Párnacsata a lovaglás helyett az öttusában – ez valami vicc?

2022. február 3. 19:19
Még viccnek is rossz, pedig állítólag komolyan felmerült a párnacsata lehetősége, amikor az öttusából száműzött lovaglás helyére kerestek alternatívát az illetékesek. Eközben persze hiába a kétségbeesett sportágkeresés, a NOB mai pekingi ülése után kiderült, hogy a rémhírek igazak: a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában már nincs is benne a három tradicionális sportág, vagyis az öttusa, a súlyemelés és a boksz.

Párnacsata és drónreptetés a lovaglás helyett?

Még viccnek is rossz, pedig egyesekben komolyan felmerült a párnacsata lehetősége, amelynek - viccen kívül - nemzetközi bajnoksága is van, illetve a drónreptetés, amely szintén szóba került, amikor az öttusából száműzött lovaglás helyére kerestek vagy keresnek alternatívát az illetékesek. Eközben persze hiába a kétségbeesett sportágkeresés, a NOB mai, pekingi ülése után kiderült, hogy a rémhírek igazak: a 2028-as Los Angeles-i olimpia előzetes programjában már nincs is benne a három tradicionális sport, vagyis az öttusa, a súlyemelés a boksz.

A képen: Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Szövetség elnöke sajtótájékoztatót tart a pekingi téli olimpia médiaközpontjában 2022. február 3-án, egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Csütörtökön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság pekingi ülésszaka 28 sportágból álló programot hagyott jóvá, erős hangsúlyt helyezve az „ifjúságra”. A NOB úgy véli ezt az irányt a gördeszkázás, a sportmászás és a szörfözés erősítheti tovább, míg a Los Angeles-i szervező bizottság, házigazdaként 2023-ban további sportágakat javasolhat majd.

Szalmaszálként él a remény, hogy jövőre az ökölvívás, a súlyemelés és az öttusa is be-, illetve visszakerülhet a programba,

ha sikeresen bebizonyítják, hogy megoldották a sportágakon belüli problémákat, de valljuk meg, ez már nagyon erősen kézivezérlés szagú és lehetőséget teremt arra, hogy ne a vegytiszta sportértéket és tradíciókat, hanem az üzleti érdekeket helyezzék egyes sportági vezetők előtérbe, amikor döntést hoznak a sportág átalakításáról.

A boksz nemzetközi szövetsége, az AIBA felé olyan elvárást fogalmazott meg az ötkarikás testület, hogy be kell mutatnia, komolyan újratervezi a sportág irányítói mechanizmusait. Ebben nagy szerep hárulhat a tavaly márciusban az AIBA főtitkárának megválasztott magyar olimpiai bajnok, Kovács Kokó Istvánra, akinek azzal a kihívással is szembe kell néznie, hogy számos aggály merül fel az AIBA játékvezetői és bíráskodási folyamataival kapcsolatban.

Szeptemberben ugyanis egy független vizsgálat megállapította, hogy a 2016-os riói olimpián egy olyan manipulatív rendszert alkalmaztak, amely lehetővé tette, hogy

a bírák befolyásolják a bokszmeccsek kimenetelét.

Ha mindez még nem lenne elég, a szakma amúgy is temeti egy ideje az amatőr ökölvívást a professzionális világszövetségek által kínált showműsorokba ágyazott ölre menő – boksznak már aligha nevezhető – harccal szemben.

A tét tehát nem kevesebb, akár számunkra is, hogy lekerül-e Papp László egykori sikersportága az olimpia műsoráról? 

A súlyemelés a másik tradicionális, mégis igen problematikus sportág, amely a Taigetosz szélére került. A sportág legfőbb és megoldásra váró problémája a semmi más sportághoz nem hasonítható doppingérzékenység, amely a súlyemelésből – máig vitatott módon -  száműzött Aján Tamás vezetése után sem látszik megoldódni.

A magyar szempontból talán legfájdalmasabb veszteség lehet az öttusa végleges száműzése, amelynek egyelőre az a feladata, hogy a versenyszámok közül törölt lovaglás helyére találjon a fiatalok és a sportág tévés eladhatósága szempontjából is vonzó alternatívát.

Amikor a Sportrádió ma délutáni, Hazafutás című műsorában a mai NOB-döntésről Martinek János kétszeres olimpiai bajnok öttusázót és szövetségi kapitányt Szujó Zoltán arról kérdezte, hogy melyik szám lehetne a lovaglás méltó utódja, akkor Martinek úgy válaszolt, hogy a lovaglás. Nem viccnek szánta a személyes véleményét, miközben arra is kitért, hogy

az alternatíva-keresés közben a szakmában olyan méltatlan ötletek is felmerültek, mint a párnacsata vagy a drónreptetés.

A képen: Drónbajnokság. Fotó: MTI/Mónus Márton

Mi, magyarok az öttusa megmentésért folytatott csatánkban ismét a figyelem középpontjába kerülhetünk, hiszen most úgy tűnik, az öttusa új számának megtalálására, kiválasztására életre hívott munkabizottság az április és május fordulóján Budapesten sorra kerülő Világkupa-verseny idején hozhatja meg az erre vonatkozó döntését":

 

A nyitóképen: Londoniak, akik a párnacsata nemzetközi világnapon vesznek részt a küzdelemben. Fotó: GEOVIEN SO / NURPHOTO / NURPHOTO VIA AFP

Összesen 74 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A lovaglást vsz anyagi megfontolásból hagyják ki az öttusából. Lehetne helyette nyíllövés.

Lovaglás helyett meg kellett volna próbálkozni a lovon buzulással, talán úgy védhető lenne...

A lovaglás volt a leglátványosabb elem.

Fel kell venni a NOB tagok távdobása az ötödikről nevű sportágat a lovaglás visszatértéig.
Persze mindegyik kapna egy párnát, hogy többször is felhasználható legyen, bár lehet az első kör után már a lovakat sorsolnák.

Ha már ki kell nyírni - érthetetlen módon!! - a lovaglást, akkor snellezzenek 5 perceseket egymás ellen, annak legalább van valami katonai vonatkozása.

Vitatkoznék. Bármilyen sport közvetíthető jól. Illetve nem is erről van szó, hanem inkább
arról, hogy aki nézi, értelmezni tudja-e azt, amit lát. Vegyük például a lövészetet
(bármelyiket: íj, puska, pisztoly). Ha nem tudod mit csinál a versenyző, rohadt unalmas. Ha
tudod és érted a lényegét, akkor élvezed. Ez a kitétel amúgy minden sportra igaz, még a
focira is. Engem pl abszolúte nem szórkoztat a síugrás. Nem is nézem. De szeretem és
értem a curlinget és élvezem is, pedig az események igencsak vontatottan követik
egymást.

Tehát amikor szelektálnak a sportok között akkor egy intellektuálisan lefelé tartó
tartalomzabáló tömeg igényeit elégítik ki tisztán merkantilista szempontoknak rendelve
alá az olimpiai eszmét. Mert ugyebár a reklámidő értékesítés mindenekelőtt, ez a jelszó.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés