Liu Shaoang átvette a történelmi bronzérmet – videó az éremátadásról

2022. február 8. 20:38
Liu Shaoang kedden megkapta a magyar sporttörténelem első egyéni téli olimpiai érmét Pekingben. A fiatalabb Liu testvér bronzérmet nyert a rövid pályás gyorskorcsolyázók férfi 1000 méteres számában, miután a döntőben elsőként célba ért bátyját, Liu Shaolin Sándort utólag kizárták, és a magyar csapat óvását elutasították.

Mint arról beszámoltunk, hétfőn a két Liu testvér bejutott az A-döntőbe a férfi short trackesek 1000 méteres versenyén a téli olimpián Pekingben. A fináléban Liu Shaolin Sándor elsőként ért célba, és egy ideig olimpiai bajnoknak érezhette magát, ám a finálé után a versenybíró hosszasan elemezte videón a futamot, és hatalmas megdöbbenésre két esetben is szabálytalannak találta az idősebb Liu fivért, emiatt sárga lapos büntetéssel kizárta, így a teljes mezőny végére sorolta.

A célba érkezéskor oda-vissza ment a csata a későbbi hivatalos győztes kínai Zsen Ce-vej és Liu Shaolin Sándor között, mindketten kézzel érintették egymást, szigorú döntés született. A felvételeket nézve nem tűnt igazán jogosnak az ítélet, úgy fest, igazságtalanul vették el Liu Shaolin Sándortól a már megnyertnek hitt olimpiai aranyérmet.

Liu Shaolin Sándor (balra) és a későbbi győztes kínai Zsen Ce-vej a célban a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. Liu Shaolin ugyan elsőként haladt át a célvonalon a döntőben, azaz a videózás percei alatt olimpiai bajnoknak érezhette magát, de végül a zsűri két esetben is szabálytalannak látta, sárga lapos büntetéssel zárták ki, azaz a teljes mezőny végére sorolták. MTI/Kovács Tamás

Úgy tűnik, a hazai pálya előnye is számított. Olyannyira, hogy a versenybíró nem vette figyelembe a Liu Shaoang ellen elkövetett szabálytalanságot sem, amellyel az egyik kínai rivális kibillentette a fiatalabb Liu fivért egyensúlyából a megismételt futamban, utóbbi emiatt került hátrébb , és végül negyedikként haladt át a célvonalon.

Liu Shaoang a bátyja kizárása után azonban egy hellyel előrébb lépett, és történelmi bronzérmet nyert. Ezzel

Liu Shaoang szerezte meg a magyar sporttörténelem első egyéni téli olimpiai érmét, és ő az első magyar sportoló, aki három medált gyűjtött a téli ötkarikás játékokon

– Pjongcsangban egy aranyérmet a férfiváltóval, Pekingben egy bronzérmet a vegyes váltóval és egy egyéni bronzérmet eddig. Ez hatalmas teljesítmény a 23 éves rövid pályás korcsolyázótól. Ráadásul ez az első eset, hogy egy téli olimpián egy éremnél többet nyernek a mieink, ez szintén történelmi tett.

A későbbi harmadik helyezett Liu Shaoang (elöl) és Liu Shaolig Sándor (hátul) a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének döntőjében a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 7-én. MTI/Kovács Tamás

A magyar rövid pályás gyorskorcsolya-válogatott edzője és menedzsere, Bánhidi Ákos hétfőn elmondta az M4 Sportnak, hogy óvást nyújtott be a magyar csapat a finálé után. Kedden a szakvezető közölte a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hivatalos honlapján, hogy

elutasították az óvást.

A Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) azzal indokolta döntését, hogy a szabályok értelmében a kizárások és a nem kizárások kapcsán nincs helye tiltakozásnak a jégpályán született versenybírói döntésekkel szemben.

„Most jövök a technikai értekezletről, ahol kézhez kaptam az elutasítást. Nem mondanám, hogy meg vagyok lepve, mivel olyan még nem fordult elő a történelemben, hogy megváltoztatták volna a jégen született döntést. Értem, miért határoztak így, hiszen, ha megtennék, elindulna a lavina, és jönnének sorban az óvások, de azt a döntéshozóknak is meg kell érteniük, hogy ebben az esetben nekünk óvni kellett, mert védeni kellett a versenyzőinket, az általunk vélt igazságot, és jelezni kellett, hogy szerintünk nem ez a helyes döntés. Így talán később, hasonlóan nehéz szituációban esetleg majd eszükbe jut, hogy ez a csapat a végsőkig harcol az igazságért és a sportolóiért” – árulta el Bánhidi Ákos a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség hivatalos honlapján.

Később Bánhidi az M4 Sportnak elárulta, hogy érzelmileg igyekeznek kilábalni ebből a helyzetből, és még azon is elgondolkodott a magyar csapat, hogy Liu Shaolin Sándor esetleg kihagyja az 1500 méteres versenyt, ám végül közös döntés alapján

az idősebb Liu testvér mégis indul szerdán a leghosszabb egyéni távon.

„Senki sem lehet felkészülve arra, hogy hogyan tud egy ilyen helyzetet kezelni. Érzelmileg próbálunk kikeveredni ebből a szituációból. A Testnevelési Egyetemen tanultam sportpszichológiát, de ez az eset meghaladja a képességeim, most valószínűleg Bagdy Emőkére lenne szükség. Kedden pihentettem a versenyzőim, volt mit kipihenniük fizikailag és fejben is. Még azzal a gondolattal is eljátszottunk, hogy esetleg Sanyit nem indítjuk el 1500 méteren. De végül meggondoltuk magunkat. Rengeteg érvet vettünk figyelembe. Egy ilyen kvalitású versenyzőnek, mint Sanyi, van beleszólása az ehhez hasonló döntésekbe, és közösen úgy határoztunk, hogy megpróbáljuk megugrani ezt az akadályt is” – nyilatkozta kedden Bánhidi Ákos az M4 Sportnak.

A Magyar Olimpiai Bizottság által közreadott képen a bronzérmes Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 8-án. MTI/MOB/Molnár Ádám

Mindezzel eldőlt, hogy Liu Shaoang hivatalosan is bronzérmes lett, és kedden ünnepélyes keretek között átvette a sporttörténelmi medált.

„Nagyszerű volt részt venni az éremátadó ceremónián, igaz, kicsit furcsa volt egyedül állni a dobogón, de megtisztelő érzés, és

örülök, hogy én lehettem Magyarország első egyéni short trackes érmese a téli olimpián. Büszkén viselem majd ezt a bronzérmet a nyakamon. Mindenki túltette magát az előző napon történteken.

A regenerálódásunk jól sikerült. Folytatjuk tovább, készülünk az 1500 méterre. Jártam Sanyinál a szobájában, ám nem beszéltünk tíz percnél többet, mindenki le tudta zárni ezt az ügyet úgy, ahogy kellett. Ma abban a tudatban keltünk fel, hogy ami történt, megtörtént, és továbbléptünk. Aki követ minket, az tudja, hogy az 1500 méteres szám nem az erősségünk, igaz, ott is szereztünk szép érmeket, viszont nem kifejezetten a kedvenc távaink közé tartozik. Majd kicsit taktikusabban építjük fel a versenyt, nem biztos, hogy a legerősebbek és legesélyesebbek leszünk ezen a távon, de itt vagyunk az olimpián, és mindent ki kell adni magunkból” – mondta Liu Shaoang az M4 Sportnak az érematadás után.

Íme a videó Liu Shaoang történelmi éremátvételéről:

 

A férfi short trackesek 1500 méteres versenyszáma szerdán 12.00-kor kezdődik a negyeddöntőkkel, majd következnek az elődöntők és a döntők. A három világklasszisunk indul majd ezen a távon: Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang és Krueger John-Henry. Ugyanezen a napon 12.44-től Jászapáti Petrának és Kónya Zsófiának is szurkolhatunk majd a női 1000 méter selejtezőiben.

 

 

Nyitókép: A Magyar Olimpiai Bizottság által közreadott képen a bronzérmes Liu Shaoang a férfi rövid pályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyének eredményhirdetésén a Fővárosi Fedett Stadionban a pekingi téli olimpián 2022. február 8-án. MTI/MOB/Molnár Ádám

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés