Dzsudzsák Balázs sms-e Sztanyiszlav Csercseszovnak: „Mester, mindent önnek köszönhetek!"

2022. február 12. 1:53

Írta: Vámos Tamás
A Ferencváros mindenkori vezetőedzője egy dologban lehet biztos: a hétköznapjait is reflektorfényben tölti. Sztanyiszlav Csercseszovról kevesebb, mint két hónap alatt is számos cikk jelent meg, de mi megpróbáltunk – stílszerűen - 11 olyan érdekességet összegyűjteni, amelyet még egészen biztosan csak kevesen tudnak róla!

1. Annyira büszke származására, hogy mindenhol kiemeli: ő nem orosz, hanem oszét származású. Az oszétek lélekszáma mintegy 800-900 ezerre tehető, többségük az Oroszországhoz, közelebbről a Kaukázusban található Észak-Oszétiában él, míg alig 100-150 ezren a már grúz területen lévő Dél-Oszétiában laknak..

2. Sztanyiszlav Csercseszov közgazdász diplomával rendelkezik, de sohasem dolgozott a szakmájában.

3. Hatalmas kapustehetség volt, a szovjet, majd az orosz válogatottban 49-szer lépett pályára. Nem véletlen, hogy már szépreményű ifjoncként helyet követelt magának a szovjet korosztályos válogatottakban. 1980-ban a hagyományos taskenti ifjúsági tornán a magyar válogatott ellen is szerepelt. A végeredményt már jótékony homály fedi, ám

Csercseszov a mai napig emlegeti a találkozót, ugyanis egy ütközés során a magyar válogatott lelkes ifjonca, Kiprich József – igaz, teljesen véletlenül, de – több fogát is kirúgta!

4. Összesen nyolc évet védett német nyelvterületen (Dynamo Dresden, FC Tirol), a légiós éveknek köszönhetően folyékonyan beszél németül, nem véletlen, hogy a Ferencváros mérkőzései után előszeretettel nyilatkozik e nyelven. Érdekesség: Sztanyiszlav nevű fia 18 éves korában természetesen oszétül remekül beszélt, ám oroszul nem tudott egy kukkot sem, ellenben anyanyelvi szinten értekezett németül. (Ifjabb Csercseszov azóta angolul és persze, oroszul is tökéletesen megtanult).

5. Sztanyiszlav Csercseszovnak – természetesen – oszét származású a felesége is, aki egyelőre azért nem tudott Budapestre költözni, mert – covidos…   

6. Csercseszovnak a Dinamo Moszkvánál

Dzsudzsák Balázs is a játékosa volt, és bizony, nem mindig volt felhőtlen a viszonyuk: előfordult, hogy taktikai fegyelmezetlenség miatt nem kevesebb, mint 25 ezer euróra büntette a magyar válogatottsági csúcstartót.

Nem csoda, hogy Balázs ezek után többet már nem egyénieskedett, hanem beállt a sorba, aminek meg is lett az eredménye: remek kapcsolat alakult ki közöttük. Ennek bizonyítéka, hogy a 2016-os Eb ideje alatt, a Portugália ellen lőtt két gólja után Dzsudzsák rögtön egy sms-t küldött Csercseszovnak, amelyben többek között ez állt: „Köszönöm, Mester, mindent önnek köszönhetek!”  S amikor a szakember a Ferencvároshoz szerződött, Dzsudzsák Debrecenből csak azért elutazott Budapestre, hogy személyesen köszönthesse és megölelhesse korábbi edzőjét.

Dzsudzsák Balázs a Dinamo Moszkvánál megtalálta az összhangot Csercseszovval Fotó: SzportExpressz

7. A 2018-as, hazai rendezésű világbajnokságon az orosz válogatott a legjobb nyolc közé jutott (Horvátország csak büntetőkkel verte ki őket), a FIFA pedig Sztanyiszlav Csercseszov szövetségi kapitányt a földkerekség öt legjobb szakembere közé választotta! A mester szerényen csupán ennyit mondott: „Nem tettem semmi különöset, csak a hazámat szolgálom!” S hogy ezt mennyire komolyan gondolta, még

a tavalyi, idő előtti szerződésbontás miatt neki járó 5 millió eurós végkielégítésről is lemondott…

8. Sztanyiszlav Csercseszovot a Ferencváros mellett a Török Labdarúgó Szövetség is kiszemelte magának, nem sokon múlt, hogy újra szövetségi kapitány legyen, végül a félholdasoknál a német Stefan Kuntz lett a befutó.

9. A Ferencváros egyfajta karácsonyi ajándékként, 2021. december 20-án jelentette be az orosz szakember érkezését, akinek egyetlen kikötése volt: a hosszú évek óta vele együtt dolgozó szakmai stábja is vele tarthasson. Így kapott szerződést a Fraditól a 48 éves fehérorosz Miroszlav Romascsenko, aki tíz éve dolgozik főnöke mellett. Az 51 éves spanyol Paulino Granero az elmúlt tíz évben a CSZKA Moszkva és az orosz válogatott erőnléti edzője volt, PhD-je van sporttudományból, öt éve dolgozik Csercseszov mellett. Az orosz Vlagyimir Panyinkov szintén erőnléti edzőként segít - immár 10 éve - Csercseszovnak, míg a 62 éves Eduárd Cgojev (aki a vezetőedző szűkebb pátriájából, szintén Oszétiából származik) 2012 óta tartozik a Ferencváros új vezetőedzője stábjába. Érdekesség: dr. Cgojev és Csercseszov barátsága mintegy 40 évre nyúlik vissza, 1983-ban például együtt turistáskodtak Magyarországon is…

A 2018-as világbajnokságon az orosz válogatottal alkotott nagyot Fotó: MTI/EPA Háled el-Fiki

10. Sztanyiszlav Csercseszov első magyarországi nyilvános szereplései közé tartozott az Év Sportolója-gála megtekintése, ahol többek között a Nemzeti Színház igazgatójával, Vidnyánszky Attilával is találkozott. Érdekesség: a gálán – teljesen véletlenül - Magyarország egyetlen űrhajósa, Farkas Bertalan ült mellette, akivel remekül eldiskurált, hiszen az immár nyugállományú dandártábornok is kiválóan beszél oroszul.

11. Természetesen Sztanyiszlav Csercseszovot is rendkívül bántja a vártnál gyengébben sikerült bajnoki rajt (a Paks elleni 0-3 után Kubatov Gábor elnökkel is hosszasan elbeszélgetett), ám pánikról nincs szó, hiszen sokkal mélyebb hullámvölgyből is kivezette már korábbi csapatait. Pláne, hogy amióta a Fradi vezetőedzője lett, csak aludni jár ideiglenes otthonába, egy belvárosi szállodába, hiszen szinte egész napját a Ferencváros bázisán tölti.

Nyitókép Csercseszov mester a mindennapjait a Ferencváros bázisán tölti Fotó: fradi.hu

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés