Történelmi bronzérmet szerzett a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltónk! - videó a döntőről

2022. február 5. 12:59
Történelmi érem a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltóban. Esés és kizárás után Kína és Olaszország után Magyarországé a bronzérem. Bronzérmet szerzett a magyar vegyes váltó, míg egyéniben Jászapáti Petra 500 méteren, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang pedig 1000-en jutott tovább a selejtezőből.

A hölgyek 500 méteres távjának selejtezőjében Jászapáti Petra 3. futamban indult, ahol csak a kanadai Kim Boutin előzte meg, így a második helyen biztosan továbbjutott a negyeddöntőbe.

A képen: Jászapáti Petra a rövidpályás gyorskorcsolyázók női 500 méteres versenyének selejtezőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. MTI/Kovács Tamás

Kónya Zsófia végül a 2. futamban indult, amelyet a kínai Fan Ko-hszin nyert meg az orosz Szofia Proszvirnova és a magyar lány előtt, de megelőzte a francia Gwendoline Daudet-et. Kónya ideje 43.905 volt, s szurkolni kellett azért, hogy a többi futamharmadik közül legfeljebb hárman előzzék meg (az elsőnél jobb volt).

Sajnos a hátralévő két futamban viszont jobbak voltak a harmadikak, így Kónya Zsófia a 21. helyen fejezte be szereplését ezen a távon.

A legjobb időt a holland Suzanne Schulting érte el 42.379-vel, amely új olimpiai rekord. Jászapáti Petra ideje a hatodik legjobb.

A férfik 1000 méteres egyéni selejtezőjében a Liu-fivérek és Krueger John-Henry - aki a legutóbbi téli olimpián még amerikai színekben ezüstérmes volt ezen a távon - ma indult.

A hatodik futamban Krueger John-Henry a japán Josinaga Kazuki, az orosz Gyenyisz Ajrapetjan és a török Furkan Akar ellen futott. A versenyszám olimpiai ezüstérmese végig vezetve, futamgyőztesként jutott a legjobb húsz közé. Némi meglepetésre mögötte a török jött be a második helyen.

Krueger John-Henry már tuvábbjutott saját futamából.

A hetedik futamban Liu Shaolin Sándor következett az olasz Pietro Sighel, a belga Stijn Desmet és az amerikai Ryan Pivirotto társaságában. A belga már az elején kicsúszott és eltörött a pengéje, és ezért megállították a futamot. Sanyi az új rajt után is az élre állt és rajt-cél győzelmet aratva jutott tovább, könnyedén, mert Sighel és Pivirotto is kicsúszott. Végül az esetért felelős belgát ki is zárták, a másik kettő viszont továbbjutott.

Liu Shaolin Sándor futagyőztesként egy újraindított versenyben is kényelmesen továbbjutott. 

A képen:Liu Shaolin Sándor, a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagja a csapatverseny elődöntője után a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. A Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Liu Shaoang alkotta magyar váltó a legjobb négy közé jutott. MTI/Kovács Tamás

Végül Liu Shaoang lépett a jégre az ausztrál Brendan Corey, a lett Roberts Kruzbergs és az olasz Luca Spechenhauser ellenében. Ugyan nagyon megszorongatták a végén a magyar fiút, de végül ő is futamgyőztesként ért célba és jutott tovább - írja az nso.hu.

Liu Shaoang is könnyedén nyeri saját futamát és továbbjut az 1000 méteres egyéni versenyben.

A magyar szemnpontból a mai versenynapon legfontosabb vegyesváltó mküzdelmeiben az első futamban Kína és Olaszország végzett az első két helyen, a koreaiak viszont kicsúsztak - ez már hivatalos, nem jutottak tovább a videózás után sem. A második futamban Hollandia és Kanada végzett az első két helyen, de a kazahok ideje is jobb, mint a koreaiaké, úgyhogy ők is elődöntősök.

Elindult a harmadik futam is Kónya Zsófiával és Jászapáti Petrával, illetve Krueger John-Henryvel és Liu Shaolin Sándorral. A lányok a harmadik helyen haladtak, de

a fiúk fel tudták hozni a csapatot előbb a második helyre, majd Liu Shaolin Sándor briliáns előzése után meg is nyerték a futamot az oroszok előtt.
A képen:Kónya Zsófia váltja Liu Shaolin Sándort, jobbra az amerikai csapat Kristen Santos és Andrew Heo a gyorskorcsolya vegyes váltó elődöntőjében a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én. A Jászapáti Petra, Liu Shaolin Sándor, Kónya Zsófia, Liu Shaoang alkotta magyar váltó a legjobb négy közé jutott. MTI/Kovács Tamás

A vegyes váltó döntőjében rajt után a kanadaiak ütköztek és kisodorták Jászapátit, de új rajtot rendeltek el. A lányok negyedik helyen korcsolyáznak. Liu Shaoang megelőzte az olaszokat, a harmadik helyen haladunk. Kónya Zsófia feljött a második helyre, de aztán a kanadaival ütközött. A mieink végül a negyedik helyen értek célba, de még várjuk a videózást. Kína győzött Olaszország előtt.

Ahogyan az várható is volt: a kanadaiakat kizárták, így BRONZÉRMES A MAGYAR VEGYES VÁLTÓ!

Az M4 sport kamerája előtt a következőket mondták a bronzérmes versenyzők:

Kónya Zsófia: Éreztem, amikor a vetélytársam felrugott hátulról, hogy ez bizonyosan szabálytalan, de csak remélni tudtam, hogy a videózás után ki is zárják a kanadaiakat."

Jászapáti Petra: „Igen, ez az én napom volt, és köszönöm, ha úgy látják a többiek is, hogy jó napot fogtam ki".

Liu Shaoang:Először is a lányoknak szeretnék gratulálni, akik végigcsinálták mind a három futamot, és örülök, hogy én is hozzá tudtam ehhez tenni a magam részét". 

Liu Shaolin Sándor: Zsófi magabiztossága persze úgy nézett ki, hogy mindenkihez azzal ment oda, »ugye kizárják Kanadát, mert teljesen szabálytalan volt«? Ugyanakkor ezt a sikert csak közösen befektetett munkával érhettük el együtt.

Krueger John-Henry: „Ez az út, amit megtettem az amerikai válogatottól a magyar csapatig, minden ízében megérte, köszönöm mindenkinek, aki segített és nagyon örülök ennek a sikernek".

Íme a döntő videója:

A nyitóképen: Krueger John-Henry, Jászapáti Petra, Liu Shaoang, Kónya Zsófia, Liu Shaoling Sándor (b-j), a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójának tagjai a csapatverseny virágceremóniáján a pekingi téli olimpián a Fővárosi Fedett Stadionban 2022. február 5-én.MTI/Kovács Tamás

Összesen 31 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szép volt.
Ha a kanadai nem löki ki Zsófit, szerintem fényesebb az érem, de ez ilyeb sportág.

Jó eséllyel egy aranyat vesztettünk azzal, hogy a kínaiakat továbbsegítették a bírók a döntőbe...

Szeretnék látni egyszer egy biathlon vegyesváltó csapatot, mindegy-hanyadikként
célbaérve.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés