A MOB új elnöke, Gyulay Zsolt bízik a magyar éremszerzésben a pénteken kezdődő téli olimpián

2022. február 4. 0:23
A Magyar Olimpiai Bizottság január 29-én megválasztott elnöke, Gyulay Zsolt együtt érkezett a korábban koronavíruson átesett, azóta öt negatív tesztet produkáló Liu Shaoanggal a pekingi téli olimpiára. A sportvezető első hivatalos külföldi útján tudást szerez, és reménykedik, hogy a magyarok egy vagy több érmet is nyernek Pekingben.

A XXIV. téli olimpia hivatalosan február 4-én kezdődik Pekingben a megnyitóünnepséggel. Az első magyar érdekeltségű versenyt már másnap rendezik, ekkor rajtol a rövid pályás gyorskorcsolyázók viadala. A short trackesek vegyes váltó számában érmeket osztanak február 5-én, és ezen a napon tartják meg a női 500 méter és a férfi 1000 méter selejtező futamait is. A nőknél Jászapáti Petra és Kónya Zsófia, míg a férfi egyéni távokon Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry indulhat majd magyar színekben.

Mint írtuk, a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott január 27-én érkezett meg a pekingi olimpia helyszínére, viszont akkor nem utazhatott a csapattal a korábban pozitív koronavírustesztet produkáló Liu Shaoang és Varnyú Alex. A nemzetközi protokollnak megfelelően öt egymást követő napon teljesített negatív Covid-tesztet követően Liu Shaoang kedden elindulhatott Pekingbe, ahová helyi idő szerint szerda délután érkezett meg.

Liu Shaoang a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián, a megnyitóünnepség előtti napon a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 3-án. MTI/Kovács Tamás

A koronavírus-járvány miatt létrehozott szigorú protokoll szerint minden Kínába érkezőn PCR-tesztet hajtanak végre a repülőtéren, és az adott személynek a szállodai szobájában kell megvárnia a teszt eredményét. Kizárólag akkor lehet bemenni az olimpiai buborékrendszerbe, ha a PCR-teszt eredménye negatív.

Utóbbi feltétel is teljesült Liu Shaoangnál, így csütörtökön a csapattársaival tudott edzeni a pekingi National Indoor Stadium jegén, ahol a rövid pályás gyorskorcsolyaversenyeket is rendezik.

Varnyú ötödik negatív tesztje a napokban várható, és utána ő is csatlakozhat a válogatotthoz.

A teljes magyar olimpiai csapatról bővebben írtunk a Mandiner Hetilap csütörtökön megjelent számában, amelyben a Liu testvérekkel is készült egy interjú.

Bánhidi Ákos csapatmenedzser, Li Csul Von videóelemző, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel, Liu Shaolin Sándor, Nógrádi Bence és Krueger John-Henry, Csun Dzse Szu és Emil Imre edzők (hátul balról jobbra), valamint Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Sziliczei-Németh Rebeka és Csang Csing Lina vezetőedző (elöl balról jobbra) a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 3-án. MTI/Kovács Tamás

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Liu Shaoanggal együtt érkezett szerdán a kínai fővárosba a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) január 29-én megválasztott új elnöke, Gyulay Zsolt, valamint a MOB főtitkára, Vékássy Bálint és Fábián László sportigazgató.

Gyulay Zsolt megválasztása után igen hamar megtette az első hivatalos külföldi útját MOB-elnökként. A MOB honlapján beszámolt arról, hogy csütörtökön Gyulay meglátogatta az olimpiai falut, a magyar küldöttség szállását, és a helyszíni MOB irodát.

„Ez remek alkalom, mert nekem még informálódnom kell a MOB belső működéséről. Annak ellenére, hogy több évig elnökségi tagként tevékenykedtem, az iroda működésébe kevésbé láttam bele. Ebből a szempontból nagyon hasznos tudással leszek gazdagabb. Versenyzőként már jól tudom, milyen egy olimpia. Ezúttal elnökként egy másik arcát látom. Ez is új tudás. Új embereket ismerek meg, bemutatkozom azoknak, akikkel munkakapcsolatom lesz a jövőben. Most kerülök be a nemzetközi vérkeringésbe, most kezdem megismerni a működését. Ez is nagyon hasznos. Együtt utaztunk a cseh alelnökkel. Elmondta, hogy minden idők legnagyobb csapatával, 260 versenyzővel vesznek részt.

Mi meg 14 sportolóval vagyunk itt, és egy-két éremben reménykedünk.

Óriási potenciál rejlik a téli olimpiai részvételben és a téli sportok fejlesztésében, annak ellenére is, hogy nem rendelkezünk hegyekkel. Viszont még a hegyek sincsenek olyan nagyon messzire. Az első olimpiai arany nagyot lendített a rövid pályás gyorskorcsolyán. Más sportágakban is előre lehetne lépni.” – mondta Gyulay Zsolt a MOB hivatalos honlapján.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) új elnöke a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián, a megnyitóünnepség előtti napon a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 3-án. MTI/Kovács Tamás

A mieink két érmet még sohasem nyertek egy téli olimpián, ám erre akár esély is lehet a magyar short trackesek révén. A kajakosként kétszeres olimpiai bajnok sportvezető azonban óvatosan fogalmaz az elvárások kapcsán, mivel a jégen bármi megtörténhet rövid pályás gyorskorcsolyában.

„Fantasztikus lenne egy vagy két érmet is szerezni, de tudjuk, hogy a short track elég rizikós sportág.

A magyar olimpiai mozgalomnak minden éremre, minden kvótára szüksége van természetesen. Azt azonban látni kell, hogy a MOB nem tud a sportszakmai munkára közvetlen hatást gyakorolni, azon kívül, hogy minden feltételt biztosít az ötkarikás játékokkal kapcsolatban. Ez egy nagy, közös munka, és bízom benne, hogy ezúttal jó lesz a csillagok állása is” – tette hozzá Gyulay.

Emellett a nemzetközi sportdiplomácia is munkához látott: a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) megkezdte 139. kongresszusát csütörtökön a pekingi Kínai Nemzeti Kongresszusi Központban.

„A szervezőbizottság kiváló munkájának köszönhetően minden a helyére került,

a pekingi olimpia biztonságos és nagyszerű lesz,

miközben a jelenlegi ötkarikás játékokkal új korszak nyílik globálisan a téli sportok számára” – közölte Thomas Bach, a NOB elnöke az ülésen a MOB hivatalos honlapja szerint. Továbbá mint arról beszámoltunk, megtárgyalták a 2028-as olimpiai programot is.

Peking az első város, ahol a nyári olimpia (2008) után téli ötkarikás játékokat (2022) is rendeznek. A MOB beszámolója szerint Hszi Csin-ping kínai elnök videóüzenetében kiemelte, hogy a világ most Kínára figyel, és az ország készen áll a rendezésre. „Mindent megteszünk, hogy modern, biztonságos és kitűnő olimpiát adjunk a világnak. A 2008-as „Egy világ-egy álom” szlogentől a 2022-es „Együtt a közös jövőért” jelmondatig Kína aktívan és következetesen vesz részt az olimpiai mozgalomban, és kitart az ötkarikás szellem mellett” – idézi Hszi Csin-ping kínai elnököt a MOB hivatalos oldala.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke sajtótájékoztatóra érkezik a pekingi téli olimpia médiaközpontjában 2022. február 3-án, egy nappal a hivatalos megnyitó előtt. MTI/EPA/Fazry Ismail

Thomas Bach pedig hangsúlyozta, hogy a 2008-as nyári olimpia helyszíneinek jelentős részét a mostani téli ötkarikás játékokon újra használják, ráadásul az összes helyszín megújuló energiával működik. A szervezők minimalizálják a káros környezeti hatásokat, és a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése érdekében is megtették a szükséges intézkedéseket. „Ezek a kezdeményezések megmutatják a pekingi ötkarikás játékok szervezőbizottságának elkötelezettségét, hogy hozzájáruljanak Kína fenntartható fejlődéséhez” – fejtette ki a NOB elnöke.

A koronavírus-járvány miatt a helyi szervezőknek az egészségügyi kritériumokat is szem előtt kell tartaniuk a megfelelő közbiztonság elérése mellett.

Zárt buborékrendszert hoztak létre hetekkel az olimpia előtt, ez a paralimpia végig, március 13-ig tart majd.

Ez a szigorú és speciális rendszer magába foglalja a napi PCR-teszteléseket, valamint a buborékban csak állandó felügyelet alatt mozoghatnak az ott tartózkodók, és nem érintkezhetnek buborékon kívüli személyekkel. A téli olimpián kizárólag meghívott vendégek jelenhetnek meg, egyéb nézők nem vehetnek részt.

A téli olimpia megnyitóünnepsége február 4-én magyar idő szerint 13.00 órakor kezdődik.

Két alpesi síző viszi a magyar zászlót a pekingi megnyitón: Kékesi Márton és Tóth Zita.

A 26 éves Kékesi másodszor indulhat olimpián, a pjongcsangi téli ötkarikás játékokon 30. helyen zárt műlesiklásban, 42. lett óriás-műlesiklásban és 53. helyezést ért el lesiklásban, valamint az U18-asok között világbajnokságot nyert, és szerepelt az innsbrucki téli ifjúsági olimpián. A 19 esztendős Tóth Zita szerepelt már a téli EYOF-on, téli ifjúsági olimpián, junior-világbajnokságon, felnőttvilágkupa-versenyeken, azonban újoncként indul a téli ötkarikás játékokon – pályafutása eddigi legnagyobb viadalán. Mindkét sportoló műlesiklásban és óriás-műlesiklásban versenyez majd az olimpián.

Kékesi Márton és Tóth Zita viszi a magyar zászlót a 2022-es pekingi téli olimpia megnyitóünnepségén. Fotó: Magyarock - Olympic Team Hungary Facebook-oldala

Alpesi síző legutóbb az 1994-es lillehammeri olimpián vitte a magyar nemzeti lobogót a megnyitón, akkor Bónis Attilát érte a megtiszteltetés. Azóta a téli olimpiákon háromszor gyorskorcsolyázó, kétszer rövid pályás gyorskorcsolyázó és egyszer műkorcsolyázó lehetett a magyarok zászlóvivője.

Az olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázóink nem lehettek zászlóvivők, hiszen másnap már versenyeznek, így nem érdemes részt venniük a több órás megnyitón.

Bár a pekingi téli olimpia megnyitóját pénteken rendezik, a versenyprogram már szerdán elkezdődött a kínai fővárosban.

 

Magyar zászlóvivők a téli olimpiákon (1924–2022)

1924 Chamonix: a rendező ország képviselője

1928 St. Moritz: Szepes (Strauch) Gyula sífutó

1932 Lake Placid: Szollás László műkorcsolyázó

1936 Garmisch-Partenkirchen: Balatoni Levente alpesi síző

1948 St Moritz: Harangvölgyi András sífutó

1952 Oslo: Lőrincz Ferenc gyorskorcsolyázó

1956 Cortina d'Ampezzo: a rendező ország képviselője

1960 Squaw Valley: Bartha János követségi tanácsos

1964 Innsbruck: Koutny Lajos jégkorongozó

1968 Grenoble: Martos Mihály gyorskorcsolyázó

1972 Szapporo: Almássy Zsuzsa műkorcsolyázó

1976 Innsbruck: Vajda László műkorcsolyázó

1980 Lake Placid: Sallay András műkorcsolyázó

1984 Szarajevó: Mayer Gábor biatlonista

1988 Calgary: Tóth Attila műkorcsolyázó

1992 Albertville: Tóth Attila műkorcsolyázó

1994 Lillehammer: Bónis Attila alpesi síző

1998 Nagano: Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó

2002 Salt Lake City: Egyed Krisztina gyorskorcsolyázó

2006 Torino: Darázs Rózsa rövidpályás gyorskorcsolyázó

2010 Vancouver: Sebestyén Júlia műkorcsolyázó

2014 Szocsi: Heidum Bernadett rövidpályás gyorskorcsolyázó

2018 Pjongcsang: Nagy Konrád gyorskorcsolyázó

2022 Peking: Kékesi Márton és Tóth Zita alpesi síző

 

Nyitókép: Nógrádi Bence, Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Tiborcz Dániel, Kónya Zsófia és Sziliczei-Németh Rebeka (balról jobbra) a magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzésén a pekingi téli olimpián, a megnyitóünnepség előtti napon a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 3-án. MTI/Kovács Tamás

Összesen 2 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ja, közben Kína biológiai fegyverekkel vívja a III. világháborút.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés