekintettel a drukker ezúttal is csak keresztneve közléséhez járult hozzá, hiszen mint mondja, „ebben a történetben nem az én személyem, hanem az Újpest FC sorsa a lényeges”. Nem is kezdhettük mással a beszélgetést, mint a korábbi vezetőedző, Michael Oenning decemberi kirúgásával…

- Ebben a helyzetben gyakorlatilag teljesen mindegy - vág bele Zoltán - , ki a vezetőedző. Hiszen Újpesten évek óta tűzoltás folyik, az aktuális szakmai vezető legfontosabb tulajdonsága a lojalitás, a kezelhetőség kell legyen, a legjobb példa erre az Újpesten hat és fél éven át ténykedő Nebojsa Vignjevics személye, aki mellett a végsőkig kiállt Roderick Duchatelet. A fentiek a magyarázata, hogy hosszú évek óta magyar szakember neve komolyan nem merül fel Újpesten, és ez az oka, hogy most is egy hosszabb ideje munkanélküli szerb szakembert nevezett ki a belga tulajdonos a csapat vezetőedzőjének.

- Milos Kruscsicsnak hívják a 45 éves mestert, aki legutóbb Bulgáriában dolgozott, és a CSZKA Szófia csapatával ezüstérmes lett…

- Maradjunk annyiban: ő egy teljesen ismeretlen edző, aki ettől még lehet jó tréner, de nyilván olyan ember, aki szép csendben hagyja, hogy eladják alóla a csapatot, és abból a keretből próbálja majd kihozni a legtöbbet, amely a rendelkezésére áll. Egyébként

Duchatelet egyik legnagyobb hibája, hogy az utóbbi időszakban a sportérték teljesen másodlagossá vált Újpesten,

évek óta tetszhalott állapotban agonizál a klub. Nem véletlen, hogy a Paks mellett az Újpest az egyetlen élvonalbeli klub, amely még egyetlen labdarúgót sem igazolt a téli holt idényben, de míg Bognár György együttese az NB I egyik üde színfoltja, és a felszabadult játékukat öröm nézni, addig Újpestről minden épkézláb futballista elmenekül. Nem lennék meglepve, ha ennek a nyomorúságos csapatnak a két legnagyobb értéke, Yohan Croizet és a legeredményesebb támadó, Giorgi Beridze legkésőbb nyáron távozna Újpestről…

Az elefántcsontparti Junior Tallo sem a játékával, inkább a botrányaival tűnt ki Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

- Ha nem is szerződött egyelőre új játékos Újpestre, az egyik legmegosztóbb futballista, Junior Tallo fél évre a török Samsunsporhoz szerződött – kölcsönbe. Ezt miként fogadta?

- Nem különösebben rázott meg. Ő egy nagyon jó, technikás játékos, de több kárt okozott a csapatnak, mint amennyi hasznot hozott. Rengeteget reklamált, érthetetlenül nagy volt az önbizalma, ezzel is magyarázható, hogy amikor csak tehette, elvállata a büntetőrúgást, de többet kihagyott – egy szóval: nem egy olyan futballista, akiben hosszú távon perspektívát lát az ember.

- Érezhető, hogy bármennyire fanatikus Újpest-szurkoló, a jelenlegi viszonyokról egyáltalán nincs jó véleménye. Ezek után különösen érdekel, mit vár, mit remél a tavaszi szezontól?

- Amíg Roderick Duchatelet kezében van az irányítás, sportszakmai célokról komolytalan beszélni, így csak a biztos bennmaradást. Hozzáteszem: az utóbbi időben minden idényben rettegek a kieséstől, de úgy érzem: ilyen közel még egyszer sem álltunk hozzá.

- A belga üzletember védelmében azért tegyük hozzá: a hírek szerint minden évben 1 milliárd forint körüli összeget tol be a közösbe annak érdekében, hogy biztosítsa a klub működését.

- Duchatelet 11 éve vett egy klubot, de a mai napig nem tudja senki, mi is a célja ezzel? Ingatlanbizniszben gondolkodik vagy valami másban? Egy dolog biztos: számára sokadrangú, hogy az Újpest sikert sikerre halmozzon…

- Korábban már kész tényként lehetett hallani, hogy ázsiai befektető érkezik vagy állami szerepvállalással mentik meg a magyar futball egyik legpatinásabb klubját.

- Egyszerű szurkolóként nem tudhatjuk, hol tart most a történet, lesz-e biznisz vagy sem, a befektetésért cserébe például a taszári repülőtér értékesítéséről is hallani, valamint Kovács Zoli és az MLSZ-ből éppen a napokban távozott Fehér Csaba érkezéséről is hallani, de hiába folytatódik a hétvégén a bajnokság,

Újpesten csak egy dolog biztos, hogy minden továbbra is bizonytalan.

- Illetve nagyon úgy tűnik, hogy még egy dolog tuti: nyárig Roderick Duchatelet marad a tulajdonos.

- S mivel az átigazolási szezon február közepéig tart, biztosak lehetünk abban, hogy az utolsó napokban érkezik majd pár egzotikus játékos Újpestre – csak azért, hogy a létszám meglegyen. Nem akarok vészmadár lenni, de még egyszer ki merem jelenteni: ennyire közel még nem álltunk a kieséshez!

- Félve mondom: vasárnap este Újpest – Ferencváros derbire kerül sor…

- Nekem mondja? Minimum kétgólos vereség van benne a pakliban, hiszen a keretünk rendkívül gyenge, és amellett, hogy senkit nem igazoltunk, egyetlen edzőmeccset sem játszottunk. Mégis: miben reménykedjünk? Egyetlen esélyünk, hogy a Mindenhatóhoz fohászkodunk: valahogy tartsa benn az NB I-ben a szeretett Újpestünket…

Nyitókép A korábbi vezetőedző, Michael Oenning megbukott Újpesten Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Wazze, most a Scornicesti is jobb ezeknék!

Annyira aranyos ez a fohász a Mindenhatóhoz, hát, mindenkinek más a nagyon fontos. Őszintén kívánom, h. NE essen ki a Újpest.

Ne sajnáld az Újpestet, mert az az Újpest, amire te gondolsz, nem létezik, immár legalább 1990 óta, azaz 32 éve.
A magyar futball van azóta tetszhalott állapotban, és az olyan együttes, amely a rendkívül gyors támadójátékáról volt ismert, az ilyen csapat volt az Újpest, nyilvánvalóan itt mutatkozik legszembetűnőbben a visszaesés, a szégyen.
Én 1958 óta vagyok lila-fehér, de azt kívánom, ezzel a Duchatelettel, essünk ki, nem mintha egy esetleges további, akár magyar, akár ázsiai vagy bármilyen tulajdonos nagyobb eséllyel működhetne a valódi Újpest feltámasztásában.
Az Újpest akkor volt nagy, amikor túllépett Újpest határain, és közép-európai klassziscsapat volt.
Ez így volt először Aschner Lipót idejében, akkor a Tungsram biztosította a hátteret a klasszis teljesítményhez.
És másodszor, amikor az államosítás idején a BM átvette és a TE-ből Dózsa lett. Ekkor a BM lehetőséget kihasználva adott életpályát, egzisztenciát, hosszú távon az oda szerződött elsősorban vidéki tehetségeknek...
Ne politizáljunk.
Zámbó Sándor, bene Ferenc, Dunai Antal, Fazekas László, de Kuharstky Béla, Lenkei Sándor és a többiek, a virtuóz Göröcs János, egyikük sem tett sem mi rosszat BM-dolgozóként egyetlen magyar ember ellen sem. Futballoztak, és nagy volt a Dózsa.
A feladat tehát adott: a TE és a Dózsa összegyúrása, a Dózsa név a nagyokra, a TE Aschnerre emlékeztet, mindkét tényező tiszteletre méltó.
Tehát: a BM állami pénzen vásárolja vissza az Újpestet, és pl. a debreceni formulát felhasználva adja alapítványi, esetleg magánkézbe, de
Újpesti Dózsa Torna Egylet néven és kikötésekkel.
Ezek mindenekelőtt
magyar tehetségek összeszedése az ország területéről és valódi újpesti futballistávánevelése, Göröcsék, Zsengellérék, Szusza példáját kitűzve.
Legyen az Újpest újra Közép-Európa vezető labdarúgóklubja.
Magyar LABDARÚGÓKLUBJA.
Ez az én javaslatom, de így pontosabb: elvárásom.
Jogos elvárásom, minél előbb, annál jobb...

Ezt írtam, nem olvastad elég figyelmesen:
"a BM állami pénzen vásárolja vissza az Újpestet, és pl. a debreceni formulát felhasználva
adja alapítványi, esetleg magánkézbe, de ... kikötésekkel."
Egy alapigazságot kell látni: ha mi a globális magáncsapatokkal akarunk versenyezni, abban
- tőke-összehasonlítási alapon -
SOHA NEM JUTHATUNK AZ ÉLRE!!!
A Barcelona adóssága 1,5 milliárd euro, forintban
500 MILLIÁRD FORINT.
Csak az adósság, és a működtetés, ami újabb 500-800 milliárd Ft-ban - évente.
Ez a vonat nem a mi vonatunk, nekünk a saját formulánkat kell megtalálni.
Oda, ahová az állam pénz ad, kötelessége a nyomon követés, az elszámoltatás.
és mivel a futball világsportág, itt a világelit az ellenfél, következésképp a világelit szakmai, emberi, preferenciái nélkül nincs esélyünk.
Ezt kell az államnak a TAO-pénzek ellenértékeként elismertetni és alkalmazni.
Már kellett volna a TAO hatályba léptetésekor, 2011-ben.
Óriási hiba, bűn, hogy a számion kérés, a felelősség - elmarad.
Ha Orbán Viktorral valaki megértetné, hogy a magyar futball egységes, központi alapváz nélkül - amely folyamatos ellenőrzésen, TAO-hoz kötött visszacsatoláson alapul - tehát, a szövetség központi alap-követelményrendszere nélkül menthetetlen, az nagy lépés lenne előre.
És még azt: a Felcsút, ha ezer évig játszik, akkor sem játszik BL-döntőt, soha amíg a világ világ. Hiába csinál bármit Felcsúton.
Még egy Leicester is kevés ehhez, vagy egy Hoffenheim,...nemhogy Felcsút.
Ellentétben az ismert négy-öt egykori "nagyokkal", három-négy fővárosi és Győr, Debrecen, Fehérvárból minden évben 1-2 a dobogón.

Fiatal, ambíciózus, és a stúdiumokkal rendelkezőkel, a topbajnokságokból kellene Magyarország futballtérképét NB1, NB2, NB3 arányosan feltölteni:
MLSZ-TAO-költségen,
szakmai,
mentális,
speciális erőnléti,
marketing
kezdő szakemberekkel, meghatározott időre, első körben, 6 hónap, amely opciósan hosszabbít 1 évekkel.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés