A horrorisztikus pozsonyi, és a tragikomikus budapesti zárás után ma már az elődöntőket vívják a kézilabda Eb-n

2022. január 28. 15:59

Írta: Edvi László
Izland szenzáció teljesítménnyel lesöpörte a pályáról az olimpiai bajnok Franciaországot. Ha ezt követően minden mérkőzését megnyeri, akkor ott lett volna a legjobb négy között. Ám kikapott Horvátországtól, és így mások kezébe került a sorsa. És „mások” csúnyán kiszúrtak vele.

A szerda esti tragikomédia óta eltelt időben volt szerencsém beszélni egy nagytekintélyű, sikeres magyar edzővel, aki vallja, hogy nem volt megegyezéses találkozó a dán-francia. Eszemben sincs vitatkozni vele, mert ő ért hozzá, ám abban biztos vagyok, ha minket „golyóz ki” így a két kézilabda-nagyhatalom, akkor már magyar szabadcsapatok indultak volna a két országba, hogy elégtételt vegyenek.

Mi is történt valójában?

Délután Izland remek játékkal, végig magabiztosan vezetve legyőzte Montenegrot. Ezzel két vereséggel, 6 ponttal zárta a középszakaszt. A két hete Magyarországon lévő, kb. kétbusznyi szurkolója ünnepelt, bár pontosan tudta, hogy a négy közé jutáshoz az esti meccsen Dániának le kell győznie Franciaországot. Ebben az esetben a gallok is 6 ponttal zártak volna, és a szabályok értelmében ekkor az egymás elleni eredmény dönt – Izland javára.

Az izlandi válogatott játékosai ünneplik győzelmüket az Izland - Montenegró mérkőzés végén a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 26-án. Izland 34-24-re győzött, és ekkor még bízott abban, hogy az elődöntőben folytathatja. Fotó: MTI/Illyés Tibor

A szerény számú lakossággal rendelkező ország drukkerei akkor kaptak először a szívükhöz, amikor a meglátták, hogy Dánia három legjobbját (aki a világ közvetlen élvonalában is ott van) nem nevezte a mérkőzésre. Ugyanis neki a továbbjutás szempontjából mindegy volt az eredmény, győzelemmel és döntetlennel csoportgyőztes, és Svédország ellen játszik, vereség esetén viszont Spanyolországgal. Ha el akarta volna kerülni a déli csapatot, akkor vélhetően nevezte volna legjobbjait is. Mert a jéghideg, vérprofi svédek nem biztos, hogy fekszenek neki.

A dán Niclas Vest Kirkelokke a férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 4. fordulójában játszott Dánia - Franciaország mérkőzésen a budapesti MVM Dome-ban. Fotó: MTI/Illyés TiborA tartalékos dán válogatott hamar ötgólos vezetésre tett szert, és úgy tűnt Izlandot „viszi magával” a négy közé. Az első félidőben a két francia kapus egyetlen (!) labdát fogott meg, a többiből gól lett. Remekelt a dánok B-válogatottja. Bebizonyította, hogy ilyen összeállításban is jobb csapat. Ez a mérkőzés háromnegyedéig tartott.

Az utolsó negyedórában Dánia leadta előnyét. Senki nem szólhat egy rossz szót sem rá…

Bármilyen hihetetlen: ez a kép is kézilabdamérkőzésen született. A dán Magnus Landin Jacobsen (b) és a francia Valentin Porte. Fotó: MTI/Illyés TiborÁm azt az utolsó percet is nehéz feledni! Amikor már franciák egy góllal vezettek, és a kezükben volt labda. Úgy támadtak, hogy legszívesebben odaadták volna a játékszert, hogy döntetlen legyen, mert akkor francia-spanyol van a folytatásban. Azért ebben az esetben kissé kilógott volna a lóláb, annál már csak akkor jobban, ha öngólt lőnek a franciák. Végül „kénytelenek voltak nyerni” a franciák.

A csarnokban összetört izlandiak arcát nehéz feledni! Országuk vérmesebb drukkerei azóta is életveszélyes fenyegetéseket küldenek a dán kéziseknek. Amelyek szerencsére csak a világhálón jelennek meg egyelőre, de a dán válogatott tagjai jól teszik, ha mostanában nem Izlandra mennek vakációzni.

 

 

 

A nyitóképen: a francia csapat tagjai ünneplik győzelmüket a magyar-szlovák közös rendezésű férfi kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének 4. fordulójában játszott Dánia - Franciaország mérkőzés végén a budapesti MVM Dome-ban 2022. január 26-án. Franciaország 30-29-re győzött.

MTI/Illyés Tibor

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés