Fellobbant Pekingben az olimpiai láng - a hétköznapi hősökről szólt a Megnyitó

2022. február 4. 13:36
Megkezdődött a huszonnegyedik téli olimpia!

Pekingben megkezdődött a téli olimpia, egy közel olyan grandiózus, csak a koronavírus miatt rövidebb ünnepséggel, mint amilyen a világpolitikai kiáltványnak is beillő 2008-as, nyári megnyitó volt.

A személyi állomány legalábbis adott volt, hiszen a rendező ugyanaz a Csang Ji-mou volt, aki időközben leforgatta Nagy Fal c. filmet, Matt Daemonnal, ezzel filmipari mérföldkőként elindítva a legnagyobb hollywoodi sztárok célzottan ázsiai ázsiófelverését.

És persze a statiszta-alapanyag kínaiak száma nem csappant az elmúlt 14 évben, ahogy a kommunista rezsim becsvágya sem.

A 2008-as nyári olimpiáról ismert Madárfészek stadion a téli olimpia nyitóünnepsége közben. Fotó: Vladimir Astapkovich / Sputnik via AFP

A magyar zászlót két alepsi síző, Tóth Zita és Kékesi Márton hozták be a pekingi Madárfészek olimpiai stadionba.

Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én. Tizennégy magyar sportoló indul a versenyeken. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rövidpályás gyorskorisaink már a holnapi komoly versenynapjukra készülnek, nem voltak ott a mai ünnepségen, de hánytatott úton-módon csak kijutottak Pekingbe.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach beszédében felszólította a világ minden politikai vezetőjét, hogy tartsa tiszteletben az olimpiai békét, melyet az ENSZ is egy nyilatkozattal erősített meg, majd Hszi Csin-ping kínai elnök megnyitotta az idei téli olimpiát.

Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin, akin a világbéke ezekben a hetekben legnagyobbrészt múlik, a pekingi Madárfészek stadionban a téli olimpia megnyitóünnepségén. <br> Fotó: Anthony Wallace / AFP

A megnyitó műsora végül az előzetes várakozásokkal ellentétben kifejezetten visszafogott volt. Szendén dalolgató kínai gyerekek adták a gerincét, nem pedig megszállott tekintetű felnőttek jól szervezett tömegei, mint 2008-ban.

A lángot sem egy kínai téli sport-legenda gyújtotta meg (ebben ugyanis mutatkozik emberhiány), hanem csak úgy fellobant, míg mindenki közösen körbeállta.

Ezzel a téli olimpia útjára indult, először a történelem folyamán egy olyan városban, ahol korábban rendeztek már nyári játékokat is.

Íme a magyar csapat bevonulása:

Nyitókép: Táncosok a pekingi téli olimpia nyitóünnepségén. Fotó: Anne-Christine Poujoulat / AFP

Összesen 7 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"... ázsiai ázsiófelverését."

Ki írja ezeket a szövegeket?

Denevérleves lesz az esti menü?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés


Ajánljuk még a témában